Ο τέλειος καλοκαιρινός μεζές για ούζο τσίπουρο ή κρασί.
Υλικά για 4 – 6 άτομα:
1 κιλό σαρδέλες μεγάλες
100 γρ αμπελόφυλλα τρυφερά
100 γρ φέτα
100 γρ λιαστή ντομάτα
100 γρ κουκουνάρι
150 ml ελαιόλαδο
50 ml λευκό βαλσαμικό
50 ml χυμό (μισό πορτοκάλι μισό λεμόνι)
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
Λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα κρατάμε στην άκρη.Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Φτιάχνουμε την πέστο καβουρδίζοντας το κουκουνάρι και πολτοποιόντας το μαζί με την φέτα και την λιαστή ντομάτα.Με αυτό γεμίζουμε τις σαρδέλες βάζοντας την μία πάνω στην άλλη. Στη συνέχεια τις τυλίγουμε με τα αμπελόφυλλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10 – 12 λεπτά. Φτιάχνουμε την βινεγκρέτ πορτοκαλιού σε μία μπασίνα ανακατεύοντας το λάδι, το χυμό πορτοκάλι λεμόνι, το βασιλικό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με αυτήν τις ψημένες σαρδέλες και σερβίρουμε.
Tip για την παραπάνω συνταγή:
Μπορείτε να κάνετε την πέστο με κίτρινα τυριά αντί για φέτα.