HomeUrbanitiesΓαστρονομίαΟ Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

Ο Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

Ο τέλειος μεζές για ευαίσθητους ουρανίσκους.

Υλικά για 4 μερίδες:


800 γρ φιλέτο σολωμού με το δέρμα

100 γρ αλάτι χοντρό

60 γρ μαύρη ζάχαρη

Χυμό από δύο πορτοκάλια και το ξύσμα τους

Χυμό από δύο λεμόνια και το ξύσμα τους

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 – 3 αστεροειδή γλυκάνισο

5 – 6 κόκκους πιπέρι

70 ml ούζο

50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:


Ζητάμε από τον ψαρά να μας βγάλει τα κόκκαλα από τον σολωμό και τον βάζουμε με το δέρμα από κάτω σε ένα ταψί, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι, την ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, το ούζο, τον άνηθο και τα αφήνουμε στο ψυγείο με βάρος από πάνω για 12 – 16 ώρες.

Έπειτα αφαιρούμε την πέτσα, τον ψιλοκόβουμε σε μικρά ζαράκια και τον μαρινάρουμε με το ξύσμα και το χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με μους λευκού ταραμά*, το δάκρυ πιπεριάς και τις πέρλες λεμονιού που αγοράζουμε από ένα ντελικατέσεν.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κροστίνι τραγανού ψωμιού.

*Μους λευκού ταραμά.

Υλικά:


100 γρ βάση λευκού ταραμά

100 γρ ψίχα ψωμιού

100 ml χυμό λεμονιού

400 ml ηλιέλαιο

400 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μούλτι χτυπάμε τον ταραμά μαζί με το ψωμί.

Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε λίγο λίγο πρώτα το λάδι και μετά το λεμόνι μέχρι να δέσει όπως και η μαγιονέζα.

Related stories

Θεσσαλονίκη: Πότε θα μπουν σε κυκλοφορία τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Στόχος του ΟΑΣΘ είναι να ανανεώσει πλήρως το στόλο...

Η καρναβαλική δράση ξεκινά! Τα must-see events σε Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχές

Σε ρυθμούς καρναβαλιού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με αφορμή την...

Χριστόφορος Ζαραλίκος: «Ντου» στην παράστασή του στη Βέροια – Ο λόγος

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου στη Βέροια,...

Γιατί όλο και λιγοστεύουν τα κλασικά μπαρ που μεγαλώσαμε;

Κάποτε η νύχτα της Θεσσαλονίκης είχε σταθερά στέκια. Μπαρ...