HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #9 | Σωτηρία Παπαντωνίου και Στεφανία Γεωργακοπούλου

Στις 26 Απριλίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τις Σωτηρία Παπαντωνίου και Στεφανία Γεωργακοπούλου, σκηνοθέτιδες του Cordelia.

Λίγα λόγια για τις Δημιουργούς

Η Σωτηρία Παπαντωνίου και η Στεφανία Γεωργακοπούλου είναι φοιτήτριες του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και έχουν δουλέψει σε ταινίες μικρού μήκους. Η Σωτηρία ασχολείται με τη στατική φωτογραφία, γράφει στον Εξώστη από τον Φεβρουάριο του 2015, έχει γράψει κριτικές στο site του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής Νέων στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η Στεφανία ξεκίνησε να σπουδάζει στο Φυσικό του Α.Π.Θ., όμως, σύντομα την κέρδισε το ενδιαφέρον της για το σινεμά. Υπήρξε φωτογράφος σε ιστολόγιο μόδας και τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται με το τραγούδι και τη στατική φωτογραφία.

Λίγα λόγια για την ταινία


Η
Cordelia από τη σκοτεινή αίθουσα ενός σινεμά, καθώς
παρακολουθεί σκηνές από το
Persona, μεταφέρεται σε ένα σκοτεινό σύμπαν και περιφέρεται
σε έναν εφιαλτικό κόσμο. Θα κατορθώσει να ξεφύγει;


Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Σωτηρία: Όλα τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου, είμαστε φοιτήτριες του

Τμήματος Κινηματογράφου και η ταινία αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Σκηνοθεσίας του τρίτου έτους με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αγγελίδη. Το εργαστήριο αφορούσε την αισθητική και ψυχαναλυτική προσέγγιση του κινηματογράφου. Κληθήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ταινία μικρού μήκους που βασιζόταν στη θεματική του ονείρου ενώ, παράλληλα, είχαμε τη δυνατότητα να επηρεαστούμε από την εικαστική προσέγγιση κάποιου καλλιτέχνη της επιλογής μας.

Μετά τη δημιουργία της ομάδας μας, αρχίσαμε να συζητάμε για τις ονειρικές εικόνες που είχαν χαραχτεί στη μνήμη μας, για τους (παράλογους) φόβους μας και για εμπειρίες που είχαμε βιώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, είχαμε όλα τα στοιχεία, για να αρχίσουμε να δημιουργούμε την ταινία, μας έλειπε, όμως, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις εικόνες/σκηνές. Κατά την έρευνά μας, εντοπίσαμε έναν πίνακα του William Frederick Yeames που απεικονίζει τη σεξπηρική πριγκίπισσα Cordelia. Η ένωση όλων των εφιαλτικών ή ονειρικών εικόνων επετεύχθη μέσα από αυτή την κεντρική ηρωίδα.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Στεφανία: Η ταινία ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες περίπου. Η μεγαλύτερη δυσκολία αφορούσε τον καιρό καθώς εξαιτίας του χιονιού ακυρώθηκαν αρκετά από τα εξωτερικά γυρίσματα και υπήρξε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Σωτηρία: H Cordelia είναι μυθοπλαστική ηρωίδα στο τραγικό θεατρικό έργο του William Shakespeare: King Lear. Η ταινία μας, ωστόσο, δεν βασίζεται στον μύθο της σεξπηρικής Cordelia. Η σύνδεση με τη μυθική πριγκίπισσα επιτυγχάνεται μέσα από τον πίνακα του Yeames, που την αναπαριστά. Στοιχεία του πίνακα έχουν δοθεί στην ηρωίδα της ταινίας μας και στο σκηνικό: η εξωτερική ομοιότητα των δύο γυναικών, στοιχεία ύφους, η ενδυμασία, τα χρώματα και τα σχήματα του χώρου. Όσον αφορά το περιεχόμενο, υπάρχει σύνδεση με την ταινία Persona του Ingmar Bergman, καθώς η δυαδικότητα και η ερωτικής φύσης έλξη που εκφράζεται ανάμεσα στην Elisabet και την Alma αποτελούν κυρίαρχες θεματικές που επηρέασαν τις επιλογές μας.

Η Cordelia δεν αποτελεί κλασική μυθοπλασία στην οποία η ηρωίδα εκφράζει μία σαφή επιθυμία, μία βαθύτερη ανάγκη και ξεκάθαρα κίνητρα. Το φιλμ είναι πειραματικό στοιχείο που δεν το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές στο ευρύ κοινό. Από την άλλη, όμως, το πειραματικό σινεμά επιτρέπει τις πολλαπλές ερμηνείες. Εμείς βασιστήκαμε σε θεωρίες, κινηματογραφικές και ψυχαναλυτικές, για να καταδείξουμε την αφύπνιση της σεξουαλικότητας της νεαρής ηρωίδας. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι αν τελικά η Cordelia, παρά τους αρχικούς φόβους της, κατορθώνει να συμφιλιωθεί με την ερωτική της φύση.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Στεφανία: Μέχρι στιγμής η ταινία έχει προβληθεί στη σχολή κινηματογράφου. Στο Local Short Film Festival, η ταινία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα συμμετέχει και σε άλλα φεστιβάλ.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Σωτηρία: Η δυσκολία του να κάνεις σινεμά ως φοιτήτρια έγκειται στην απουσία χρηματικών πόρων και στο ζήτημα της μετακίνησης από και προς τις περιοχές των γυρισμάτων, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο και τα αστικά λεωφορεία είναι η μόνη επιλογή. Αν στην εικόνα των συνωστισμένων λεωφορείων, προσθέσουμε τον βαρύ εξοπλισμό, που πρέπει να μεταφέρουμε, σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι και οι πιο ιδανικές! Αυτές οι δυσκολίες, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά γενικώς, τις νέες και τους νέους κινηματογραφιστές σε πολλές πόλεις.

Η Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, περιλαμβάνει πολλούς ενδιαφέροντες χώρους για κινηματογράφηση, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και παραχωρούν τους χώρους τους, ακόμα και δωρεάν! Σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζει ένα τεράστιο «ευχαριστώ». Εννοείται πως η διαδικασία να κλείσει ένας δημόσιος χώρος είναι απίστευτα δύσκολη, χρονοβόρα και πολλές φορές δεν οδηγεί πουθενά.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και μας βοήθησαν να

ολοκληρώσουμε την ταινία!

Ηθοποιοί: Ζωή Καραθανάση και Αφροδίτη Παπαντωνίου

Παραγωγή: Κωνσταντινή Σέμκου

Μοντάζ/Ηχητική Επεξεργασία: Ζωή Καραθανάση

Κείμενο: Ανδρέας Μπεντάι


Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Προβολές, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας και τους οδηγούμε στον τελικό για να διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


1. ΠΕΤΑ (Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – 5')

2. Alice (Χριστίνα Τσακμακά – 6')


3. Cordelia (Στεφανία Γεωργακοπούλου, Σωτηρία Παπαντωνίου – 7')


4. Τρούφα (Απόστολος Καρούλας – 15')


5. Candy Shop (Danai Xylogianni Gkontria, Asimina Lydia Dionyopoulou, Kriss Apsenieks – 3')


6. Hurting a Pigeon (Φάνης Τοψαχαλίδης, 12')


Guest Movie: Η Ρουτίνα / The Routine.


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer


Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης


****


Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...