Η χορτοφαγική διατροφή είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, άμεσα συνδεδεμένη με τη μακροζωϊα. Πολλές οι ευεργητικές επιδράσεις της και ακόμη πιο πολλοί οι οπαδοί της μέρα με τη μέρα. Μάθε να καλύπτεις σωστά τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά και ξεκίνα την τώρα!
Κατανάλωσε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σόγια και κινόα για να καλύψεις τις απαιτήσεις σου σε πρωτεϊνες.
Κατανάλωσε αποξηραμένα σύκα, σουσάμι, χαλβά, μπρόκολο, φασόλια,πράσινα φυλλώδη λαχανικά για να καλύψεις τις απαιτήσεις σου σε σίδηρο. Ενώ για να αυξήσεις την απορρόφηση του συνόδεψέ τα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πράσινη πιπεριά,ντομάτα – φασόλια)
Κατανάλωσε γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά για να καλύψεις τις απαιτήσεις σου σε βιταμίνη Β12. Τις περισσότερες φορές είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων της συγκεκριμένης βιταμίνης λόγω της ύπαρξής της σχεδόν αποκλειστικά σε ζωϊκά τρόφιμα.
Κατανάλωσε αμύγδαλα, ταχίνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένο γάλα σόγιας,tofu, γαλακτοκομικά,κουνουπίδι, όσπρια για να καλύψεις τις απαιτήσεις σου σε ασβέστιο . Απαραίτητη είναι και η πρόσληψη βιταμίνης D ( που ευτυχώς παίρνεις χωρίς πολύ ψάξιμο από τον ήλιο) μιας και συμβάλει στο μεταβολισμό του ασβεστίου αλλά και βιταμίνης K και μαγνησίου (Mg), δύο στοιχείων που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. (αρακάς-αγκινάρες, φακές –πατάτα,
σπανάκι ή πράσο- ρύζι).
Θυμήσου: οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από το γενικό πληθυσμό συνεπώς λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τι; ακόμη το σκέφτεσαι;