«Αξίζει ένα Ίδρυμα 100 χρόνων, το οποίο έχει προσφέρει ότι έχει προσφέρει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και το οποίο άντεξε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και πολύ αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, να κλείσει για 500.000 ευρώ;»
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μετά από έναν περίπου αιώνα παρουσίας στην Θεσσαλονίκη, εισέρχεται στο 21ο αιώνα, προσπαθώντας να διατηρήσει τον διττό του ρόλο, τόσο ως ένα ιστορικό ίδρυμα, όσο και ως ένας χώρος σπουδών και διδασκαλίας της ευρωπαϊκής μουσικής με παράλληλη υποστήριξη και προαγωγή της βυζαντινής μουσικής. Η κα.Λόλα Τότσιου, διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, μας αναλύει κατά πόσο είναι αυτό εφικτό λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατά πόσο είναι εφικτό να επιλυθούν?
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης περνάει δύσκολες στιγμές, καθώς λειτουργεί με το μισό δυναμικό του, με τους μόνιμους μόνο καθηγητές και του αορίστου. Οι 45 περίπου συμβασιούχοι περιμένουν ακόμα ποια θα είναι τα δεδομένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Από την άλλη, οι καθηγητές, αρκετοί από αυτούς, κάπως άτυπα και εθελοντικά διατηρούν μια σχέση με τους μαθητές τους. Βέβαια, τα νέα είναι δυσάρεστα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις, γιατί εκκρεμούν τα δεδουλευμένα ενός χρόνου. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα. Και παρόλα αυτά κάνουμε προσπάθειες το Ωδείο να λειτουργεί, να μετέχει σε εκδηλώσεις. Αν το Ωδείο κλείσει για 500.000 ευρώ δεν είναι ένα άδοξο τέλος για ένα Ίδρυμα 100 χρόνων; Και τέλος, επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για τα δίδακτρα, πρέπει να διευκρινίσω ότι το ΚΩΘ είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο της χώρας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μη έχοντες να μαθαίνουν μουσική σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Η επιβολή διδάκτρων δεν θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα. Και ακόμα και χαμηλά δίδακτρα να έχουμε, όταν καλύπτουν μόνο το 10 με 15% του προϋπολογισμού, αξίζει τον κόπο για ένα τόσο μικρό ποσοστό να χαθεί από την ιστορία αυτός ο θεσμός;
Με ποιες άλλες δράσεις πιστεύετε μπορεί να ενισχυθεί το ΚΩΘ?
Οι εθελοντικές κινήσεις των καθηγητών είναι σίγουρα μία από αυτές. Επίσης, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Αυτός ο Σύλλογος θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει όχι μόνο ηθικά, που είναι και αυτό πολύ σημαντικό, αλλά και οικονομικά το Ωδείο. Οι δωρεές είναι για μένα κάτι πιο δόκιμο, από ότι οι χορηγίες. Ίσως, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ζούμε στον Βορρά και είμαστε μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Και αυτό σίγουρα επηρεάζει.
Στις 11 Ιανουαρίου 2012 το ΚΩΘ διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την εκδήλωση με τίτλο «Το Ωδείο για το Ωδείο». Μιλήστε μας για αυτήν την διοργάνωση.
Η εκδήλωση ξεπήδησε από το ΚΩΘ και είναι συνδιοργάνωση με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι να δει η πόλη και να ακούσει γιατί το ΚΩΘ αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει. Να το δει για ακόμα μια φορά, γιατί το Ωδείο μέσα στις δεκαετίες το έχει δείξει πολλές φορές. Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με μια επαγγελματική ορχήστρα, τη Συμφωνική του Δήμου. Το Μέγαρο Μουσικής μας παραχώρησε μια αίθουσα στο καινούριο κτίριο του Μεγάρου και αυτό πραγματικά μας τιμά. Η συναυλία αυτή θα φέρει κάποια έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με το να πληρώσουμε το πετρέλαιο ή την ΔΕΗ. Γενικά, οι σπουδαστές και οι καθηγητές έχουν μεγάλη όρεξη, αρκεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Αλλιώς τι κέφι να έχει ένας καθηγητής που έχει να πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο. Αισθάνεται απαξιωμένος. Και αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θεωρούμαστε κάπως χομπίστες.
Ποια είναι η προσφορά του ΚΩΘ στην πόλης μας και στην μουσική της παιδεία?
Η προσφορά του ΚΩΘ είναι τεράστια. Από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχουν περάσει διεθνούς βεληνεκούς παιδαγωγοί και καλλιτέχνες Επίσης, πολλοί σπουδαστές του διαπρέψανε με την καλλιτεχνική και παιδαγωγική τους παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, εξαιρετικής σημασίας είναι τα σεμινάρια και οι συναυλίες που διοργανώνει. Το ΚΩΘ είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης μας εδώ και πολλές δεκαετίες.