Ο Ζύθος είναι το σημείο συνάντησης γεύσεων στην Θεσσαλονίκη και οι συνταγές του είναι πάντα μια γευστική πρόκληση. Και καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, τι καλύτερο από μια χειμωνιάτικη συνταγή με άρωμα και γεύση Χριστουγέννων.
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα
100 γρ κουκουνάρι
200 γρ ρύζι γλασέ
100 γρ ξανθιά σταφίδα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σωταρισμένα
100 ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο λάχανο βρασμένο
Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Βράζουμε το λάχανο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε φύλλα για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το ρύζι, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ελαιόλαδο. Φτιάχνουμε έτσι τη γέμιση και με αυτήν γεμίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο με λίγο βάρος και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με αρκετή υγρασία μέσα για μία με μιάμιση ώρα. Έπειτα ή κάνουμε αυγολέμονο ή κάνουμε μια σως λεμονιού δεμένη με βούτυρο, αλεύρι και το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες.
Tip για την παραπάνω συνταγή:
Εάν θέλετε μπορείτε αντί για μοσχαρίσιο κιμά να χρησιμοποιήσετε ανάμικτο κιμά από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή να τους κάνετε vegetarian με τα λαχανικά της αρεσκείας σας. Καρότο, πιπεριά, κρεμμύδι, σέλερυ…