HomeMind the artΒιβλίοΣυνέντευξη με τη συγγραφέα Ναντίνα Κυριαζή!

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ναντίνα Κυριαζή!

Συζητήσαμε με την συγγραφέα παιδικών βιβλίων, την κυρία Ναντίνα Κυριαζή, η οποία τον τελευταίο καιρό ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ασχολήθηκε με το θέατρο και το τραγούδι και απέκτησε πτυχίο ελαφρού τραγουδιού από το Ορφείο Ωδείο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τη συγγραφή παραμυθιών (Π.Ε.Λ. Έπαινος για το παραμύθι Η Καθρεφτούπολη) και ποιημάτων, ενώ το Μάρτιο του 2013, 5 ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριον». Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Διάπλους» το παραμύθι της Τα «πρέπει» και τα «θέλω» στου σκιάχτρου το καπέλο και τον Οκτώβριο του 2014 Η γελαστή Γέφυρα εμπλουτισμένα με αφήγηση, δραστηριότητες για παιδιά και τραγούδια σε στίχους δικούς της και μουσική του Γιώργου Καζαντζή, που ερμηνεύει ο Γιώργος Μπαγιώκης και η ίδια.




Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Το γεγονός ότι μου άρεσε να διαβάζω παραμύθια και μια ανάγκη να επικοινωνήσω με κομμάτι του εαυτού μου, που θα ταιριάζει με τους άλλους, εκείνοι να έβρισκαν κάποια δικά τους στοιχεία και έτσι να υπήρχε μια επαφή.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες των παραμυθιών σας;

Κανένα νόημα δεν θέλω να περάσω. Επιθυμώ να είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας το παραμύθι παιδιά διαφορετικής ηλικίας θα βρίσκουν εκείνα αυτό που κάθε φορά σε κάθε ηλικία θέλουν.

Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για το μέλλον του παιδικού βιβλίου;

Είμαι αισιόδοξη όσο αφορά στις ιστορίες και τους συγγραφείς, ενώ απαισιόδοξη για την εμπορικοποίηση και εκμετάλλευση από το μάρκετινγκ και τους φορείς του βιβλίου. Νιώθω ότι όσο περισσότεροι γράφουν τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο μύθος και αυτό γιατί δεν υπάρχει παρθενογένεση, οπότε ο μύθος γίνεται ένα κύτταρο που πολλαπλασιάζεται και έτσι μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα σύμπαν ή καλύτερα να γίνει σύμπαν.

Θεωρείτε το παιδικό κοινό, ώριμο αναγνωστικό κοινό;

Το πλέον ώριμο, γιατί δεν υπάρχει επιτήδευση, συμφέρον και ιδιοτέλεια. Υπάρχει απλότητα και αγνή ματιά και έτσι μπορείς από τα παιδιά να μάθεις τις μεγαλύτερες αλήθειες και δεν μπορείς να κρυφτείς ούτε πίσω από τον εαυτό σου.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει;

Ναι θα ήθελα να είχα γράψει Ο γλάρος Ιωνάθαν του Ρίτσαρντ Μπαχ ή Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, γιατί αντικατοπτρίζουν αυτό που θα ήθελα να διαβάζω στα βιβλία, δηλαδή απλότητα, ειλικρίνεια, πάθος και δύναμη για ζωή.

Τι σημαίνει γράφω για σας;

Γράφω σημαίνει ζω-γραφί-ζω, δηλαδή μια γραφή που περικλείεται από ζωή.

Ζώ για την γραφή,

γράφω για ζωή

και ότι ζω το ζωγραφίζω.

Ποίημα της συγγραφέα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Άδραξε την μέρα για ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσει. Αυτή η φράση κρύβει όλη την ενεργεία, που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινάει την ζωή του κάθε μέρα σαν να είναι η πρώτη μέρα.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Αν δεν υπήρχα πια ή αν στέγνωνε η πλημύρα των συναισθημάτων μέσα μου. Πάντως δεν πιστεύω ότι θα σταματήσω να γράφω.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

***

Έργα της συγγραφέα:

Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο

ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Αυτό δεν είναι που πρέπει να γίνεται; Καταλαβαίνεις; Θα χάσω τη δουλειά μου. Ο παππούς με προειδοποίησε. Ο ρόλος μου είναι να τρομάζω τα πουλιά.
ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Ναι, μα δεν μπορείς!
ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Μα πρέπει!
ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Πάντα κάνεις αυτό που πρέπει;
ΣΚΙΑΧΤΡΟ: …μέχρι τώρα …ναι.
ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Και τι γίνεται μ' αυτό που θέλεις;
Είπε το μικρό σπουργίτι και πέταξε μακριά.


Τα πρέπει και τα θέλω… δύσκολο πράγμα.
Αν όμως ξέρεις τα πρέπει, καλό είναι να βρεις και τα θέλω.
Και αν γνωρίζεις τα θέλω, καλό είναι να τα βάλεις σε σειρά, ώστε τα πρέπει να μην τα πνίξουν.

Τι λέτε; Το σκιάχτρο θα τα καταφέρει;

Η γελαστή γέφυρα




To ότι είναι γέφυρα, δε μειώνει καθόλου τα συναισθήματα της. Πόσο μάλλον όταν η Γέφυρα είναι και γελαστή. Τώρα, πώς μία ατσούμπαλη μάγισσα έγινε αφορμή να ανταμώσουν πάλι δύο κόσμοι χωρισμένοι από χρόνια και μία νεράιδα να μοιραστεί την ευχή της με έναν αρπιστή, το αφήνουμε σε σας, στη φαντασία, τη χαρά και την όρεξή σας για περιπέτεια!

Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλους. Την εικονογράφηση έχει πραγματοποίηση η κ. Λεωνίδου Νίκη και την μουσική σύνθεση έχει επιμεληθεί ο κ. Καζατζής Γιώργος.

Related stories

Ορόσημα του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 έως το 1940

Για τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50, του...

Ο νέος αέρας της Εγνατίας και τα διαμάντια της Βενιζέλου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious Το πρόγραμμα της ημέρας σε...