The Food Stories

Σήμερα σας έχω δυο
χορταστικά πιάτα με φακές, τις οποίες ομολογώ ότι δεν τρώω σκέτες. Όμως, με
αυτά τα κολπάκια που θα δείτε παρακάτω, μπορώ πλέον να τις απολαμβάνω χωρίς να
ξινίζω τη μούρη μου. Πρόκειται για νηστίσιμα, θρεπτικά πιάτα με χαμηλές
θερμίδες που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις, όλοι εσείς που έχετε αρχίσει
τις περικοπές στο φαγητό, εν όψει καλοκαιριού! Μάλιστα, σας έχω και μια
έκπληξη! Η δεύτερη συνταγή έχει και δικό της βιντεάκι. Ένα νόστιμο, χαρούμενο
βίντεο που ετοιμάσαμε με τον Άρη Μπασιά, για τη νέα σεζόν του Joy!


Ριζότο με φακές, φρέσκο κρεμμυδάκι & μπόλικο μαϊντανό



Υλικά για 4 άτομα:

400γρ. ρύζι σπυρωτό
300γρ. φακές
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι



Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι σε ελαφρώς αλατισμένο νερό και σε ξεχωριστό κατσαρολάκι
βράζουμε τις φακές. Προσέχουμε και τα δύο να μην μαλακώσουν πάρα πολύ, να
κρατάνε λίγο (οι φακές ειδικά θέλουν περίπου 20 λεπτά και καλό είναι να μην τις
βράζουμε περισσότερο γιατί χάνουν τον σίδηρο που διαθέτουν). Σε φαρδύ τηγάνι
ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις φακές, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το ρύζι.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε το ριζότο μας να
δέσει. Σκορπάμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε μια φορά και σερβίρουμε! Ταιριάζει
πολύ με 1 κουταλιά της σούπας δροσερό γιαούρτι από πάνω!

Κι αν αυτό το πιάτο σας
κάνει να αναρωτιέστε γιατί οι φακές κάποτε θεωρούνταν ταπεινό φαγητό των
φτωχών, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή για σαλάτα με φακές για να
πειστείτε πλέον ότι αυτό το όσπριο όχι μόνο δεν είναι ταπεινό, αλλά μπορεί να
θεωρηθεί και πολυτελείας!

Σαλάτα ρόκα με φακές, ντοματίνια & βινεγκρέτ



Υλικά για 4 άτομα

Μπόλικη ρόκα
300 γρ. φακές βρασμένες
10 ντοματίνια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μπόλικο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο
Λίγη μουστάρδα



Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα όλα τα υλικά, κομμένα όπως εμείς
προτιμάμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και τη
μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα μας, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Ταιριάζει υπέροχα με λίγο τυρί κρέμα από πάνω, αν δεν νηστεύετε!

Τα τελευταία χρόνια,
πολλοί σεφ σερβίρουν όσπρια στα εστιατόριά τους χωρίς φόβο, με πολύ πάθος!
Προτείνω να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας κι αν μέχρι
τώρα φοβόσασταν ότι θα τα βαρεθείτε γρήγορα γιατί δεν έχουν πολλές δυνατότητες
μαγειρέματος, ελπίζω να σας έδωσα μερικές καλές ιδέες και να έβαλα τη φαντασία
σας να δουλέψει λίγο παραπάνω!

Η Εμμανουέλα Κόκαλη παρουσιάζει κάθε Παρασκευή 12-2 π.μ στο www.amagiradio.com την εκπομπή «Γυμνό γεύμα».

Related stories

Η Φλώρινα του Αγγελόπουλου – Τότε και τώρα

κείμενο/φωτογραφίες Αλέξανδρος Βοζινίδης Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 - 24 Ιανουαρίου...

Όταν μια παράσταση γίνεται έμφυλο debate: Η σκηνή της κωμωδίας μιλά για ανισότητες

Ξεκίνησε έντονη συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις στον...

Λαδάδικα: Αιχμηρή απάντηση των καταστηματαρχών εστίασης σε δημοσίευμα περί ηχορύπανσης

Eπιστολή απάντηση και διαμαρτυρία σχετικά με δημοσιευμα που φαίνεται...

Όσκαρ 2025: Οι υποψηφιότητες

Η μεγάλη τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα...