Yπήρξε μια εποχή που η τηλεόραση δεν ακολουθούσε συνταγές. Που το φλερτ έσκαγε μέσα από τις ατάκες, οι υποθέσεις λύνονταν με χιούμορ, και το σασπένς χορευόταν με τακούνια πάνω σε γυαλισμένα γραφεία ντετέκτιβ. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια» – ή αλλιώς Moonlighting.
Maddie και David: Το απόλυτο τηλεοπτικό ping-pong
Η Maddie Hayes (Cybil Shepherd), πρώην μοντέλο που μένει ξαφνικά χωρίς λεφτά, αποφασίζει να ασχοληθεί με ένα πρακτορείο ιδιωτικών ντετέκτιβ που τυχαίνει να της ανήκει. Εκεί θα γνωρίσει τον David Addison (Bruce Willis), έναν γοητευτικό, ανέμελο, ετοιμόλογο τύπο που κάνει τα πάντα… με τον δικό του ρυθμό. Από τη στιγμή που οι δυο τους θα ενώσουν δυνάμεις, αρχίζει το πιο έντονο τηλεοπτικό πινγκ-πονγκ της δεκαετίας.
Η σχέση τους βασίζεται στην ένταση, στα υπονοούμενα, στις καβγάδες και στο… «πότε επιτέλους θα φιληθούν». Είναι ίσως από τις πρώτες σειρές που κράτησαν το κοινό καρφωμένο στην οθόνη όχι τόσο για τα μυστήρια, όσο για τη χημεία των πρωταγωνιστών.
Ο Bruce πριν γίνει Bruce
Ο Bruce Willis, προτού γίνει action hero και καθιερωθεί ως John McClane στα Die Hard, έγινε γνωστός από αυτόν τον ρόλο. Το “coolness” του David Addison, το ανατρεπτικό του στυλ και το σουλούπι του κακού παιδιού με καρδιά από χρυσάφι, έγιναν η συνταγή της επιτυχίας.
Η Cybil Shepherd, με την αίγλη παλιάς χολιγουντιανής σταρ, έδωσε βάθος στη Maddie – μια ηρωίδα που δεν ήταν ούτε η “γλάστρα”, ούτε το “κορίτσι της διπλανής πόρτας”, αλλά μια γυναίκα με νεύρο, χιούμορ και συναίσθημα.
Μια σειρά μπροστά από την εποχή της
Το Moonlighting ήταν ανατρεπτικό. Έσπαγε τον τέταρτο τοίχο, οι πρωταγωνιστές μιλούσαν απευθείας στους θεατές, γίνονταν αναφορές σε pop κουλτούρα και… ανατρέπονταν τα πάντα — ακόμα και το φινάλε ενός επεισοδίου μέσα σε τηλεοπτικά στούντιο. Δεν έμοιαζε με τίποτα που υπήρχε τότε στην prime time τηλεόραση.
Το «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια» προβλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μετά σε επαναλήψεις, αποκτώντας ένα cult κοινό. Πολλοί θυμούνται ακόμα τη μουσική των τίτλων (το ομώνυμο τραγούδι του Al Jarreau), τη σπιρτάδα των διαλόγων και φυσικά… την ανεκπλήρωτη ένταση ανάμεσα σε Maddie και David.
Καθώς πλησίαζε το τέλος της, η σειρά «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια» βρισκόταν ήδη σε δύσκολη φάση. Ο Bruce Willis, με την επιτυχία του Die Hard ακόμη νωπή, ήθελε να επικεντρωθεί στον κινηματογράφο. Η Cybill Shepherd, μετά τη γέννηση των διδύμων της, είχε κουραστεί από τα εξαντλητικά γυρίσματα και ήταν έτοιμη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.
Η σεζόν 1988–1989 σημαδεύτηκε από πτώση τηλεθέασης, ενώ η απεργία των σεναριογράφων το 1988 καθυστέρησε την προβολή νέων επεισοδίων και ακύρωσε ένα φιλόδοξο φινάλε σε τρισδιάστατη προβολή σε συνεργασία με την Coca-Cola. Η σειρά πέρασε σε παύση, και τελικά ακυρώθηκε την άνοιξη του 1989, έπειτα από μόλις έξι επεισόδια εκείνης της χρονιάς.
Το τελευταίο επεισόδιο («Lunar Eclipse») έμεινε πιστό στο αυτοσαρκαστικό ύφος της σειράς: οι ήρωες επιστρέφουν από έναν γάμο για να βρουν τα σκηνικά να ξηλώνονται και έναν υπεύθυνο του σταθμού να τους ανακοινώνει ότι η σειρά ακυρώθηκε. Ξεκινούν μια απελπισμένη αναζήτηση για τον παραγωγό Cy, ο οποίος τους εξηγεί πως όλα τελειώνουν όταν το κοινό σταματήσει να ενδιαφέρεται — και πως ακόμα και ο ρομαντισμός έχει ημερομηνία λήξης. Η Maddie λέει στο τέλος: «Δεν μπορώ να φανταστώ να μη σε ξαναδώ αύριο». Το φινάλε κλείνει με ένα montage από σκηνές της σειράς και το μήνυμα: «Η Blue Moon Investigations έκλεισε στις 14 Μαΐου 1989. Η υπόθεση Anselmo δεν λύθηκε ποτέ… και παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα».
Λόγω του περιορισμένου αριθμού επεισοδίων, η σειρά δεν προβλήθηκε ευρέως σε επαναλήψεις, αν και επανεμφανίστηκε σε επιλεγμένα καλωδιακά κανάλια στις δεκαετίες ’90 και 2000. Το 2023, όλα τα επεισόδια της σειράς κυκλοφόρησαν για streaming σε HD μέσα από το Hulu και πλέον (από τον Ιανουάριο 2025) είναι διαθέσιμα και στο Amazon Prime Video.
Η σειρά τιμήθηκε με 40 υποψηφιότητες για Emmy, από τις οποίες κέρδισε έξι, καθώς και 10 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας τρεις.
Παρά τις δυσκολίες στο licensing λόγω των πολλών τραγουδιών που χρησιμοποιούνταν στα επεισόδια, η ψηφιακή επανέκδοση κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αυθεντικά μουσικά κομμάτια, δίνοντας ξανά ζωή σε μια από τις πιο αγαπημένες και πρωτοποριακές σειρές των 80s.