Asador

Το Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η
μεγαλύτερη γιορτή της πόλης κατά την
ταπεινή μου γνώμη. Συμβαίνουν
πολλά αυτές τις μέρες, η πόλη ξεχειλίζει
από κόσμο, parties,
συζητήσεις, μα πάνω απ' όλα από
κινηματογράφο… πολύ κινηματογράφο!!
Φέτος την παράσταση θα κλέψει το αφιέρωμα
στον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο.
Όμως δε νομίζω πως είμαι εγώ το
καταλληλότερο άτομο να μιλήσω για
Αργεντίνικο σινεμά. Γι' αυτό θα μιλήσω
για κάτι που ξέρω καλύτερα, και αυτό
είναι το φαγητό. Το δικό μου αφιέρωμα,
λοιπόν, είναι για την παράδοση στην
Αργεντίνικη κουζίνα.

Μιας και
μιλάμε για γιορτή, γιορτή είναι και το
Asador για
τους Αργεντινούς. Είναι παράδοση,
κοινωνική εκδήλωση, ένα γιορτινό
μπάρμπεκιου με πρωταγωνιστή το κρέας.

Το κρέας στην
Αργεντινή αποτελεί θρησκεία και οι
άγιοι της θρησκείας αυτής είναι οι
gauchos, οι καουμπόηδες της Ν. Αμερικής.
Στις δύσκολες συνθήκες της πάμπα, όπου
ζούσαν οι gauchos ανακαλύφθηκε ένας από
τους πιο ιδιόρρυθμους τρόπους ψησίματος
στον κόσμο. Αρνιά, γουρουνόπουλα γάλακτος
ή ο θώρακας του μοσχαριού, δένονται –
ανοιγμένα στα δύο – πάνω σε ένα σιδερένιο
σταυρό, το asador (ασαδόρ), καρφωμένο στο
έδαφος.

Στη σύγχρονη Αργεντινή, το
asador βρίσκει
στέγη σε εξειδικευμένα εστιατόρια όπου
μπορεί κανείς να απολαύσει το κρέας του
ψημένο με αυτήν την τεχνική. Η έννοια
του μπάρμπεκιου, όμως, είναι η συγκέντρωση
ανθρώπων σε υπαίθριο χώρο γύρω από την
parrillα (σχάρα) γι' αυτό,
όποτε βρούνε ευκαιρία, οι Αργεντινοί
συναθροίζονται σε πάρκα και πλατείες,
ακόμα και στις γωνιές των δρόμων, γύρω
από υπαίθριες ψησταριές και οργανώνουν
αυτοσχέδια b.b.qparties.

Αυτό που
κάνει ξεχωριστό το Asador
από τα άλλα μπάρμπεκιου, είναι τόσο η
ιδιαίτερη τεχνική κοψίματος, όσο και
στησίματος του κρέατος στην παράξενη
σταυρωτή σχάρα. Συνήθως χρησιμοποιούν
μοσχαρίσια παϊδάκια (asado
de tira)
που είναι και
τα πιο δημοφιλή, τα οποία κόβονται σε
λωρίδες πάχους 10 εκ. και μήκους 40 εκ.
κάθετα στο κόκαλο. Αξιοσημείωτο δε είναι
ότι ψήνονται αρχικά από την πλευρά του
κοκάλου και μετά από την μεριά του
κρέατος. Οποιοδήποτε είδος κρέατος
ψήνεται στο asador,
δένεται στη σταυρωτή σχάρα, η οποία
καρφώνεται στο έδαφος σε απόσταση 70 εκ.
από τη φωτιά με μία κλίση προς αυτήν και
το ψήσιμο διαρκεί αρκετές ώρες. Μυστικά
νοστιμιάς του asador
είναι η παραδοσιακή μαρινάδα adobo
criollo
με την οποία το
κρέας μαρινάρεται για 24 ώρες, καθώς και
η συνοδευτική σάλτσα chimichurri
(οι συνταγές τους θα δοθούν στο
site).


Και
μιας και μάθαμε πως τρώνε οι
Αργεντινοί
το κρέας, ραντεβού στις αίθουσες για να
δούμε και πως κινηματογραφούν. Και ποιός
ξέρει, ίσως κάποιο
Asador
ή κάποια άλλη Αργεντίνικη γαστρονομική
παράδοση περάσει από τις οθόνες…

Related stories