Το τσάι είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τα φύλλα της Camellia sinensis, ενός αειθαλούς φυτού με λευκά άνθη, το οποίο ευδοκιμεί σε ημιτροπικά κλίματα. Ο τρόπος επεξεργασίας των φύλλων της δίνει τα διαφορετικά είδη τσαγιού: πράσινο, μαύρο και λευκό. Ο διαχωρισμός οφείλεται στο ποσοστό οξείδωσης στο οποίο υποβάλλονται τα φύλλα – για παράδειγμα το μαύρο τσάι είναι το περισσότερο οξειδωμένο από όλα.
Το μαύρο τσάι έχει υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλα τα υπόλοιπα τσάγια, γι’ αυτό και διαθέτει επιβλητική, πλούσια γεύση. Στη Δύση αποκαλείται «μαύρο τσάι» εξαιτίας του μαύρου χρώματος των φύλλων του μετά την επεξεργασία, ενώ στην Κίνα αποκαλείται «κόκκινο τσάι» εξαιτίας του χρώματος που χαρίζει στο ρόφημα. Διατηρεί επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του στρες, ενώ έχει θετική επίδραση ενάντια στη νόσο Parkinson, στον καρκίνο, τη χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, την κακή στοματική υγιεινή και την παχυσαρκία.
Το πράσινο τσάι προκύπτει από ελαφριά επεξεργασία των φύλλων και διαθέτει πλούσια γεύση και σχετικά μικρό ποσοστό καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ και το μαύρο τσάι. Βοηθά στη χώνεψη, στην καταπολέμηση του διαβήτη και της υπέρτασης, και είναι πολύ ευεργετικό για την εντερική χλωρίδα.
Το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο, και γι’ αυτό πιο ελαφρύ και απαλό στη γεύση τσάι. Διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά «όπλο» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το γενετικό υλικό και στην αντιγήρανση. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λιποδιάλυση, στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου (λόγω των φλαβονοειδών), στη μείωση της χοληστερόλης χάρη στις κατεχίνες, και στη θωράκιση ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι περιέχει φθόριο, συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών και στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.
Τέλος, το Oolong είναι το παραδοσιακό κινεζικό τσάι που βρίσκεται ανάμεσα στο πράσινο και το μαύρο, αφού οξειδώνεται λίγο περισσότερο από το πρώτο και ελαφρώς λιγότερο από το δεύτερο. Διαθέτει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι, και έχει ευεργετικές δράσεις όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού, η δράση ενάντια σε ιούς και βακτήρια, η ανακούφιση σε περιπτώσεις διαβήτη, εκζεμάτων και αλλεργιών, και στην απώλεια βάρους (πιο πολύ και από το πράσινο τσάι).
Όποιο και να διαλέξτε σίγουρα θα το απολαύστε για τις ευεργετικές του ιδιότητες!