Ο Νίκος Κιουρκτσής (aka Tourbis) είναι ο μαέστρος της πολυμελούς ομάδας κρουστών Κρούση. Μιας ιδιαίτερα δραστήριας ομάδας που έχει εμφανιστεί σε σημαντικά δρώμενα και μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο… Οι συναυλίες του Manu Chao και του Bob Dylan, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Greenwave Festival, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, η Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Η Μέρα Με Τα Χρώματα, το Grito Rock Thessaloniki, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Δήμου Σαμοθράκης, οι Γιορτές Γης της Βλάστης είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς και ανανεώνεται συνεχώς.
Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου η Κρούση σε συνεργασία με τον πολυχώρο «Εκτ6ς» διοργανώνουν στον πολυχώρο WE το 1ο Δonisis Rhythm & Dance Festival. Εμείς με αφορμή το Φεστιβάλ βρεθήκαμε και μιλήσαμε μαζί του για τη μουσική, τα κρουστά και το διήμερο που έρχεται!
Καθώς οι περισσότεροι από εμάς σε γνωρίζουν κυρίως ως «βασικό μοχλό» και μαέστρο της ομάδας κρουστών Κρούση, θα ήθελα να σου ζητήσω να μας αυτοσυστηθείς και να μας πεις λίγα λόγια για τη μουσική σου πορεία.
Λέγομαι Νίκος Κιουρκτσής. Το «tourbis» προέκυψε από φίλους στην εφηβεία. Η μουσική μου πορεία ξεκινάει με μία τυχαία γνωριμία στην ηλικία των 11. Σε μία συσκευασία από γαριδάκια είχε δώρο μία μικρή μελώδικα. Η μικρή έγινε μεγάλη και μετά έγινε πιάνο! Άρχισα τα ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και θεωρίας κάπου στα 15. Έκτοτε άλλαξα μερικούς δασκάλους και ωδεία. Κάπου στα 16 άρχισα να παίζω σε rock n roll και σε punk μπάντες αλλά και να μελετάω κρουστά και drums. Επαγγελματικά μπήκα στα «λαϊκάδικα» γύρω στα 25. Έχω αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες από αυτόν τον χώρο. Επιγραμματικά αναφέρω τον Άκη Πάνου (μέγας δάσκαλος), Πίτσα Παπαδοπούλου, Τερζή, Γλυκερία και πολλούς άλλους λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Η ενασχόλησή μου με αυτή την σκηνή σταμάτησε την πρωτοχρονιά του 2000. Παράλληλα δεν σταμάτησα ποτέ, πριν και μετά, να παίζω με άλλες μπάντες και να γράφω μουσική.
Λατρεύω τον ρυθμό και τα κρουστά όργανα – την έκσταση που νιώθεις όταν «είσαι» ρυθμός- αλλά νιώθω περισσότερο συνθέτης παρά κρουστός. Έχω υπάρξει ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και μουσικός (κρουστά και drums) στους Φευγαλέοντες και στους Nasa Funk. Έχω γράψει μουσική για την παράσταση σωματικού θεάτρου της Δήμητρας Τσάκου «Αναμονή». Επίσης συμμετείχα στις παραστάσεις «Jesus Christ Super Star» και «Alexander Rock Opera» του Κώστα Αθυρίδη και στην παράσταση «ΤΑΝ» του Κώστα Γεράρδου με το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ. Μου αρέσει να γράφω μουσική για εικόνα. Η τελευταία σχετική συνεργασία μου ήταν με το DesThess, όπου πρέπει να έχω γράψει συνολικά πάνω από 50 κομμάτια μικρής διάρκειας.
Και ύστερα ήρθε η ομάδα κρουστών Κρούση και ο Πολυχώρος Εκτ6ς. Ποιο υπήρξε το κίνητρο? Τι θα έπρεπε να γνωρίζει κανείς για αυτά τα δυο εγχειρήματα;
Μερικές φορές τα πράγματα προκύπτουν χωρίς να τα επιδιώξεις! Μία πρόσκληση από τον πολυχώρο Πείραμα να κάνω ομαδικά μαθήματα κρουστών ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας κρουστών Κρούση. Ο πολυχώρος «εκτός» προέκυψε μετέπειτα για να καλύψει τις ανάγκες της ομάδας. Από το 2011, λοιπόν, τόσο ο πολυχώρος «εκτός» όσο και η κρούση έχουν διοργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά υπάρχουν τόσο στις σελίδες μας στο fb όσο και στο blog μας ekt6s.wordpress.com
Η Κρούση και ο Πολυχώρος Εκτ6ς είναι διοργανωτές και εμπνευστές, θα μπορούσαμε να πούμε, του πρώτου Φεστιβάλ Donisis. Μίλησε μας λίγο για αυτό. Πώς ήρθε η αρχική ιδέα Γιατί επιχειρήσατε αυτή τη διήμερη συνύπαρξη και συν-δημιουργία καλλιτεχνών, μουσικών και χορευτικών σχημάτων;
Το Donisis είναι μία προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή όλους αυτούς που ασχολούνται με την πρωτόγονη έκφραση, που είναι ο ρυθμός και ο χορός. Ακόμη, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αυτές τις τέχνες, αλλά και οι «μυημένοι» να εμβαθύνουν μέσα από τα σεμινάρια και τις συναυλίες. Πάνω από 120 καλλιτέχνες θα συνυπάρξουν και θα δημιουργήσουν -αναπόφευκτα- μία δόνηση στην οποία επιδιώκουμε να συντονίσουμε τους πάντες, καλλιτέχνες και κοινό. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι ομάδες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Workshops, live σχήματα, Djs, έκθεση μουσικών οργάνων… Τι ακριβώς θα δούμε στο φεστιβάλ
Στο Donisis Rhythm & Dance festival περιλαμβάνονται σεμινάρια, συναυλίες, dj sets και εκθέσεις χειροποίητων μουσικών οργάνων. Όλα τα παραπάνω αγγίζουν παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης. Επομένως, υπάρχουν σεμινάρια αφρικάνικου χορού και ρυθμού, παραδοσιακών και ανατολίτικων κρουστών, αφροβραζιλιάνικου χορού και ρυθμού, capoeira αλλά και σεμινάριο drums και αρμονίας του ρυθμού. Στις συναυλίες εκπροσωπούνται όλα τα παραπάνω είδη μέσα από τις ομάδες κρουστών Κρούση, Paranaue, Karanos και Κρουστόφωνο, ενώ μας τιμούν με την παρουσία τους διάφοροι βιρτουόζοι του ρυθμού, όπως οι Κώστας Αναστασιάδης, Λουκάς Μεταξάς, Δημήτρης Παναγούλιας, Λευτέρης Γρηγορίου και Νίκος Πολυχρονίδης. Στις δυνατές μουσικές στιγμές ξεχωρίζει ο αξεπέραστος Δημήτρης Λάππας, μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής, με το Lapino Project. Οι Perros Calientes μας ταξιδεύουν με latin ρυθμούς. Χορευτικά οι συναυλίες συνοδεύονται από roda capoeira, από την Κατερίνα Καρατζή στους αφρικάνικους χορούς, από τις εκρηκτικές Dancaue στους αφροβραζιλιάνικους χορούς και την αισθησιακή Αναστασία Γουτιάνου στο χορό της κοιλιάς. Η σύγχρονη χορευτική νότα δίνεται από τους πολύπλευρους και καταξιωμένους Κώστα Γεράρδο και Rhiannon Morgan. Μετά τις συναυλίες θα απογειωθούμε με τις μουσικές επιλογές του Yugi και του Dj Kougios.
Τι είναι αυτό πιστεύεις που κάνει τον κόσμο να παρασύρεται εύκολα από τον ρυθμό των κρουστών;
Ο ρυθμός και ο χορός έχουν τις ρίζες τους πολύ πίσω στον χρόνο. Προέκυψαν πολύ πριν την ομιλία και τη γραφή, από την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει. Επομένως, ο ρυθμός και ο χορός ξυπνούν αυτά τα πρωτόγονα ένστικτα. Αν παρατηρήσετε την αντίδραση των μωρών στον ήχο και την κίνηση, πριν μάθουν ακόμη να μιλούν, υα πάρετε την απάντησή σας!
Πώς θα ήθελες να δεις τον Τουρμπή, την Κρούση, τον πολυχώρο Εκτ6ς και το Donisis Festival στο μέλλον;
Γενικώς, αποφεύγω τις μεγάλες προσδοκίες! Η Κρούση είναι ήδη μια οικογένεια μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα για έκφραση και δημιουργία, επικοινωνία και πρόοδο σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο. Αν παραμείνει έτσι μου είναι υπέρ-αρκετό! Όσο για το Donisis Festival, γεροί να ' μαστε, κι αυτό μόλις γεννήθηκε. Πρέπει να περάσει την «παιδική» και την «εφηβική» του φάση….να ενηλικιωθεί και βλέπουμε!
***
ΚΡΟΥΣΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ:
Η πολυμελής ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ δραστηριοποιείται από το 2010 υπό την καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη-δασκάλου κρουστών Νίκο Κιουρκτσή aka Tourbis και έχει δημιουργήσει δικές της μουσικές συνθέσεις με επιρροές από Αφρικάνικους, Λατινοαμερικάνικους και Ελληνικούς ρυθμούς με βάση τα κρουστά μουσικά όργανα. Η γήινη δόνηση των κρουστών και ο παλμός των μελών της ομάδας είναι ικανά να παρασύρουν το κοινό στο ρυθμό της.
H KΡΟΥΣΗ έχει εμφανιστεί σε σημαντικά δρώμενα και μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, όπως: Συναυλίες Manu Chao/Bob Dylan, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Greenwave festival, Ποδηλατικό Καρναβάλι, Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Μέρα με τα χρώματα, Grito Rock Thessaloniki, Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Δήμου Σαμοθράκης, Γιορτές Γης Βλάστης και άλλα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook page: https://www.facebook.com/pages/ Κρούση-ομάδα-κρουστών/283120815332