Ο Θεόφιλος Μπίντερμαν, ένας ευυπόληπτος αστός, παρακολουθεί από απόσταση τους εμπρησμούς που «μαστίζουν» την πόλη του. Η φωτιά όμως θα πλησιάσει και το σπίτι του όταν θα δεχθεί την επίσκεψη δύο γυρολόγων, με μοναδικές αποσκευές τους μερικά μπιτόνια από βενζίνη και φυτίλι. Παγιδευμένος μέσα στην υποκρισία και την άρνηση να δει την πραγματικότητα γύρω του καταλήγει από θύμα θύτης.
Μια συζήτηση με τους σκηνοθέτες της παράστασης «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» Θανάση Φωτιάδη και Ήβη Καζαντζή
Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα! Πώς είναι τα πράγματα στις πρόβες;
Δημιουργικό άγχος, πολλή πίεση για τα τελευταία διαδικαστικά και μια αμηχανία ενόψει της έκθεσής μας. Τα παιδιά αγωνιούν να παίξουν, με όλη τη σημασία της λέξης, και οι ενήλικες να δείξουμε τι έχουμε δημιουργήσει με τα παιδιά μας και για τα παιδιά μας όλον αυτόν τον καιρό.
Πώς είναι η συνεργασία σας με τους μαθητές του σχολείου; Μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν δεδομένου ότι έχουν και αρκετό διάβασμα αυτή την εποχή;
Με τα πάνω της και τα κάτω της. Αυτή είναι και η μαγεία του θεάτρου και κάθε δημιουργικής ή καλλιτεχνικής ενασχόλησης αλλά και το αποτέλεσμα της όσμωσης με νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τη δική τους οπτική πάνω σε ζητήματα πειθαρχίας και συνέπειας. Με τους μαθητές και τις μαθήτριες, που ασχολούνται στον –ελάχιστο– ελεύθερο χρόνο τους με μια τόσο δύσκολη υπόθεση, όπως είναι το θέατρο, οι κανόνες και τα «πρέπει» πολλές φορές μοιάζουν με εξισώσεις με πολλούς αγνώστους ή και με ανέκδοτο. Και ο βασικός λόγος είναι αυτός που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Οι σχολικές τους υποχρεώσεις είναι δυσανάλογα απαιτητικές, τόσο για την ηλικία τους όσο και για τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες που δεν παύουν να τους προκαλούν κούραση, έστω και αν τους χαροποιούν και τους αποτοξινώνουν από τη μαθητική τους καθημερινότητα.
Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;
Μπορεί και από ενοχή. Ίσως να νιώθουμε κι εμείς λίγο Μπίντερμαν: παγιδευμένοι μέσα στην υποκρισία και την άρνηση να δούμε την πραγματικότητα γύρω μας. Ίσως γιατί φοβόμαστε μήπως από θύματα κινδυνεύουμε κι εμείς να γίνουμε θύτες.
O Mπίντερμαν θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει λίγο πολύ με τον καθένα μας έτσι δεν είναι; Η αδράνεια της κοινωνίας μπροστά σε κάθε κακό είναι κάτι που δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό.
Θα σας απαντήσουμε με μια ρήση του Μπρεχτ, ο οποίος είναι ένας από τους πνευματικούς πατέρες του Μαξ Φρις. Στις αξεπέραστες και πάντοτε διαχρονικές –λόγω της διαχρονικής αθλιότητάς μας– ιστορίες του κου Κόινερ, ο Μπρεχτ γράφει: «Ο κος Κόινερ είπε για έναν άνθρωπο: Είναι μέγας πολιτικός. Το τι είναι κάποιος, δεν τον παραπλανά ποτέ ως προς το τι μπορεί να γίνει αυτός ο κάποιος. Σήμερα η εκμετάλλευση των ανθρώπων είναι επιζήμια για το άτομο, και οι άνθρωποι δεν την επιθυμούν∙ αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση. Η ενοχή όσων τόσο επιζήμια τους εκμεταλλεύονται είναι ακόμη μεγαλύτερη, επειδή κάνουν κατάχρηση μιας τόσο ηθικής επιθυμίας».
Πώς καταλήγει κανείς από θύμα, συνένοχος;
Καλό θα ήταν αυτήν την ερώτηση να την απαντήσει ο καθένας από εμάς, μοναχός του και με ειλικρίνεια. Πάντως δεν ασπαζόμαστε την ισοπεδωτική ρήση Πάγκαλου περί ομαδικής συνενοχής. Ουδέποτε υπήρξαμε συνδαιτυμόνες με τον πρώην υπουργό.
Ποιοι είναι οι σύγχρονοι γυρολόγοι που κάθε φορά μας ξεγελούν και ανοίγουμε την πόρτα μας;
Λαοπλάνοι πολιτικοί, αυτόκλητοι σωτήρες ψευτοεπαναστάτες, ρατσιστές και ομοφοβικοί ρασοφόροι, δήθεν αγανακτισμένοι πολιτοφύλακες, κοράκια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και, φυσικά, διαπλεκόμενοι καναλάρχες και τα ημιμαθή τσιράκια τους. Ας θυμηθούμε και τον Ουμπέρτο Έκο, που μας βαρέθηκε κι αυτός και «την κοπάνησε» για πάντα. Τα έλεγε πριν από 25 χρόνια, σχολιάζοντας την παντοδυναμία της τηλεόρασης: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση στα χέρια τους».
INFO
Πρεμιέρα: 26 Φεβρουαρίου 2016, 9:00, Κολλέγιο Ανατόλια, Θέατρο «Παππάς»
Στις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου και στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2016 θα φιλοξενηθεί στη
σκηνή του θεάτρου «Παππάς» του Κολλεγίου Ανατόλια το έργο του Μαξ Φρις «Ο
Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Οι εν λόγω κύριοι και κυρίες θα συμπράξουν επί
σκηνής με τον Χορό των Πυροσβεστών του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου του
Κολλεγίου Ανατόλια.