Το ντοκιμαντέρ St.A.Co. προβλήθηκε στις 03/03/2019 στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αντικείμενο του ντοκιμαντέρ είναι η ομώνυμη εθελοντική ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονται από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και από το 2012 τεκμηριώνουν, φωτογραφίζουν και συντηρούν έργα τέχνης του δρόμου στην Αθήνα.
Στην ταινία έγινε μία γενικότερη κουβέντα για την κουλτούρα και τον αντίκτυπο της street art και του graffiti, για το που επιτρέπεται να ζωγραφίζουν καλλιτέχνες του δρόμου, για το τι θεωρείται βανδαλισμός και προβλήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις των St.A.Co. και κάποιοι Έλληνες street artists και τα έργα τους. Η Μαρία Χατζηδάκη, λέκτορας στο πιο πάνω τμήμα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπερασπίστηκε την τέχνη του δρόμου κάνοντας αναφορά στο σύνθημα Βοήθα γέρο, με το άλφα μέσα σε κύκλο στο τέλος της λέξης Βοήθα, σύμβολο δηλαδή των αναρχικών, που γράφτηκε στη βάση του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου, στην Αθήνα, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, αλλά και σε graffiti που έγινε στο Πολυτεχνείο Αθήνας το 2015 και προκάλεσε μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε να γίνει ή όχι. Ειδικότερα, είπε πως δε συμφωνεί με τη δημιουργία graffities πάνω σε δημόσια κτίρια παρόλα αυτά υπογράμμισε την ευαισθησία αυτών που έκαναν τις παραπάνω παρεμβάσεις. Επίσης, δήλωσε πως οι St.A.Co. (https://www.facebook.com/staco.street.art.conserva…) παρεμβαίνουν όταν γράφονται ρατσιστικά συνθήματα πάνω σε graffities αφαιρώντας τα. Η Πολύνα Ξυραδάκη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και μέλος των St.A.Co., υπογράμμισε τον εθελοντικό χαρακτήρα τους λέγοντας πως δέχονται μόνο συνεισφορές για τα χρώματα που χρησιμοποιούν στην εργασία τους.
Επιπλέον, μίλησε ο Έλληνας street artist Cacao Rocks (http://cacaorocks.blogspot.com/) και παρουσιάστηκε το έργο αποκατάστασης της γνωστής κουκουβάγιας του street artist Wild Drawing (http://www.wdstreetart.com/) που δημιουργήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του Φεστιβάλ του Μικρού Παρισιού των Αθηνών (mikroparisi.com).
Στο τέλος της προβολής ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ηλίας Δημητρίου, (https://www.facebook.com/ammosfilms, http://www.ammosfilms.eu/) είπε πως ευτυχώς που δεν υπάρχει στην Αθήνα ομάδα καθαρισμού σαν τους Θεσσαλονικείς Los Lampicos (https://www.facebook.com/LosLampicos) γιατί δε θα είχε διασωθεί η τέχνη του δρόμου στην πρωτεύουσα. Επιπρόσθετα, η Πολύνα Ξηραδάκη, μετά από ερωτήσεις που τις έθεσε το κοινό, δήλωσε πως οι St.A.Co. θα προσπαθήσουν να διασώσουν τη street art που φωτογραφίζουν ψηφιοποιώντας την με τη βοήθεια των Urban Layers (https://www.facebook.com/urrbaanlaayeerss/) ενώ είπε και πως είναι πιθανό η ομάδα να γράψει στο μέλλον θεωρητικά κείμενα πάνω στο αντικείμενό της εργασίας της.
Συνολικά, αν και δεν έχω γνώση γύρω από την Street Art, η ταινία μου έδωσε την εντύπωση πως οι St.A.Co. έχουν αστική συνείδηση σε μία πόλη, όπως η Αθήνα, που χρειάζεται την αστική συνείδηση. Γι' αυτό και αξίζουν πολλά χειροκροτήματα. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι.