Αγορά Μοδιάνο:
Φωνές, κόσμος, κρέατα, ψάρια και ένα περιβάλλον που σε γυρνά σε
παλιότερες δεκαετίες. Στην αγορά Μοδιάνο, τη πιο φημισμένη αγορά της
πόλης, οι εικόνες παραπέμπουν σε μια Θεσσαλονίκη διαφορετική. Οι
χασάπηδες και οι ψαράδες ο ένας δίπλα στον άλλο διαλαλούν τη πραμάτεια
τους με ιδιότυπο και πολλές φορές χιουμοριστικό τρόπο. Η επαφή μεταξύ
πωλητή και αγοραστή άμεση και πρωτόγνωρη για τις μέρες του e-shopping.
ΠΑΤΣΑΣ “ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ”:
Το
πατσατζίδικο δεν είναι απλά ένα είδος εστιατορίου. Είναι ένας χώρος
μυσταγωγίας, ένα σημείο όπου οι ταξικές διαφορές ξεπλένονται από το
αλκοόλ και η διαφορετικότητα υποχωρεί μπροστά στην επιθυμία του
στομαχιού για ντουζλαμά, για χοντροκομμένο ή για κρεατόσουπα.
Τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Ολύμπου, το
πατσατζίδικο “Τσαρουχάς” συμπυκνώνει εδώ και δεκαετίες το νόημα της
άνωθεν κοινωνικοπολιτικής αναλύσεως.
ΣΑΛΕΠΙ:
Μαλακτικό, θεραπευτικό,
αφροδισιακό, αγχολυτικό μα πάνω απ’ όλα εύγευστο. Το σαλέπι είναι το
must του χειμώνα. Μια γουλιά και αμέσως νιώθεις μια ζέστη να γεμίζει τα
σωθικά σου. Κάτασπρη ποδιά, σκούφος και την κουδούνα να διαδέχεται μια
φωνή που τραγουδά “σαλεπάκι ζεστό σε ποτήρι πλαστικό”. Η πλατεία
Αριστοτέλους γεμίζει με σκηνές σαν και αυτή μόλις ο χειμώνας χτυπήσει
την πόρτα της Θεσσαλονίκης.
ΚΟΥΛΟΥΡΙ:
Το κουλούρι έχει συνδεθεί με τα πρωινά της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε γωνία
των εμπορικών δρόμων της πόλης υπάρχει και ένας πάγκος όπου η μυρωδιά
του σουσαμιού δεν αφήνει κανένα διαβατή ασυγκίνητο. Η διασταύρωση των
οδών Βενιζέλου με Τσιμισκή στην καρδιά της πόλης είναι ένα από τα πιο
ξακουστά σημεία όπου ο περαστικός μπορεί να απολαύσει ένα φρέσκο
κουλουρι.
Τo μανάβικo της Μπότσαρη:
Στη Μπότσαρη λίγο
πάνω από την Όλγας, το έντονα γκρι αστικό τοπίο της περιοχής σπάει από
χρώματα και αρώματα που μοιάζουν όαση μπροστά στις ψηλές πολυκατοικίες
που πνιγούν το συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Δεκάδες είδη φρούτων και
λαχανικών χρωματίζουν τους πάγκους των μανάβικων. Μια μικρή αγορά μακριά
από το κέντρο της πόλης καθημερινό σημείο συνάντησης για όλη τη
γειτονιά. Ένα φαινόμενο που συναντάμε όλο και πιο σπάνια στη
Θεσσαλονίκη.
KANTINA “Ο ΜΑΥΡΟΣ”:
Ισχυρίζεται ότι κατέχει το φάρμακο για το ταλαιπωρημένο, μετά την
κραιπάλη, στομάχι. Δεν πρόκειται για τον γιατρό Φικιώρη και την
οζονοθεραπεία του, ούτε για κάποιον βιετναμέζο βελονιστή. Μιλάμε για την
καντίνα “Ο Μαύρος”, στη Σταυρούπολη. Δεν θα την συναντήσετε ανοικτή τις
πρωινές ώρες, απευθύνεται σε ξενύχτηδες και το ωράριο είναι
προσαρμοσμένο ανάλογα. Το μαγικό ελιξίριο ψεκάζεται μέσα στο σάντουιτς
που θα παραγγέλλετε. Είναι ελαφρώς πικάντικο όμως εκείνες τις ώρες είναι
το τελευταίο που θα σας απασχολήσει!