Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Δημήτρη Καρά, σκηνοθέτη του Still Life.
Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Ο Δημήτρης Καράς γεννήθηκε στις Σέρρες και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ, καθώς και διδακτορικό στην ασφάλεια ασύρματων τηλεπικοινωνιών, από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Συμμετείχε ως Α' βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία μεγάλου μήκους Τα Πνεύματα (2016). Έκανε σκηνοθεσία, σενάριο και μοντάζ στις ταινίες μικρού μήκους Blue Moon (2014) και Still Life (2017), και έχει συμμετάσχει στην ομάδα παραγωγής σε διάφορες ταινίες μικρού μήκους. Έχει πτυχίο Αντίστιξης και Ενοργάνωσης από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, παίζει τσέλο, και έχει ασχοληθεί με τη μουσική σύνθεση.
Λίγα λόγια για την ταινία Ένας άνδρας βρίσκεται αναίσθητος σε μια ερημική περιοχή πάνω σε ένα χωματόδρομο. Όταν συνέρχεται, συναντάει έναν μυστηριώδη ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος θα του παρουσιάσει ένα δίλημμα που θα καθορίσει τον τελικό του προορισμό.
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα για την ταινία αναπτύχθηκε μέσα από διάφορους προσωπικούς προβληματισμούς και αναζητήσεις. Κάποια στιγμή προέκυψε η ιδέα της απεικόνισης της μετά θάνατον ζωής σαν μια απέραντη ερημική περιοχή, η οποία είναι ιδανική για να δημιουργηθεί μια αίσθηση απελπισίας και απομόνωσης. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κι ένας χωματόδρομος, που αντιπροσωπεύει την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Από τη στιγμή που το σενάριο του Still Life ήταν έτοιμο, η διαδικασία της προπαραγωγής και των γυρισμάτων διήρκεσε συνολικά περίπου δύο εβδομάδες. Πολύ σύντομα αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα ξεκίνησα τη στρατιωτική μου θητεία, οπότε προσπαθούσα να ασχολούμαι με την επεξεργασία και το μοντάζ όποτε είχα την ευκαιρία μέσα σ' αυτό το διάστημα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν οι καιρικές συνθήκες, καθώς τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε δύο κρύα πρωινά του Δεκεμβρίου στην παραλία Επανομής, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παρ' όλα αυτά η ομάδα έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αποφασιστικότητα και τα έβγαλε πέρα άψογα!
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Ο θάνατος είναι το σημείο όπου καταλήγει νομοτελειακά κάθε ανθρώπινη ζωή. Η ταινία όμως δίνει στον πρωταγωνιστή ένα στοιχείο ελέγχου πάνω στο θάνατο, μια δυνατότητα επιλογής. Πιστεύω πως ο θεατής, μπαίνοντας στη θέση του πρωταγωνιστή, μπορεί να προβληματιστεί για το τι θα έκανε σ' αυτή την περίπτωση, καθώς και ποιες θα ήταν οι συνέπειες της επιλογής του.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Ως τώρα η ταινία έχει γίνει δεκτή σε 3 φεστιβάλ στο εξωτερικό – και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα! Ελπίζω μέσα από την πορεία της ταινίας να μπορέσω να γνωρίσω κι άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για μελλοντικές συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τόσους εξαιρετικούς ανθρώπους, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Το θετικό του να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι ότι υπάρχει ένας δραστήριος κύκλος με πολλά αξιόλογα άτομα, με ταλέντο και μεράκι, με μεγάλη προθυμία να συμμετάσχουν σε μια κινηματογραφική παραγωγή. Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι μάλλον η δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης, και γενικότερα των υλικών πόρων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Ηθοποιοί: Δημήτρης Ελιάς, Γιάννης Περδίκης, Μαρία Σεμερτζίδου. Παραγωγός: Ελισάβετ Μανάβη. Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Λάγγας. Διευθυντής φωτογραφίας: Σέρτζιαν Μιλοσάβλιεβιτς. Μουσική: Γιώργος Ξουλόγης. Κάμερα: Βασίλης Ματιάκης. Ηχοληψία και sound design: Μυρτώ Χατζηανδρέου. Οργάνωση κάστινγκ: Φωτεινή Καρτάλη. Ενδυματολόγος: Λίνα Μυλωνίδου. Μακιγιάζ: Αγγέλα Καρανάσου. Σκριπτ: Δήμητρα Καρυωτάκη. Βοηθός παραγωγής: Αλεξάνδρα Γκεργκίνα. Σύμβουλοι σεναρίου: Ιωσήφ Ζουμάκης, Νίκος Ζέζας.
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.
6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας.
Film Lovers, Support your Local Filmmakers
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
Still Life (Δημήτρης Καράς – 9')
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6')
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6')
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4')
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19')
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8')
Guest Movie: Brot & Oliven / Ψωμί & Ελιές ( Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης – 30')
Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer
Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ