Εξαιρετικός μεζές για την Κυριακή των Βαϊων και όχι μόνο.
Υλικά για 4 – 5 μερίδες:
500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου φρέσκο ή κατεψυγμένο
500 γρ φρέσκο γάλα
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 πατάτα μεγάλη βρασμένη και τριμμένη
1 αυγό
100 γρ αλεύρι
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ φασόλια
2 – 3 πιπεριές chilli
Αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου μέσα στο γάλα μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη για 10 – 15 λεπτά περίπου, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε την πατάτα, το αλεύρι, το αυγό, τον άνηθο, τον μαϊντανό και κάνουμε ένα συμπαγές μείγμα.
Πλάθουμε τις κροκέτες, τις πανάρουμε σε αλεύρι, τις τηγανίζουμε σε φριτέζα στους 180° για 4 – 5 λεπτά περίπου και τις σερβίρουμε με την κρέμα φασολιού που φτιάχνουμε ως εξής:
Μουλιάζουμε από βραχύς τα φασόλια και την επομένη τα βράζουμε για 40 – 60 λεπτά περίπου ανάλογα με το είδος του φασολιού.
Μόλις βράσουν καλά τα στραγγίζουμε, τα περνάμε μαζί με τις πιπεριές chilli, που έχουμε ψήσει και ξεφλουδίσει, από το μούλτι και προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
*Tip για την παραπάνω συνταγή:
Αυτοσχεδιάστε και αντί για κρέμα φασολιού σερβίρετε με φρέσκα τσιπς ή με πουρέ μελιτζάνας ή λαχανικών ή πράσινη σαλάτα.