Τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα παρουσιάζει κάθε Παρασκεύη-Κυριακή στο cafe-bar Coo (Βασ. Ηρακλείου 4, τηλ. 6974 740556) την performance Πείνα – Β΄Σχεδιάσμα σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου. Η δημιουργική διαδικασία ξεκίνησε τον Γενάρη του 2011 με αφορμή το ημερολόγιο της Marguerite Duras (Τετράδια του πολέμου) και συγκεκριμένα το κείμενο που αναφέρεται στην επιστροφή του συντρόφου της από το Νταχάου και στον αγώνα του να επανέλθει στη ζωή. Στόχος του έργου είναι η παρουσίαση των σημερινών στρατόπεδων συγκέντρωσης, η υποκρισία της Ευρώπης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνική ανισότητα.
Βασισμένο στο best seller της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σ ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» το θεατρικό έργο της Μάρως Μπουρδάκου με τίτλο «Γράμμα σ’ ένα παιδί…» σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκεύη στο θέατρο Αυλαία(πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2310 237700). Η παράσταση είναι ένας εκρηκτικός εξομολογητικός μονόλογος, που ερμηνεύει επί σκηνής η Ζέτα Δούκα και συγκλονίζει με τον ωμό ρεαλισμό του τις συνειδήσεις ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η θεατρική ομάδα H-art Attack παρουσιάζει στην Αίθουσα Μαντέως Τειρεσία (Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία, τηλ. 2310-865 904 ) για 6 παραστάσεις το έργο με τίτλο «Όταν τελειώνει μια ζωή… πού να πας;». Η παράσταση προσπαθεί να φανταστεί την τελευταία νύχτα της ποιήτριας Ανν Σέξτον. Η ίδια διάλεξε, όπως και η ποιήτρια Σύλβια Πλαθ, να πεθάνει εισπνέοντας δηλητηριώδη αέρια. Τις τελευταίες αυτές στιγμές το μυαλό της Ανν Σέξτον, ζαλισμένο από το ποτό και τις αναθυμιάσεις, προβάλει παραμορφωμένες εικόνες από τη ζωή της. Η ανάγκη της για ένα φίλο γεννάει τη Σύλβια Πλαθ, κι έτσι έχοντάς την συντροφιά, βαδίζει προς το τέλος. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Παύλο Δανελάτο.
Τέλος στη σκηνή του Βαφοπουλείου μπορείτε να απολαύσετε από σήμερα εώς την Κυριακή και μόνο 4 παράστασεις το εξαιρετικό έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Ιορδάνη Κουμασίδη Στάχτη του Καλοκαιριού. Τρεις γυναίκες, 20, 30 και 40 ετών γνωρίζουν τον ίδιο (;) μυστηριώδη νεαρό άνδρα.Η αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του τις φέρνει στα όρια τους. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Αποστόλου