HomeUrbanitiesΓαστρονομίαO καινούριος εποχιακός κατάλογος στο πιο γευστικό...

O καινούριος εποχιακός κατάλογος στο πιο γευστικό και classic σημείο της Θεσσαλονίκης

Ο Ζύθος σε κάθε αλλαγή εποχής μετατρέπει τα πιάτα του, μεταφέρει τις αισθήσεις της αντίστοιχης εποχής στον κατάλογο του και διαμορφώνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους φανατικούς θαμώνες του, τους περαστικούς και τους λάτρεις των σπουδαίων γεύσεων. Στον νέο κατάλογο έχει γίνει – όπως πάντα – μια προσπάθεια ανανέωσης, διατηρώντας παράλληλα την φιλοσοφία που ακολουθούνε εδώ και 27 χρόνια στην παράδοση, την μεσογειακή κουζίνα και στην ποιότητα των πρώτων υλών με προτεραιότητα τα ελληνικά προϊόντα.

Φροντίζοντας πάντα για εμάς, ο Ζύθος & Ζύθος Ντορέ εκμεταλλεύονται τον εκπληκτικό πλούτο των ελληνικών προϊόντων και μας φέρνουν σε επαφή με τις απαράμιλλης νοστιμιάς γεύσεις της ελληνικής γης αναζητώντας και διαλέγοντας τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες. Από το 2009 ο κατάλογός τους είναι 100% ελληνικός.

Μιας και είναι από τα αγαπημένα μας σημεία στην πόλη δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε όλα όσα πρέπει να γευτείτε. Στα εδέσματα πέρα των κλασικών πιάτων, σαγανάκι, ψευδοκεφτέδες, πίτα καισαρείας, κολοκυθοκεφτέδες, πρασοκεφτέδες και μανιτάρια καγιέν, μην παραλείψετε να παραγγείλετε τις απίθανες προτάσεις που έχουν προστεθεί.

– Φοντύ τυλιχτό με αρνίσιο μπέικον στη σχάρα, πάνω σε μαρμελάδα αγριόσυκου Ένα ελληνικό αγελαδινό τυρί (που θυμίζει γαλλικό κατσικίσιο σέβρ) τυλιγμένο με αρνίσιο μπέικον, που μαστιχώνει εσωτερικά στη σχάρα και το σερβίρουμε πάνω σε μία δική μας μαρμελάδα αγριόσυκου με ημίγλυκο κρασί.

– Παστράμι πάνω σε ψωμί ενεργού άνθρακα και καραμελωμένα κρεμμύδια, με σάλτσα γιαουρτιού και γουασάμπι

Ένα ελληνικό αλλαντικό από καθαρό μοσχάρι. Θεωρείται το αλλαντικό των Εβραίων, από τους οποίους ξεκίνησε η ιδέα. Μαρινάρεται σε κρασί και ξύδι, βότανα και πιπέρια και στη συνέχεια ψήνεται μένοντας ελαφρά κόκκινο στο κέντρο. Είναι το σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης. Στο Ντορέ θα σας το σερβίρουνε πάνω σε καραμελωμένα κρεμμύδια και ένα ψωμάκι ενεργού άνθρακα (το οποίο θεωρείται ότι πιό μοδάτο υπάρχει, συνώνυμο της ποιότητας), συνοδεία μιας δικής τους σάλτσας από γιαούρτι και γουασάμπι, το οποίο είναι μία ιδιαίτερα πικάντικη σάλτσα από αγριοράπανο, μία σπάνια ρίζα από την Ιαπωνία.

– Πορκέτα στη σχάρα με σπιτική μουστάρδα

Μία λιχουδιά ιταλικής κουλτούρας. Ένα ρολό από ολόκληρο μικρό γουρουνάκι χωρίς κόκκαλο με μυρωδικά, που ψήνεται για 8 περίπου ώρες και είναι κάτι μεταξύ αλλαντικού και περισσότερο κρέατος. Το συγκεκριμένο το φτιάχνει ειδικά για το Ντορέ ένας Έλληνας μικρός παραγωγός. Κόβεται σε φέτες, ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται συνοδεία μιας δικής τους μουστάρδας.

– Λαχανικά σχάρας με φρέσκια ντομάτα και τυριά στο φούρνο Μπουγιουρντί, με ψητά λαχανικά, φρέσκια ντομάτα και τυριά στο πήλινο.

Στις σαλάτες παραμένουν η ανιθοσαλάτα, η φάβα, η μαϊντανοσαλάτα και η χωριάτικη με την μυστική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, αλλά μπαίνουν και δύο καινούργιες:

– Σαλάτα κοτόπουλο με πράσινα φύλλα, σάλτσα λαδολέμονο με φυστικοβούτυρο, πάνω σε σπιτική ροδίτικη πίτα Ένα πλήρες γεύμα. Ένα ολόκληρο φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λωρίδες, μαριναρισμένο σε λαδολέμονο και φυστικοβούτυρο για δύο μέρες και στη συνέχεια ψημένο στη σχάρα.

– Ψητά λαχανικά και μανούρι σχάρας σε πράσινα φύλλα

Όλα τα λαχανικά ψητά και μανούρι στη σχάρα, πάνω σε πράσινα baby φυλλαράκια και σάλτσα βαλσαμικού.

Δοκιμάστε δύο καινούργια λουκάνικα, το
Χωριάτικο με φέτα, ντομάτα και πιπεριά και το Μοσχαρίσιο καραμανλίδικο.

Στις μακαρονάδες και τα πιλάφια δοκιμάσαμε την κλασική
Λιγκουίνι Ζύθος και το Ιτς πιλάφ και τα δύο νέα πιάτα που προστέθηκαν:

– Κριθαρώτο με μανιτάρια, porcini, γραβιέρα Κρήτης και λάδι τρούφας

Κριθαρώτο με πλευρώτους, λευκά Θράκης, porcini, γραβιέρα Κρήτης και λάδι τρούφας.

– Τηγανητό ρύζι με αυγό, κοτόπουλο, γαρίδες και σόγια σως.

Μετά από γενική απαίτηση των πελατών, όπως μας είπαν, ξαναμπαίνει το τηγανητό ρύζι που πουλούσε 25 χρόνια.

Στα θαλασσινά έχει προστεθεί μία νέα πρόταση:
Φιλέτο σολωμού στη σχάρα

Στα κυρίως πιάτα παραμένουν τα αρνίσια κεμπάπ Ζύθος (τα οποία βραβεύθηκαν πρόσφατα από την επιτροπή του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), το κοτόπουλο τυλιχτό, η χοιρινή καπνιστή και η διπλοφουρνιστή παντσέτα, αλλά προστέθηκαν νέα πιάτα όπως:

– Κεφτεδάκια κοτόπουλου σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα και τυρί


– Burger μοσχαρίσιο, με αυγό, τυρί, αρνίσιο μπέικον και τηγανητές πατάτες ΖΎΘΟΣ Στο δικό τους ψωμάκι, ένα burger 200 γραμμαρίων από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, με όλα τα παρελκόμενα.

– Μοσχαρίσια μπριζόλα (κόντρα – σπαλομπριζόλα) δική τους ωρίμανσης και T-Bone steak δικής τους ωρίμανσης.Το κλειδί της γεύσης βρίσκεται στη φράση «δικής τους ωρίμανσης». Στα εστιατόρια Ντορέ – Ζύθος εδώ και 6 μήνες στήσανε στο παρασκευαστήριο τους έναν νέο θάλαμο ωρίμανσης και συντήρησης κρεάτων, με στόχο να αγοράζουν ολόκληρα μισάδια ή τεταρτημόρια ή καρέ και να τα ωριμάζουμε όπως οι ίδιοι θέλουν. Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξαν σε μια μικρή φάρμα από τη Βέροια και σε μοσχίδες ελληνικής εκτροφής συγκεκριμένης φυλής. Έτσι παίρνουνε ολόκληρο το καρέ, το σιτεύουνε όπως πρέπει και όταν είναι έτοιμο (τρυφερό) κάνουνε τις δικές τους κοπές και το σερβίρουνε στους πελάτες. Από το τμήμα του καρέ που εσωτερικά βρίσκεται το φιλέτο, βγαίνουν και 4 – 5 καλά T-Bone steak. Το όνομα προέρχεται από το κόκκαλο που έχει σχήμα Τ και από την μία πλευρά του είναι η μπριζόλα και από την άλλη πλευρά το φιλέτο.

Όλα τα παραπάνω εξαιρετικά πιάτα συνοδεύονται από μια τεράστια γκάμα μπύρας και ετικετών σε κρασιά που οι πελάτες του Ντορέ έχουν την τύχη να γευθούν, τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες που έφτασαν.
Στις μπύρες, πάντα μόνο ελληνικές. Στις βαρελίσιες παραμένουν οι 10 επιλογές. Στα μπουκάλια προστέθηκαν νέες μικροζυθοποιίες όπως:

Κατερίνη.

Vambeer με δύο μπύρες

Olympos με μία μπύρα

Αθήνα.

Noctua με δύο μπύρες

Νέα προϊόντα από τις υπάρχουσες μικροζυθοποιίες όπως:

Από Θεσσαλονίκη Sknipa:

Sknipa Lady pale ale

Sknipa Bold session i.p.a.

Από Βόλο:

Molotov i.p.a. dry hopped

Από Κομοτηνή:

Βεργίνα XXX black lager

Στα κρασιά μας προτείνουν πάντα μόνο εμφιαλωμένα, για να ξέρεις τι πίνεις και φυσικά σε πολύ ευρεία κλίμακα τιμών. Η απάντησή τους στο φτηνό χύμα είναι ότι έχουμε εμφιαλωμένο στην τιμή του χύμα. Αλληγορία, Ελληνικά Κελάρια, λευκό ή κόκκινο: 8,50€. Είκοσι ετικέτες προσφέρονται και σε ποτήρι. 11 λευκές (οι 4 σε dispenser), 1 ροζέ και 8 κόκκινες (οι 4 σε dispenser). Θα διαπιστώσετε μεγάλη ανανέωση στις ετικέτες, στις ποικιλίες, και στα κτήματα.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φρέσκα και νόστιμα πιάτα με μεσογειακές επιρροές περιμένουν να τα δοκιμάσετε. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τους δύο χώρους, από το πρωί στις 10:00 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα στις 02:00. Λειτουργούν με τον ίδιο κατάλογο για καφέ, για φαγητό και για ποτό. Καλή σας όρεξη!

Related stories

Queer | Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ θα ήταν περήφανος. Αλλά μάλλον δεν θα τον ένοιαζε

Από το Γιώργο Καρακασίδη Βιβλία, κυάλια με χάρτινες εικόνες, όπλα...

Σε αυτά τα μέρη στη Θεσσαλονίκη η διασκέδαση θυμίζει τις παλιές καλές εποχές

Σου προτείνουμε επιλογές που εγγυημένα θα σε κάνουν να...

Οι Χαΐνηδες έρχονται στο We το Σάββατο 18/1 για μια μοναδική συναυλία!

Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες....

Βόλτα στις αθηναϊκές σκηνές: “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ και «Ήρωες» με ήρωες του θεάτρου

Γράφει το Θεατρόφυλλο Μια βόλτα στις πολυάριθμες (και) φέτος αθηναϊκές...