HomeUrbanitiesΓαστρονομίαΟ Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

Ο Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

Ο τέλειος καλοκαιρινός μεζές για ούζο τσίπουρο ή κρασί.

Υλικά για 4 – 6 άτομα:

1 κιλό σαρδέλες μεγάλες

100 γρ αμπελόφυλλα τρυφερά

100 γρ φέτα

100 γρ λιαστή ντομάτα

100 γρ κουκουνάρι

150 ml ελαιόλαδο

50 ml λευκό βαλσαμικό

50 ml χυμό (μισό πορτοκάλι μισό λεμόνι)

Αλάτι πιπέρι κατά βούληση

Λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

Λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα κρατάμε στην άκρη.Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Φτιάχνουμε την πέστο καβουρδίζοντας το κουκουνάρι και πολτοποιόντας το μαζί με την φέτα και την λιαστή ντομάτα.Με αυτό γεμίζουμε τις σαρδέλες βάζοντας την μία πάνω στην άλλη. Στη συνέχεια τις τυλίγουμε με τα αμπελόφυλλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10 – 12 λεπτά. Φτιάχνουμε την βινεγκρέτ πορτοκαλιού σε μία μπασίνα ανακατεύοντας το λάδι, το χυμό πορτοκάλι λεμόνι, το βασιλικό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με αυτήν τις ψημένες σαρδέλες και σερβίρουμε.

Tip για την παραπάνω συνταγή:

Μπορείτε να κάνετε την πέστο με κίτρινα τυριά αντί για φέτα.

Related stories

Σπίτι στη Θεσσαλονίκη το 2025; Αυτές είναι οι πιο ακριβές και φθηνές περιοχές

Ακρίβυναν για τα καλά τα σπίτια στη Θεσσαλονίκη μέσα...

Guy Chadwick (The House of Love): “Τα παλιά μας κομμάτια ακούγονται καλύτερα από ποτέ!”

Με σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ιστορίας στην πλάτη τους, οι...

Βιβλιοκριτική | Percival Everett «Τα δέντρα»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Percival Everett «Τα δέντρα». Μετάφραση Πάνος Τομαράς....