HomeCinemaSpecial screening​Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ταινιών...

​Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ταινιών "FILME" Μιλάει στον Εξώστη Θ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «FILME 2015» διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φέτος λαμβάνει χώρα 28-31/05 στο κινηματοθέατρο Φαργκάνη . Με μία ενδιαφέρουσα συλλογή μικρού μήκους ταινιών, τιμώμενα πρόσωπα αλλά και ειδικά εργαστήρια για δημιουργούς και παιδιά, το φεστιβάλ κερδίζει την προσοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης που διψάει για σινεμά και ξεχωρίζει για την οργάνωση και την φιλοδοξία του. Ο ιδρυτής του φεστιβάλ και ηθοποιός Κρίτωνας Ζαχαριάδης, μιλάει στον Εξώστη για το όραμα του.

Καταρχάς, πείτε μας λίγα λόγια για το Filme. Πότε ξεκίνησε, ποιοι είναι οι στόχοι του και από που προέκυψε το όνομα του;

Διδάσκοντας στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, συνειδητοποίησα την ανάγκη των σπουδαστών από τις διάφορες σχολές κινηματογράφου να έχουν ακόμη ένα πάτημα δημιουργίας και να προβάλουν τις δουλειές τους. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το φεστιβάλ για να μπορούνε οι νέοι κινηματογραφιστές να βραβευθούν για τη δουλειά τους, να συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου αυτού και να μπορούν να παρακολουθούν κάποια σεμινάρια και workshops τα οποία ήξερα ότι ήθελα να ενυπάρχουν από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του φεστιβάλ αυτού. Την πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Αριδαία χωρίς να σχετίζομαι η να έχω ρίζες από εκείνα τα μέρη, απλά για να ενισχύσω την επαρχία. Για λόγους λειτουργικούς, όμως, από την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παραμείνει. Ο πρώτος στόχος που πραγματοποιήσαμε είναι ότι για δεύτερη χρονιά είναι πλέον πανευρωπαϊκός θεσμός κι έτσι οι συμμετέχοντες μπορούνε να ανταλλάξουνε ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις σε σχέση με τον κινηματογράφο και να παρακολουθήσουν δουλειές άλλων συναδέλφων από το εξωτερικό. Δεύτερος στόχος είναι ότι απευθυνόμαστε καθαρά σε νέους συμμετέχοντες και γι' αυτό το φεστιβάλ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα έτσι ώστε ο καθένας να επιμορφωθεί στον κομμάτι του κινηματογράφου. Μελλοντικοί στόχοι, να γνωστοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο, να ξεπεράσουμε τις 120 συμμετοχές που είχαμε φέτος για να μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη πιο καλό επίπεδο στο κομμάτι των προβολών. Το όνομα του θέλαμε να αποτελεί λογοπαίγνιο για αυτό προφορικά μπορεί να μεταφράζεται σαν ''ΑΙΣΘΑΝΣΟΥ ΜΕ'', αλλά γραπτά προκύπτει από το ''film''και από το αρχικό γράμμα ''e'' του ''entertainment'.



Έχετε μία πολύχρονη σχέση με το θέατρο και την υποκριτική, πως προέκυψε η ιδέα να περάσετε από αυτόν τον χώρο στην ενεργή υποστήριξη του κινηματογράφου με την διοργάνωση ενός πανευρωπαϊκού φεστιβάλ;


Κατά τη γνώμη μου, κάθε ηθοποιός, ανήκει και στο θέατρο και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Εμένα προσωπικά, μου ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε να ασχοληθώ κυρίως με τηλεόραση, έπειτα με θέατρο και στο τέλος με τον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε τέσσερις ταινίες ως ηθοποιός και δυο στο κομμάτι της οργάνωσης παραγωγής. Από πάντα υπηρετούσα όλα τα είδη, αλλά πριν τέσσερα χρόνια, όπου και σταμάτησαν να πραγματοποιούνται αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, αποφάσισα να εγκατασταθώ στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, μόνιμα. Για να μην περιμένω την επαγγελματική πρόταση ''ως μάνα εξ ουρανού'' δέχτηκα τις προτάσεις που μου έγιναν από την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, που αφορούσαν το κομμάτι της υποκριτικής και του κινηματογράφου γενικότερα, να ανεβάσω δυο δικιές μου θεατρικές παραγωγές και τέλος να δημιουργήσω αυτό εδώ το φεστιβάλ για να μπορώ να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στο κομμάτι του πολιτισμού εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να βοηθήσω με όποια μέσα κατέχω τους νέους δημιουργούς. Γι' αυτό και σε αυτό το φεστιβάλ θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν ωφελιμιστικοί λόγοι και από το γεγονός ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους στις προβολές, τα σεμινάρια, τα workshops, τa masterclasses και ό,τι άλλο περιλαμβάνει αυτό το φεστιβάλ.






Πόσο δύσκολο είναι κανείς να κρατήσει ζωντανό έναν καλλιτεχνικό θεσμό στην Ελλάδα της κρίσης;

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και ίσως και κάποιων αξιών. Παρόλα αυτά πρέπει να αποτελούμε δρομοδείκτη για τους νέους, πόσο μάλιστα αυτούς που ασχολούνται με τις τέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου , οι οποίες ιστορικά απέδειξαν ότι σε καιρούς κρίσεις και πολέμου όχι απλά δεν αφανίστηκαν, αλλά κράτησαν τους Έλληνες ενωμένους και προήγαγαν πολιτισμό. Σαφώς και αντιμετωπίζω κι εγώ με το φεστιβάλ αυτό δυσκολίες στο κομμάτι της χρηματοδότησής του, αλλά η αγάπη των συναδέλφων μου σκηνοθετών και ηθοποιών και των υπόλοιπων ανθρώπων των μικρών επιχειρήσεων κάθε χρόνο, μου δίνουνε περισσότερο κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσω.


Το Filme, εκτός του κύριου προγράμματος του, διοργανώνει επίσης σειρά από workshops, σεμινάρια και masterclass για τους νέους δημιουργούς. Ποια είναι τα θέματα αυτών των εκδηλώσεων φέτος και ποιοι θα είναι καλεσμένοι;

Φέτος τα σεμινάρια μας θα εισηγηθούν ο βραβευμένος και μέλος της κριτικής μας επιτροπής , κύριος Κουτσαμπασιάκος Δημήτρης και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος κινηματογράφου, κύριος Γιάννης Κολαξίζης. Θα πραγματοποιηθούνε στο χώρο του κινηματοθεάτρου Φαργκάνι, όπου και θα λάβει μέρος φέτος το φεστιβάλ filme και τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες, 29 και 30 Μαΐου.



Κάθε χρόνο βραβεύετε επίσης κάποια τιμώμενα πρόσωπα, ποια θα είναι αυτά φέτος;


Συνεχίζοντας την παράδοση των βραβεύσεων και γνωστοποίησης του καλλιτεχνικού έργου αξιόλογων καλλιτεχνών, φέτος θα βραβεύσουμε τους Γιάννη Στάνκογλου και Μανούσο Μανουσάκη.



Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μία αναγέννηση στο ελληνικό σινεμά, με συμμετοχές σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού αλλά και βραβεύσεις του. Πως κρίνετε το νέο ελληνικό σινεμά και ποιες πιστεύετε πως είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες του;

Εξαρτάται με ποιους όρους κατανοούμε την έννοια της αναγέννησης. Όντως υπάρχουν σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ από ελληνικές ταινίες, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ανέκαθεν η ελληνική ταινία ταξίδευε στο εξωτερικό όπου και είχε αρκετές διακρίσεις. Δεν πρέπει να υποτιμάμε το έργο δημιουργών που ταξίδεψε παντού στον κόσμο και έκανε γνωστό τον ελληνικό κινηματογράφο. Επίσης ο ελληνικός κινηματογράφος δεν ήταν ποτέ απών από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας. Έθετε προβληματισμούς, εστιάζοντας στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Απλά σήμερα έχουμε μία διαφορετική συνέχεια, ένα διαφορετικό δρόμο. Το πανεπιστημιακό τμήμα, οι νέες τεχνολογίες, η διαφορετική γενιά ανθρώπων δίνουν μία άλλη πνοή, αλλά θα διαφωνήσω με τον όρο αναγέννηση. Το ελληνικό σινεμά ήταν πάντα εδώ. Ίσως οι θεατές ήταν απόντες.

Ιδανικά που θα θέλατε να δείτε το
Filme σε μερικά χρόνια;

Κάθε χρόνο, θέτουμε διαφορετικές στόχους. Φέτος π.χ. ενσωματώσαμε στο φεστιβάλ τα εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους. Παράλληλα με τις προβολές, τα σεμινάρια και την έκθεση που θα πραγματοποιηθούν, θα «παίξουμε» με τα παιδιά προσπαθώντας να τους εμφυσήσουμε την αγάπη μας για τον κινηματογράφο. Αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σας, νομίζω ότι θα ήταν μεγάλη χαρά και συγκίνηση αν μετά από χρόνια βραβεύαμε ως τιμώμενο πρόσωπο κάποιον δημιουργό που είχαμε βραβεύσει ως νέο δημιουργό.

http://filme.gr/

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...