Η Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid) έφυγε από κοντά μας πριν από περίπου ένα χρόνο, το γεγονός ότι αποτελεί φαινόμενο στο χώρο της αρχιτεκτονικής είναι ο βασικός λόγος για να τη θυμόμαστε συχνά. Άλλωστε, οι συνεργάτες της συνεχίζουν το όνομα και το έργο της. Οι βραβεύσεις της αποδεικνύουν ότι αυτή η γυναίκα έκανε θαύματα, ακόμη και κάποιος –όχι και τόσο σχετικός με το αντικείμενο- όταν βλέπει ένα έργο της αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μία αρχιτεκτονική ρευστή και καινοτόμα. Το 2004 μάλιστα,έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.
Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στο παρόν και στην Καραϊβική, στις πιο ανατολικές περιοχές του Μεξικό και συγκεκριμένα στο Κανκούν να απολαύσουμε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, που στοχεύει στην ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής. Πρόκειται για μία τουριστική πόλη, καθώς το Κανκούν είναι διεθνώς γνωστό τουριστικό θέρετρο
και είναι μέρος της Ριβιέρα Μάγια, μιας εκπληκτικής ακτής στη Καραϊβική θάλασσα γεμάτη τουριστικά θέρετρα.
Οι αρχιτέκτονες της Ζάχα Χαντίντ προετοιμάζουν μία σειρά από πύργους μέσα στην άγρια βλάστηση της Καραϊβικής. Βασικός τους σκοπός είναι η στέγαση στην περιοχή, άλλωστε οι απαιτήσεις αυξάνονται ραγδαία. Όπως αναφέρεται, από το 2000 ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί! Οι κατοικίες θα διασπαρθούν κατά μήκος μίας σειράς από πύργους. Οι αρχιτέκτονες μελέτησαν καλά την περιοχή και κατέληξαν οι πύργοι να καλύπτουν μόνο το 7% από το εδαφικό αποτύπωμα. Μ'αυτόν τον τρόπο θα επιτρέπουν στη φύση να ακμάζει κανονικά, φροντίζοντας η βλάστηση και η άγρια ζωή να μην επηρεαστούν στο ελάχιστο.
Οι πύργοι θα έχουν μπαλκόνια και θα προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στους κατοίκους, είτε στην καραϊβική θάλασσα, είτε στη λίμνη Νικουπτέ, κι επίσης προβλέπεται να επιτρέπουν το φυσικό αερισμό. Πέρα από αυτές τις απαραίτητες μελέτες, ώστε τα κτήρια να ανταποκρίνονται στο κλίμα και τις ανάγκες της περιοχής, φρόντισαν να μελετήσουν την αισθητική των πύργων. Κάθε πρόσοψη θα είναι διαμορφωμένη τόσο με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όσο και ποικιλία σχηματισμών.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι οι αρχιτέκτονες επηρεασμένοι από την ιστορία της περιοχής, βάσισαν τα χαρακτηριστικά στην παραδοσιακή τοιχοδομή και στην αρχιτεκτονική των Μάγια, που ήταν ένας αυτόχθων πολιτισμός ο οποίος έχτισε εντυπωσιακές λίθινες πυραμίδες σε τοποθεσίες σε όλη την έκταση της περιοχής.
«Η διαφορετική υφή και ο σχεδιασμός της πρόσοψης μέσα στο Αλάι δημιουργήθηκαν με τη συναρμογή των μπαλκονιών και των στοιχείων της πρόσοψης σε ποικίλες αλληλουχίες» δηλώσαν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες.
Οι αρχιτέκτονες της Zaha Hadid επίσης συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες τοπίου Gross Max για να ξαναφυτέψουν τις περιοχές, που αποψιλώθηκαν από τους προηγούμενους ενοίκους. Ακόμη, ο παράκτιος υδρότοπος θα φυτευτεί εξίσου και ένα καταφύγιο άγριας ζωής θα προσφέρει μία σειρά από εναέρια μονοπάτια, που θα παρέχουν πρόσβαση στα δάση, στην παραλία και στη λίμνη χωρίς να ενοχλούν την ύπαιθρο.
Το project αυτό είναι η απόδειξη ότι η τεχνολογία και η Αρχιτεκτονική εξελίσσονται συνεχώς. Το γραφείο της Zaha Hadid Architects πρώτευσε στη λίστα του 2016, μετά τον αδόκητο θάνατο της ιδρύτριας του νωρίτερα την ίδια χρονιά. Πρόσφατα, η εταιρεία – που διοικείται από τον Patrik Schumacher – αποκάλυψε τα σχέδιά της για έναν γιγάντιο ουρανοξύστη στο Manhattan. Επίσης, δουλεύει σε ένα ελικοειδές συγκρότημα διαμερισμάτων στην πόλη Monterrey του Μεξικού.