HomeΘέματαΟ Εξώστης συναντάει το Art is Hard

Ο Εξώστης συναντάει το Art is Hard

«Mετά από 7 διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη το ART IS HARD πιστό στην τρέλα που το διακατέχει θα πάρει την κατηφόρα και θα κατρακυλήσει στην πρωτεύουσα… γιατί ως γνωστόν «πέτρα που κατρα-κυλάει δεν χορταριάζει.»

Ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου επιλέχθηκε σαν τον πιο κατάλληλο χώρο για να λάβει χώρα ένα τέτοιο πολυδιάστατο γεγονός ταράζοντας για δύο ημέρες την εικαστική, μουσική, συναισθηματική ζωή της πόλης.

Ένας χώρος με αξεπέραστη αρχιτεκτονική αίγλη που αξίζει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

 Κτήρια ανεκμετάλλευτα…για την Λιάνα και τον Κώστα σύγχρονοι ναοί τέχνης.»

Βρεθήκαμε με τους διοργανωτές του Art Is Hard λίγες ημέρες πριν πάρουν τον δρόμο για την πρωτεύουσα ανάμεσα σε αντίκες, βαβούρα, φανάρια, πολυσύχναστα σοκάκια της Θεσσαλονίκης για να μας αποδείξουν για άλλη μια φορά πως το όνειρο μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα αν το ακολουθήσεις πιστά.

 Από την Μαρία Φαρδέλλα / φωτογραφίες : Βίκτωρ Μαλκίεβιτς

 –Το ART IS HARD στην Αθήνα! Πώς πήρατε την μεγάλη απόφαση να κατεβάσετε μια τόσο μεγάλη παραγωγή στην πρωτεύουσα και ποιό το ρίσκο που παίρνετε?

 Ναι, 28-29 Σεπτεμβρίου, στον Παλιό Σταθμό Πελοποννήσου. Μετά την συγκινητική επιτυχία του τελευταίου ART IS HARD στην πόλη μας, στην αποθήκη 7 στο Λιμάνι, το ερώτημα της επόμενης ημέρας ήταν “και τώρα, πού?” Εκείνο το βράδυ από παντού ακούγαμε σχόλια και “συγκρίσεις” που στην ουσία μας έλεγαν πως πανελλαδικά αυτό που ζούσαμε εκείνη τη στιγμή δεν έχει γίνει ακόμα πουθενά. Στην Ευρώπη φυσικά είναι πιο διαδεδομένο το πάντρεμα των τεχνών σε κοινούς χώρους, όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός, σύγχρονες performance. Aλλά στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και για ανθρώπους της πρωτεύουσας που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο ART IS HARD ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Εν κατακλείδι το συναίσθημα εκείνης της ημέρας αποτέλεσε την δύναμη και την έμπνευση.

Τώρα το ρίσκο που παίρνουμε είναι αρκετά σημαντικό γιατί το ΑRT IS HARD είναι μια παραγωγή που χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από μας, χωρίς χορηγούς, χωρίς “κοινοτικά πακέτα στήριξης” κλπ. Αλλά αυτό το ρίσκο είναι που πυροδοτεί τον ενθουσιασμό και την πίστη μας σ’ αυτό το εγχείρημα. Πιστεύουμε πως το ΑRT IS HARD είναι ο πρόδρομος για τον τρόπο που σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα προσεγγίζει την τέχνη και το αντίστροφο.

 
 

 -Λίγα λόγια για τον χώρο που αποφασίσατε να λάβει χώρα το φεστιβάλ

 Το μότο του ART IS HARD είναι “η τέχνη παντού”. Σε χώρους καθημερινής χρήσης αλλά και χώρους απαγορευμένης χρήσης! Το πρώτο είναι πιο εύκολο αλλά το δεύτερο είναι άπειρα πιο γοητευτικό. Η διαδικασία να ανοίξεις ένα χώρο, να περάσεις από υπηρεσίες, να φας τα μούτρα σου σε απανωτά “όχι, είναι αδύνατον” και μετά να έρθει η ώρα να δεις κτήρια ξεχασμένα από όλους να δίνουν αυτήν την τρομακτική αίγλη του “χαμένου χρόνου” σε έργα και ανθρώπους είναι κάτι μοναδικό. Αυτό είναι το νόημα και γι’ αυτό στην Αθήνα μετά από πολλά “όχι, είναι αδύνατον” βρήκαμε τον Παλιό Σταθμό Πελοποννήσου και μετά δεν χρειάστηκε να συνεχίσουμε την έρευνα. Επίσης ακόμα ένας παράγοντας ήταν η βοήθεια και η καλή συνεργασία με τους ανθρώπους της ΓΑΙΑΟΣΕ στην δικαιοδοσία της οποίας είναι το κτήριο του Σταθμού.

-Ποιές είναι οι προσδοκίες σας?

 Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Ελπίζουμε αρχικά οι καλλιτέχνες που εκθέτουν να μείνουν ευχαριστημένοι με τον χώρο και την παραγωγή και οι επισκέπτες να περάσουν αρκετές ώρες στο Σταθμό “γεμίζοντας” την ψυχή τους και “αδειάζοντας το μυαλό τους”.

 
 -Θα σας περιμένουμε στην Θεσσαλονίκη και φέτος?

Μάνα είναι μόνο μία…

-Καλή επιτυχία!

http://vimeo.com/49110045


Related stories

Ξεκινούν τα καράβια για Σποράδες από Θεσσαλονίκη

Ανοίγει και επίσημα η καλοκαιρινή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με...

Χαλκιδική: «Ανοίξαμε και δεν έχουμε που να βάλουμε τραπέζια!» – Οργή επιχειρηματιών στον Βράχο Αθύτου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στον διάσημο...

Plastiras Lake Festival: Δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις όσο πλησιάζει το φεστιβάλ

Plastiras Lake Festival 2025 11 – 13 ΙουλίουΒοτανικός Κήπος Νεοχωρίου,...

Καμίνι… η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ – Καταγγελίες για την απουσία κλιματισμού

Για έλλειψη κλιματισμού στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: Μικρό σημείωμα για έναν μεγάλο σκηνοθέτη

της Μαρίας Μπασμπαγιάννη (Instagram: ipolinstinplage) Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, εδώ και...