Ο Στίβεν Χόκινγκ, το πιο λαμπρό αστέρι της επιστήμης, οι ιδέες του οποιου διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοσμολογία και εμπνέουν εκκατομύρια κόσμου σε παγκόσμια κλίμακα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατο του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ.
Ήταν πολυγραφότατος και έλαβε πολλές διακρίσεις. Το βιβλίο του Χόκινγ με τίτλο «Το Χρονικό του Χρόνου», που εκδόθηκε το 1988, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα.
«Ζούμε σε μια περιοχή, στην οποία μπορεί να υπάρξει ζωή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια καλύτερη τοποθεσία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Με το πάθος του για το σύμπαν ο διάσημος φυσικός θεωρήθηκε ισάξιος με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Αλμπερτ Αϊνστάϊν και ο Ισαάκ Νεύτων. Το 1979, ο Χόκινγκ κατέλαβε την Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ. Μια έδρα που κατείχε και σερ Ισαάκ Νεύτων. Πάντα σεμνός όμως, ο Χόκινγκ ισχυριζόταν ότι ήταν απλώς ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν να συγκεκριμενοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν. Ο Χόκινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον φυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν.
Για τους συναδέλφους επιστήμονες και τους αγαπημένους, η διαίσθηση του Hawking και η κακή αίσθηση του χιούμορ που τον χαρακτήριζαν όσο και η έντονη διάνοια που μαζί με την ασθένειά του συμβόλιζαν τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.
Στην πρεμιέρα της ταινίας The Theory of Everything
«Πιθανώς, η πιο σημαντική και γνωστή συνεισφορά μου στην επιστήμη, ήταν η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες αλλά λάμπουν σαν θερμά σώματα. Όλοι τώρα πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες πρέπει να εκπέμπουν ακτινοβολία Χόκινγκ», έλεγε.
«Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον έαν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση.
Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2017, ο Στίβεν Χόκινγκ σε ένα συνέδριο στο Πεκίνο προέβλεψε ότι μέχρι το 2600 ο πλανήτης Γη θα έχει γίνει μια φλεγόμενη σφαίρα και προτείνει οι άνθρωποι να βρουν λύσεις, όπως η «μετακόμιση» σε άλλα άστρα. Έχει, μάλιστα, και πρόταση καθώς θεωρεί καλύτερη υποψηφιότητα ένα «γειτονικό» αστρικό σύστημα του Άλφα Κενταύρου. Σύμφωνα με την εκτίμησή του οι παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή του πλανήτη είναι η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Ο διάσημος καθηγητής είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν το σχέδιο Breakthrough Starshot, σύμφωνα με το οποίο είναι εφικτό στα επόμενα 20 χρόνια να σταλεί ένα μικρό σκάφος στον αστερισμός του Άλφα Κενταύρου. «Το συγκεκριμένο σκάφος θα μπορούσε να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός και έτσι να φτάσει στον Άρη σε λιγότερη από μια ώρα, σε ημέρες στον Πλούτωνα και σε λιγότερο από 20 χρόνια στον Άλφα Κένταυρο» υποστηρίζει ο Χοκινγκ. Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου» δήλωσε ο διάσημος αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του στο στο περιοδικό «Wired». «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Όπως κάποιος δημιουργεί ιούς υπολογιστών έτσι και κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να αυτοβελτιώνεται και να αναπαράγει τον εαυτό του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή ζωής που θα εξαφανίσει τον άνθρωπο» είπε ο Χόκινγκ.
«Πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Η Γη μας γίνεται πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε».
Με τον Μπιλ Γκέιτς
Διακαής πόθος του ήταν πάντα ένα διαστημικό ταξίδι όπως εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το 2006. Αναφερόμενος στους στόχους που ήθελε να πετύχει προσωπικά, προτού χάσει οριστικά τη μάχη με την ασθένεια είχε πει: Επόμενος στόχος μου» είπε «είναι να πάω στο Διάστημα. Ελπίζω πως ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον, θα μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό. Με την κατάλληλη προετοιμασία των τεσσάρων ιατρών του αεροσκάφους και των τριών ιατρικών συνοδών του Χόκινγκ – που φρόντιζαν σε κάθε στιγμή για την αποφυγή ατυχήματος -, ο 65χρονος τότε αστροφυσικός πραγματοποίησε την πτήση μηδενικής βαρύτητας, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας. Διάστημα, σου 'ρχομαι!, είχε φωνάξει ενθουσιασμένος μετά το τέλος του ταξιδιού!
με πληροφορίες από τον Guardian.