HomeCinemaSpecial screeningΟ Ερνέστο Πέθανε, Ζήτω ο Τσε! /Special...

Ο Ερνέστο Πέθανε, Ζήτω ο Τσε! /Special Screening: Ημερολόγια Μοτοσικλέτας

Μαρξιστής-Λενινιστής, επαναστάτης και αντάρτης, γιατρός, δολοφόνος και τρομοκράτης κατά τους Βόρειους Αμερικάνους, δολοφονημένος, σωτήρας και ήρωας κατά τους Νότιους Αμερικάνους. Ο Τσε Γκεβάρα έχει τόσες πτυχές και όπως όλοι οι μυθικών διαστάσεων άνθρωποι έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για αυτόν. Από ιδεολόγος γιατρός με άσθμα και το χαρακτηριστικό πούρο στο στόμα, σε αρχηγός επανάστασης, σε pop είδωλο διεθνώς, με το πρόσωπο του να βρίσκεται σε μπλουζάκια, κούπες και αφίσες νεαρών ανήλικων επαναστατών χωρίς αιτία που ίσα που ξέρουν το όνομα του. Έχει χαρακτηριστεί ως ο Χριστός της Αριστεράς, το πρόσωπο που αγαπούν όλοι, μία φιγούρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Νότιας Αμερικής αλλά και του κόσμου. Για να καταλάβει κανείς μόνο πόσο πολύπτυχος είναι, αρκεί να επισκεφθεί την σελίδα του στην Βικιπαίδια και να διαβάσει το κομμάτι του επαγγέλματος: Πολιτικός, Γιατρός, Ποιητής, Διπλωμάτης, Δάσκαλος, Δοκιμιογράφος και το καλύτερο, Παίκτης του Ράγκμπι.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή από αστική οικογένεια με ισπανικές καταβολές, που κρατούσε όμως επαφές με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ο μεγαλύτερος από πέντε παιδιά, εξαιρετικά διαβασμένος, ξεκινάει τα ταξίδια του εντός της Νότιας Αμερικής.

Η πολιτική και οικονομική επεκτατικότητα των ΗΠΑ στην Νότια Αμερική, οι διαρκείς επεμβάσεις της CIA στον πολιτικό χώρο των χωρών της καθώς και η διαρκής επιβολή καθεστώτων μαζί με την τεράστια κοινωνική ανισότητα, δεν άφησαν τον Ernesto Guevara ασυγκίνητο. Αφότου αποφοίτησε από την ιατρική σχολή τον απορρόφησε σύντομα ο Μαρξισμός. To 1954 πραγματοποιήθηκε με ένοπλη παρέμβαση υπό την καθοδήγηση της CIA και με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Κάρλος Καστίγιο Άρμας η ανατροπή της κυβέρνησης του Χακόμπο Άλμπενζ στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο Guevara καταφεύγει στο Μεξικό όπου το 1955 γνωρίζει τον Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος ήδη είχε ενεργή επαναστατική δράση και ήταν εξόριστος εκεί. Μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να οργανώσουν την επανάσταση της Κούβας έναντι στον (για άλλη μία φορά Βορειοαμερικανικά υποστηριγμένο) Κουβανό δικτάτορα Μπατίστα. Την ίδια περίοδο παντρεύεται την σύντροφο του Γκαδέα.

Η επανάσταση στην Κούβα, γνωστή και ως Το Κίνημα της 26ης Ιουλίου πετυχαίνει τον σκοπό του. Με ένοπλη δράση και ανταρτοπόλεμο, ο Γκεβάρα είναι ο πρώτος που θα κερδίσει το αξίωμα Κομαντάντε του επονομαζόμενου Επαναστατικού Στρατού της Κούβας. Η νέα κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας εγκαθίσταται και ο Γκεβάρα μαζί με τους Φιντέλ και Ραούλ Κάστρα και τον Καμίλο Σιενφουέγος βρίσκονται στην διοίκηση της. Στα επόμενα χρόνια περνάνε μία σειρά φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων ενώ ο Γκεβάρα θα διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας, Υπουργός Βιομηχανίας αλλά και αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Κούβας, συνάπτοντας στενές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση αλλά και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 1964, ύστερα από την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη όπου στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την τελευταία του δημόσια παρουσία στο δεύτερο Οικονομικό Σεμινάριο Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, στο οποίο με την ομιλία του ενόχλησε την Σοβιετική Ένωση αλλά και τον Φιδέλ Κάστρο. Ο Γκεβάρα αποχωρεί από την Κούβα.

Χωρίς πλέον την στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και με το Δυτικό Μπλοκ εναντίων του κάνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες να οργανώσει επαναστάσεις στο Κονγκό και στην Βολιβία.

Κατά τις ανταρτικές μάχες της Βολιβίας, ο Γκεβάρα συλλαμβάνεται στις 08 Οκτωβρίου από τον Βολιβιανό Στρατό. Η σύλληψη του έγινε υπό την στενή παρατήρηση της CIA με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες. Σαν σήμερα 09 Οκτωβρίου του 1967, στα 39 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή από το όπλο του υπαξιωματικού του Βολιβιανού Στρατού Μάριο Τεράν. Τα τελευταία του λόγια φέρεται να ήταν: Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις.

Τον Τσε τον θυμόμαστε διότι δεν υπήρξε απλά ένας τυφλός φορέας μίας ιδεολογίας, αλλά ένας αυθεντικός επαναστάτης που ακόμα και όταν δεν τον συνέφερε, στράφηκε εναντίον των δυνάμεων που τον υποστήριζαν για να βρει εχθρούς σχεδόν παντού στο τέλος. Περνώντας από χώρα σε χώρα και ήπειρο σε ήπειρο, έγινε συνώνυμο της επανάστασης, του μη συμβιβασμού και της ανεξαρτησίας.

Επιστρέφοντας όμως, το σημείο ιδεολογικής καμπής του, η στιγμή που θα τον καθόριζε ιδεολογικά για το υπόλοιπο της ζωής του και θα τον οδηγούσε στα μεγάλα γράμματα της ιστορίας, διαγράφεται πίσω σε ένα από τα διάφορα ταξίδια του κάνοντας τον γύρο της Νότιας Αμερικής, όπως το κατέγραψε στα ημερολόγια του, γνωστά πλέον ως Ημερολόγια Μοτοσικλέτας.

Ο Ernesto πριν γίνει Che




Επιστροφή στο 1952, ο Τσε μόλις αποφοίτησε από την γιατρική σχολή και είναι 23 χρονών. Μαζεύει βιαστικά τα πράγματα του για να ξεκινήσει ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων, διασχίζοντας την Νότια Αμερική. Ο στενός του φίλος και βιοχημικός Alberto Granado τον περιμένει απέξω με την μηχανή. Ένα βιβλίο που μπήκε επανειλημμένος στην λίστα των New York Times ως Best Seller που το 2004 γίνεται ταινία υπό την μαεστρική σκηνοθεσία του Walter Salles και σε παραγωγή μεταξύ άλλων του Robert Redford. Σε αφηγηματική μορφή οδοιπορικού, παρακολουθούμε τον νεαρό Ερνέστο, υπό την ερμηνεία του Gael Garcia Bernal, να ανακαλύπτει την Νότια Αμερική και μέσα της να ανακαλύπτει τον εαυτό του. Μαζί του περιηγούμαστε και εμείς την Νότια Αμερική του 50', τους ανθρώπους, την κουλτούρα, την φύση της και την σπουδαία της μουσική που γεννάει ένα soundtrack που χάρισε στο έργο Όσκαρ.

Το συγκλονιστικό με την ταινία είναι πως ενώ ο πρωταγωνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με μερικές από τις σκληρότερες πτυχές των περιοχών του τόπου (φτώχεια, ταξική ανισότητα, μετακινήσεις πληθυσμών), δεν επικαλείται την λύπηση ή την αποστροφή για να σε κερδίσει, αντιθέτως, αυτό που βλέπεις είναι μία εξαιρετικά απολαυστική ταινία, ύμνο στην νιότη, την αξιοπρέπεια και πάνω απ'όλα την ανθρωπιά στην ρίζα της. Αφήνοντας πέρα τις πολιτικές αποχρώσεις, τις συγκρούσεις και τους ηρωισμούς, αυτό που βλέπεις δεν είναι ένας επαναστάτης- είδωλο, ένας αγωνιστής όπως τον έχεις συνηθίσει να μοστράρει στις απεικονίσεις του Warhol για να καταλήξει στα μπλουζάκια του Pull and Bear ή τον έχεις ακούσει στο Comandante Che Guevara αλλά έναν νέο που μεγαλώνει, που είναι αφελής. Έναν νέο που οδηγείται από την καλοσύνη και την κοινή λογική.

Related stories

Queer | Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ θα ήταν περήφανος. Αλλά μάλλον δεν θα τον ένοιαζε

Από το Γιώργο Καρακασίδη Βιβλία, κυάλια με χάρτινες εικόνες, όπλα...

Σε αυτά τα μέρη στη Θεσσαλονίκη η διασκέδαση θυμίζει τις παλιές καλές εποχές

Σου προτείνουμε επιλογές που εγγυημένα θα σε κάνουν να...

Οι Χαΐνηδες έρχονται στο We το Σάββατο 18/1 για μια μοναδική συναυλία!

Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες....

Βόλτα στις αθηναϊκές σκηνές: “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ και «Ήρωες» με ήρωες του θεάτρου

Γράφει το Θεατρόφυλλο Μια βόλτα στις πολυάριθμες (και) φέτος αθηναϊκές...