Στις 23 Νοεμβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Πάρη Γρηγοράκη, σκηνοθέτη του Lily.
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Πάρης Γρηγοράκης γεννήθηκε το 1987 στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011, με ειδίκευση στη σκηνοθεσία. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και μερικά μουσικά βίντεο κλιπ και έχει συν-σκηνοθετήσει μια ταινία μεγάλου μήκους.
Λίγα λόγια για την ταινία
Η Λίλη ζει μόνη της σε μια μεγάλη έπαυλη φροντίζοντας τα φυτά της στο προσωπικό της φυτώριο. Τη μοναξιά της έρχεται που και που να σπάσει ένας νεαρός ο οποίος τη βοηθάει με τα θελήματα και τις εργασίες του σπιτιού. Η Λίλη ζωντανεύει κάθε φορά που βλέπει το νεαρό να της χαμογελά. Ο κρυφός της πόθος μεγαλώνει τόσο ώστε μια μέρα δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της. Διάρκεια: 12' Είδος: Δράμα
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα ξεκίνησε μετά τα κουραστικά γυρίσματα μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Θέλοντας να κάνω κάτι πιο προσωπικό και ιδιαίτερο αποφάσισα να βρω μια ιστορία που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και αισθητικά αλλά και δραματουργικά με ξεχωριστό τρόπο. Έτσι σκέφτηκα την ιστορία της Λίλης και την τοποθέτησα στη συνέχεια μέσα στους αισθητικούς μου κανόνες. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι διαφορετικό για μένα.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η προ-παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε τέλη Μαϊου του 2015 με ένα εκτενές ρεπεράζ σε πάρα πολλούς υποψήφιους χώρους αλλά και με συναντήσεις με τους ηθοποιούς για να αναπτύξουμε το υποκριτικό κομμάτι. Ακολούθησαν πολλά fitting με κοστούμια, κομμώσεις και μακιγιάζ έτσι ώστε να καταλήξουμε στα κατάλληλα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν μέσα Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο μαζί με κάποια συμπληρωματικά τον Ιανουάριο του 2016. Ακολούθησε το μοντάζ και τέλος ο ηχητικός σχεδιασμός που έγινε ταυτόχρονα με το color grading. Η ταινία ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2016. Το δυσκολότερο κομμάτι όλων αυτών ήταν η χρωματική διόρθωση της ταινίας. Έπρεπε να δώσουμε τεράστια σημασία στην εξαιρετική δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας και να μην στερήσουμε τίποτα στη ζωντάνια του χρώματος και της μπαρόκ αισθητικής που θέλαμε να πετύχουμε. Για αυτό τον λόγο ήμουν και γω παρών στην διαδικασία αυτή που κρατούσε 8 με 10 ώρες κάθε φορές για πολλές ημέρες πράγμα που ήταν πολύ κουραστικό.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η Λίλη είναι ένας διαταραγμένος χαρακτήρας. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το παρελθόν που την οδήγησε στο να λυγίσει και αν κάνει αυτή την βίαιη μεταστροφή. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που δέχτηκε εξοντωτική καταπίεση και συναισθηματική αλλά και σεξουαλική και όταν πλέον δεν μπορεί να αντέξει άλλο, ξεσπά με έναν άσχημο τρόπο. Αυτό βγαίνει μέσα από ένα ερωτικό θρίλερ που εμπεριέχει μεγάλη ένταση καθώς ο θεατή βλέπει πολλές φορές μέσα από τα μάτια της Λίλης και καταλαβαίνει το τι σκέφτεται η Λίλη. Βλέπει πόσο διψάει για πάθος, μια δίψα που εξελίσσεται σε ένα μακάβριο παιχνίδι που φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει. Στο μυαλό του θεατή στόχο έχω να βάλω την ιδέα του ότι η συναισθηματική καταπίεση κάθε μορφής μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες.
Ποια είναι μέχρι στιγμής η πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Μέχρι στιγμή η ταινία συνεχίζει την πορεία της στα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, αν και τα τελευταία δεν τα προλάβαμε λόγω κάποιων περιορισμών που την ερχόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν. Έχει βραβευτεί για τον ηχητικό σχεδιασμό της και έχουμε ακούσει πολύ καλές κριτικές από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, εκθειάζοντας τον ήχο, την φωτογραφία αλλά και την υποκριτική δεινότητα της πρωταγωνίστριας. Η ταινία έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη σε διάφορα φεστιβάλ και θα συνεχίσουμε δυναμικά.
Πως είναι σήμερα να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι κάτι το σπουδαίο αλλά δύσκολο. Θεωρώ πως πρέπει να ήμαστε υπερήφανοι που υπάρχει μια σχολή κινηματογράφου που βγάζει αξιόλογα ταλέντα που αναγνωρίζονται. Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως γνωριζόμαστε μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Υπάρχει μια αλληλεγγύη που δύσκολα βρίσκεις αλλού και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το αρνητικό της πόλης αυτής είναι οι περιορισμένοι πόροι της, και από θέμα εξοπλισμού αλλά και από θέμα χρηματοδότησης. Όλα τα προγράμματα χρηματοδότησες τρέχουν στην Αθήνα και απαιτούν από τους δημιουργούς να βρίσκονται εκεί για τις διαδικασίες. Εδώ πολλές φορές θα καθυστερήσουν γυρίσματα γιατί κάποιος άλλος θα κάνει ήδη γυρίσματα και δεν θα υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός για ενοικίαση. Κατά τ' άλλα πιστεύω πως είναι μια απόλυτα δημιουργική πόλη που προσφέρεται για έμπνευση.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Οι βασικοί συντελεστές της ταινία είναι οι εξής: Πρωταγωνιστεί η Στέλλα Καζάζη και ο Χρήστος Μπάτζιος και συμμετέχει ο Αναστάσης Ροϊλός. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Χριστίνα Γκωλέκα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την ενδυματολογία η Εύη Μποκοβού.Την διεύθυνση φωτογραφίας ο Βασίλης Χριστοδούλου.Το μοντάζ η Φαίδρα Κωνσταντινίδη.Τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική ο Τάσος Καραδέδος. Το μακιγιάζ ο Μάριος Γιαγιάς. Τις κομμώσεις ο Χρήστος Ράγιος,
Script έκανε ο Στάθης Βασιλειάδης, Βοηθός Σκηνοθέτη ο Δημήτρης Βαβάτσης
***
Μετά το 1ο επιτυχημένο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονικιών κινηματογραφιστών, ο Εξώστης επιστρέφει με τις επόμενες προβολές και καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο στο Local Short Film Festival volume 2.
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ
Join: https://www.facebook.com/events/314325405591384/