HomeMind the artΜουσικήRock ‘n’ Roll Circus | Οι Birthday...

Rock ‘n’ Roll Circus | Οι Birthday Kicks μιλάνε στον Αρχιμήδη Παναγιωτίδη για τη νέα τους δουλειά,



Xαίρομαι που μιλάμε μαζί… Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Birthday Kicks. Τι σημαίνει το όνομα; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία;


Το όνομα μάς ακολουθεί απ' το Νοέμβριο του 2010, όταν δεν είχαμε ακόμα σταθερή σύνθεση. O Jeroen κι εγώ (Ανδρέας) παίζουμε μαζί απ' το Φεβρουάριο του 2010 και είχαμε σχηματίσει μάλιστα ένα βραχύβιο σχήμα -τους TAZ (Temporary Autonomous Zone) – με τους οποίους εμφανιστήκαμε 2-3 φορές ως support σε άλλα σχήματα (μεταξύ αυτών και οι Wooden Shjips). Παίζαμε ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να το πούμε instrumental psychedelic stone 'n' roll. Τo Νοέμβριο του 2010 – κι ενώ είχαμε δοκιμάσει ήδη με 2-3 φίλους στα τύμπανα- αρχίσαμε να τζαμάρουμε με το Ντίνο τον Αυστραλό, ένα παλικάρι που εμφανιζόταν ως κομήτης μέχρι τότε, μιας κι έμενε μόνιμα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Είχαμε – δεν είχαμε παίξει 2-3 φορές μαζί του στα τύμπανα κι ο φίλος Κώστας από το Stage Club στη Λάρισα, μας είπε να τζαμάρουμε ζωντανά στο πάρτι για τα τρίτα γενέθλια του μαγαζιού. Τότε επινοήσαμε το όνομα Birthday Kicks, μόνο για εκείνο το τζαμάρισμα. Ήταν και η πρώτη φορά που αρχίσαμε να τραγουδάμε σε κάποια κομμάτια (κυρίως διασκευές από Stooges, Dubrovniks και Eddie Current Suppression Ring). Μετά από αυτό το τζάμαρισμα ο Αυστραλός γύρισε στη Μελβούρνη, αλλά με τον Jeroen αποφασίσαμε να κρατήσουμε το όνομα. Κατά καιρούς έχουμε εκλογικεύσει γιατί το κρατήσαμε, αν και καμιά από αυτές τις σκέψεις δεν είναι από μόνη της αρκετή. Παρόλα αυτά θα σου πω τις δυο βασικές.

Καταρχήν, birthday kicks είναι ένα έθιμο γενεθλίων σε διάφορες χώρες του κόσμου, εφάμιλλο του δικού μας «φατούρου». Οι άνθρωποι που νοιάζονται και αγαπούν εκείνον που έχει γενέθλια τον περιποιούνται με μερικά φιλικά κλωτσομπουνίδια (…) προκειμένου να τον προετοιμάσουν κατάλληλα για ό,τι δύσκολο έρχεται στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Μαθαίνει κανείς, λοιπόν, να μετρά τις εμπειρίες του σύμφωνα με το «ξύλο» που έχει φάει απ' τη ζωή και με αυτές τις εμπειρίες να προχωρά. Στα δικά μας μάτια είναι ένα έθιμο που εξυμνεί τη συντροφικότητα και «εξευτελίζει» τον καθωσπρεπισμό των απλών γνωριμιών. Birthday Kicks όμως είναι και οι ανεξέλεγκτες κλωτσιές και φωνακλάδικες ανάσες της γέννας. Η σπασμωδική και χωρίς διαμεσολάβηση βία με την οποία ο καθένας αντικρίζει για πρώτη φορά τον κόσμο. Αυτή η σκέψη σε συνδυασμό με τον κάπως σκοτεινό rock 'n' roll ήχο της μπάντας νομίζω μας ταιριάζει περισσότερο.



Να μιλήσουμε για το άλμπουμ; Πρώτο LP -με τίτλο Black Echo Trap -ενώ είχε προηγηθεί το 7'' Gotta Believe. Μιλήστε μου σχετικά…


Τον Ιανουάριο του 2013, στο live των METZ στη Λάρισα γνωριστήκαμε με τον Soco. Από τις πρώτες πρόβες συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να γίνουμε μπάντα. Πιάσαμε τότε και οι τρεις μαζί το υλικό που είχαμε «χαζοδουλέψει» με τον Jeroen όλα αυτά τα χρόνια.


Τον Ιούνιο του 2014 μπήκαμε στο στούντιο για την πρώτη μας ηχογράφηση. Είχαμε αρκετά κομμάτια έτοιμα αλλά αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε μόνο τρία από αυτά, σαν πείραμα για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Το Dressed in Black Priest, το Personal Jesus των Depeche Mode και το No Borders. Τα δυο πρώτα τα κυκλοφορήσαμε σε 7'' single βινυλίου δημιουργώντας ένα concept σχετικό με την πίστη. Γι' αυτό ο τίτλος της κυκλοφορίας ήταν Gotta Believe και συνοδευόταν από ένα σχετικό αλληγορικό κόμικ που σχεδίασε ειδικά για το δισκάκι ο Μάριος Μπόρας. Το No Borders είναι ένα κομμάτι που σκαρώσαμε τζαμάροντας με το αλβανόφωνο hip hop συγκρότημα Renovatio από τη Λάρισα και μπορεί κανείς να το ακούσει στο SoundCloud. Σήμερα με την προσφυγική κρίση μοιάζει, δυστυχώς, πιο επίκαιρο από ποτέ.


Το Black EchoTrap το κυκλοφορήσαμε σε 12'' βινύλιο με artwork του Πέτρου Βούλγαρη, μόλις πριν από ένα μήνα, την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Το γεγονός ότι στην πρώτη φάση φτιάξαμε τη μπάντα παίζοντας κυρίως κομμάτια άλλων συγκροτημάτων μπορεί να εξηγεί και τις 3 διασκευές που περιλαμβάνονται σε αυτό (το Hole των Jesus and Mary Chain, το I Just Wanna Make Love to You του Willie Dixon και το Dishwasher Blues των Αυστραλών Pink Fits). Αποφασίσαμε να τις βάλουμε στην κυκλοφορία μας γιατί – καλώς ή κακώς – θεωρήσαμε ότι σε αυτά τα κομμάτια ακούγονται περισσότερο οι Birthday Kicks και λιγότερο οι αρχικοί δημιουργοί τους.


Αυτό που θα θέλαμε να πούμε και για τα δυο δισκάκια είναι ότι τα κυκλοφορήσαμε βασιζόμενοι στους φίλους μας και στο δίκτυο της ελληνικής σκηνής. Για να γίνει η κοπή του 7ιντσου συνεισέφεραν οικονομικά 33 φίλοι της μπάντας οι οποίοι αναφέρθηκαν όλοι στο οπισθόφυλλο της κυκλοφορίας και στους οποίους διανεμήθηκαν κομμάτια του single, ανάλογα με το ποσό που είχαν βάλει. Για την κοπή του 12ιντσου Black Echo Trap, συνεισέφεραν οικονομικά 6 συγκροτήματα της ελληνικής underground σκηνής (Mr. Highway Band, Penny Dreadful, Roundlights, Screaming dEAD Balloons, Sounds Like Barley, The Last Drive), 2 ελληνικά festival της επαρχίας (Los Almiros Rock Radio Festival και Fuzztastic Planet Festival) και 6 distro (Scarecrow Records, Now or Never Records, Sweetohm Recordings, ThreeCords Records, True to the Game Records, We Don't Fight It Records). Κόπιες του δίσκου μοιράστηκαν αναλογικά σε όσους συνεισέφεραν και όλοι αναφέρθηκαν στο εσώφυλλο του album. Με αυτό τον τρόπο επιχειρήσαμε, πέρα από την κυκλοφορία 2 δίσκων, τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου διανομής κυκλοφοριών και αλληλοϋποστήριξης συγκροτημάτων που επιθυμούν να ηχογραφούν, να κυκλοφορούν και να διανέμουν τη μουσική τους χωρίς μεσάζοντες, ενισχύοντας παράλληλα τις ίδιες τις μπάντες που παίρνουν μέρος σε αυτή την κίνηση.


Και τις δυο κυκλοφορίες μας μπορεί κάποιος να τις προμηθευτεί από το bandcamp της μπάντας ή στέλνοντας μας ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή από τα live μας.





Προέρχεστε από την περιφέρεια (Λάρισα). Πως τα βλέπετε τα πράγματα; Υπάρχουν νέες μπάντες που βγάζουν καλή μουσική; Υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με τις αντίστοιχες μπάντες των Αθηνών, παραδείγματος χάρη;


Σε σχέση με τις δυσκολίες θα λέγαμε το ακριβώς αντίθετο. Ζούμε σε μια πόλη που είναι εύκολο να βρισκόμαστε για πρόβες και έχουμε άμεση επαφή τόσο με τις άλλες μπάντες όσο και με τους φίλους μας που έρχονται στις συναυλίες μας. Υπάρχει μουσική σκηνή και όσο υπάρχει μουσική σκηνή σε μια πόλη δημιουργούνται συνέχεια μπάντες, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και άλλοι 3-4 μικρότεροι χώροι στην πόλη που κάνουν live με πολύ καλά αποτελέσματα. Η Λάρισα βρίσκεται στη μέση της Ελλάδας και υπάρχουν αρκετές πόλεις γύρω-γύρω όπου μια μπάντα μπορεί να παίξει χωρίς απαγορευτικό κόστος λόγω οδοιπορικών και διαμονής. Εντάξει, αυτό δεν ισχύει για όλη την επαρχία, γιατί ας πούμε αν μένεις σε κανένα νησί ή σε καμιά απομακρυσμένη πόλη, τότε το μόνο πλεονέκτημα σε σχέση με την Αθήνα είναι ότι μπορείς να βρίσκεσαι συχνότερα με τη μπάντα σου.


Αν μιλήσουμε μόνο για τη Λάρισα και τα περίχωρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μπάντες σε πολύ υψηλό επίπεδο. Χωρίς πλάκα θα μπορούσαμε να μιλάμε για θεσσαλική σκηνή, με μπάντες όπως οι Hidden in the Basement, οι 10 Το Go, οι ScreamingdEAD Balloons, οι Barber Shop, οι Prospects, οι Wild Kitten από τη Λάρισα, οι Malloy's Kids και οι AstroNot IV από τον Τύρναβο, οι Calf και οι Procrastinate από την Καρδίτσα, οι Mind theTrap από τα Τρίκαλα, oι Lizardia και οι MyTurn – υπό μια έννοια – από το Βόλο και άλλοι πολλοί που σίγουρα ξεχνάω ή που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά. Και αναφέρω μόνο μπάντες από το κομμάτι του σκληρού αγγλόφωνου ήχου, γιατί στη Λάρισα ας πούμε, υπάρχουν οι Blues Trackers που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια έναν απίστευτο blues ήχο ή οι Jah Love Maria που παρτάρουν σε reggae όπως κανείς άλλος. Για να μην αναφερθώ στο hip hop της Λάρισας που ξεπερνά τις 10 μπάντες και έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ζωντανή και υγιή σκηνή ή για την παραδοσιακή και την ηλεκτρονική μουσική ή ακόμα για την κλασική, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας.



Μιλήστε μου, τέλος, και για το live στις 2/3, στη Θεσσαλονίκη. Τι να περιμένει ο κόσμος;


Την Τετάρτη 2 Μαρτίου, στo Rover της Θεσσαλονίκης (όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο) θα κάνουμε το πρώτο μας live μετά την κυκλοφορία του Black EchoTrap. Είναι το release gig μας και υπάρχει λόγος που γίνεται εκεί και που έχουμε καλέσει τους Craang. To Black EchoTrap ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2015 στο Red House, με ηχολήπτη και τεχνικό ήχου τον Μάνο από τους Craang. Ο Μάνος έκανε επίσης και τη μίξη και κάποια φωνητικά στο δίσκο, οπότε τον θεωρούμε πια μέλος της μπάντας. Ελπίζω οι υπόλοιποι Craang, η Θεανώ και ο Nick να μην ζηλέψουν… Τις μέρες της ηχογράφησης μέναμε μέσα στο στούντιο 24 ώρες το 24ωρο και δημιουργήθηκε ένα παρεάκι με μέλη των Craang, των Round lights και των Electro Vampires. Μόλις τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις παίξαμε με τους Roundlights στο Rover. Όταν λέμε μόλις εννοούμε ότι μέχρι τις 6 το απόγευμα γράφαμε τις φωνές του δίσκου και στις 6.30 κάναμε sound check στο Rover. Τόσο μόλις. Οπότε, ένα χρόνο μετά θέλουμε να επαναληφθεί το σκηνικό μαζί με καλούς φίλους στο χώρο που πρωτομπήκαμε αφού βγήκαμε από το στούντιο.


Ο κόσμος να περιμένει ένα δυνατό live από τους Craang οι οποίοι ετοιμάζονται να ξαναφύγουν για περιοδεία 2 εβδομάδων σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, και μια δυνατή εμφάνιση από τους Birthday Kicks. Θα παιχτούν όλα τα κομμάτια του δίσκου συν κάποια καινούρια και έχουμε και κάποιες εκπλήξεις με guests επί σκηνής.





Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε. Ο επίλογος σ' εσάς…

Πρώτα από όλα, στηρίζουμε τις μπάντες της γειτονιάς μας. Ό,τι παίζουν δημιουργείται από ό,τι ζούμε κι εμείς οι ίδιοι, δεν θα έπρεπε να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Προσπαθούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε ό,τι αντικρούει τη βαρβαρότητα που συμβαίνει γύρω μας και στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων που έχουν ανάγκη, τόσο μέσα από την καθημερινή μας δράση όσο και ως μπάντα. Όταν δημιουργούνται πρωτοβουλίες που ποντάρουν με έξυπνο τρόπο στην υπεραξία που μπορεί να παράγει ένα live και διαθέτουν αυτή την υπεραξία με αξιόπιστο τρόπο για τις ανάγκες εκείνων που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια και την σκέψη μας, όπως πρόσφατα με τις πρωτοβουλίες των Αντισωμάτων για τους πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα, εμείς είμαστε και θα είμαστε εκεί.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ότι αισθανόμαστε πολύ τυχεροί για την ενθαρρυντική ανταπόκριση που έχουμε λάβει για τη μουσική μας και όλες αυτές τις νέες γνωριμίες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια που ζούμε και αναπνέουμε ως Birthday Kicks.

Related stories

Ορόσημα του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 έως το 1940

Για τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50, του...

Ο νέος αέρας της Εγνατίας και τα διαμάντια της Βενιζέλου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious Το πρόγραμμα της ημέρας σε...