Αντιγράφω από το δελτίο τύπου: Ο Κάτω Παρθενώνας είναι ένας μικρός οικισμός κάτω από Ακρόπολη όπου ζει μαζί με άλλους ο Νεοάστεγος, ένας από τους δύο βασικούς ήρωες της παράστασης. Ο άλλος, ο Νεόπτωχος, έχει χάσει όλη την οικονομική του δύναμη και βρίσκεται σε απόγνωση. Οι δρόμοι των δύο αυτών ανθρώπων συναντιούνται και η ζωή τους αλλάζει σε μια παρτίδα συγκρούσεων και αποκαλύψεων.
Ομολογώ πως αν έμενα στο δελτίο τύπου θα είχα χάσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες – και κατά τη γνώμη μου – καλύτερες παραστάσεις που έχει παρουσιάσει το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια. Εντάξει, το κείμενο του Μηνά Βιντιάδη, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Κρατικό, έχει τις αδυναμίες του και τα κλισέ του, δεν αντιλέγουμε αλλά είναι μια πολύ καλή βάση για να ξεδιπλωθεί η παράσταση. Ίσως και να χρειάζεται κάποιες φορές ένα μέτριο κείμενο για να απογειωθεί σκηνικά μια παράσταση, καθώς το σύνηθες είναι μάλλον να χαντακώνονται υπέροχα κείμενα.
Σ' αυτήν την περίπτωση όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου έκανε – κατά την γνώμη μου και κατά την αίσθηση που αποκόμισα φεύγοντας – την καλύτερη δουλειά αφήνοντας τους ηθοποιούς να παίξουν χωρίς να τους καθοδηγεί και να τους εγκλωβίζει σε στενά πλαίσια. Τους άφησε να αναπτυχθούν υποκριτικά και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Για την προσωπική μου αισθητική, τα βίντεο περιττεύαν κι ενίοτε χαλούσαν τον ρυθμό της παράστασης. Το ίδιο κι η εμφάνιση της Καρυάτιδας στο μέσον της παράστασης, τουλάχιστον να ήταν λίγο πιο λειτουργικός ο ρόλος της.
Ο Γιώργος Καύκας, από τους πλέον αξιόλογους ηθοποιούς του Κρατικού, και ο εξαιρετικός Νίκος Γεωργάκης, με φυσικότητα και άνεση (κυρίως ο δεύτερος) ήταν πειστικοί ακόμη κι όταν πλησίαζαν στην υπερβολή. Μάθημα υποκριτικής και από τους δύο ηθοποιούς, οι οποίοι στην ουσία σήκωσαν στην πλάτη τους την παράσταση κάνοντας το κοινό άλλοτε να γελά κι άλλοτε να του κόβεται η ανάσα, πάντα με την ίδια επιτυχία.
Φαίνεται, τελικά, πως τις καλύτερες παραστάσεις του ΚΘΒΕ τις συναντάμε μάλλον στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Φοβάμαι, όμως, μήπως η λέξη μικρό αλλά κι η θέση του στην δυτική Θεσσαλονίκη, στη Σταυρούπολη, κρατούν αυτό και τις παραστάσεις που φιλοξενεί σε μια ασφαλή αφάνεια. Δεν είναι ο φτωχός συγγενής των μεγάλων σκηνών του Κρατικού, αλλά το λίκνο του ΚΘΒΕ.
***
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Φωτισμοί-Βίντεο: Σταμάτης Γιαννούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Σκυλογιάννη
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Παίζουν με αλφαβητική σειρά
Νίκος Γεωργάκης (Άστεγος), Γιώργος Καύκας (Xρηματιστής)
Ο Κάτω Παρθενώνας
Μονή Λαζαριστών, Μικρό Θέατρο
Τετάρτη 18:00
Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 & 21:00
Κυριακή 19:00