Γλυκιά πατσαβουρόπιτα: άτσαλη και νόστιμη
Για τα νέα επεισόδια του Joy, μου ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και μια συνταγή με φύλλο
κρούστας για γλυκά. Έκανα, λοιπόν, ένα μίνι γκάλοπ στο facebookγια να δω
ποιες είναι οι αγαπημένες πίτες των φίλων μου και τι θα μου πρότειναν να κάνω oncamera. Η πατσαβουρόπιτα
ήταν η πιο δημοφιλής. Πρόκειται για μια πίτα ηπειρώτικης καταγωγής, που
χαρακτηρίζεται από τα σουρωμένα φύλλα κρούστας, δηλαδή από ένα «πατσαβουριασμένο»
παρουσιαστικό. Τη συναντάμε και σε γλυκιά αλλά και σε αλμυρή εκδοχή και φυσικά
διαθέτει μεγάλη γκάμα γεύσεων, αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός.
Έψαξα και έκανα συνδυασμούς γεύσεων για τη δική μου γλυκιά
πατσαβουρόπιτα και σας την παρουσίασα, μέσα από ένα χαρούμενο βιντεάκι, στο Joyτης περασμένης Κυριακής.
Όπως ίσως παρατηρήσατε, το σκηνικό μας στην κουζίνα, αυτή τη σεζόν, είναι
διαφορετικό. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, κάθε φορά είναι και καλύτερο, κάθε φορά με
εκπλήσσει ευχάριστα η δημιουργικότητα και το γούστο της ομάδας που επιμελείται
τον χώρο, τα χρώματα, τα propsκαι
όλα όσα μπορούν να κάνουν ένα βίντεο, μοναδικό. Γιατί – πιστέψτε με- όσο καλή και να είμαι (που δεν είμαι και
τέλεια) στην παρουσίαση, όσο νόστιμη και να είναι η συνταγή, αν δεν ήταν τόσο
όμορφος ο χώρος και ο φωτισμός, το βίντεο δεν θα το απολαμβάνατε τόσο. Κάθε
σεζόν που περνάει, νιώθω όλο και πιο υπερήφανη που είμαι μέλος αυτής της τόσο
ξεχωριστής και ταλαντούχας ομάδας.
Όσοι δεν προλάβατε να το δείτε αλλά και όσοι θέλετε να το
ξαναδείτε, θα το βρείτε παρακάτω, μαζί με τα υλικά και την εκτέλεση της
συνταγής, αναλυτικά, γιατί αξίζει να τη δοκιμάσετε. Και θυμηθείτε ότι αυτή η
πίτα δεν θέλουμε να έχει όμορφο και περιποιημένο σχήμα, αλλά άτσαλο και
παιχνιδιάρικο.
Γλυκιά πατσαβουρόπιτα με γιαούρτι
Υλικά:
1
πακέτο φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη
1
γιαούρτι (200 γρ.)
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
6 αβγά1 baking powder
1 βανίλια
για το σιρόπι2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό από μισό λεμόνι και 1 φλούδα
Εκτέλεση
Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο,
το baking και τη βανίλια. Ανοίγουμε ένα–ένα τα φύλλα
μπροστά μας και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα ακατάστατα.
Διπλώνουμε τα φύλλα περίπου 1 εκ. στην πάνω και στην κάτω
πλευρά τους και τα σουρώνουμε σαν βεντάλια. Τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο
άλλο σε βουτυρωμένο ταψί φούρνου. Περιχύνουμε την επιφάνεια των φύλλων με το μείγμα
που μας περίσσεψε. Ψήνουμε κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς
για περίπου 30 λεπτά. ΄Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα
κατσαρολάκι όλα τα υλικά. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά συνολικά και
έπειτα, αφήνουμε το σιρόπι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να
σιροπιάσουμε το γλυκό απευθείας αφού το βγάλουμε από τον φούρνο και είναι
καυτό. Θέλουμε διαφορετική θερμοκρασία μεταξύ τους. Αφήνουμε να κρυώσει το
γλυκό καλά, πριν το κόψουμε.
*Αν
θέλετε, απολαύστε το χωρίς σιρόπι, θα είναι εξίσου εντυπωσιακό και νόστιμο.
Ακόμη, αν ο φούρνος σας δεν είναι πολύ δυνατός, αφήστε την πίτα σας λίγη ώρα
παραπάνω και αν θέλετε, τα τελευταία 3 λεπτά, ανοίξτε το γκριλ για να ροδίσει η
επιφάνεια περισσότερο.