HomeCinemaΕξώστης ΘΜεγάλοι Καλλιτέχνες στην Μεγάλη Οθόνη (Πρώτο Μέρος)

Μεγάλοι Καλλιτέχνες στην Μεγάλη Οθόνη (Πρώτο Μέρος)

Δημιουργία, πάθος, σύγκρουση, εκκεντρικότητα, ένα έτοιμο κοινό και πολύ δράμα. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να έμεινε στην ιστορία και να βρήκε την μοίρα του στρωμένη και για αυτόν τον λόγο οι σημαντικότερες προσωπικότητες των τεχνών αποτελούν έτοιμο υλικό για τα καλύτερα- και ενίοτε τα χειρότερα, σενάρια.

Πέραν της πρακτικής σχέσης του σινεμά με την ζωγραφική, οι εικαστικές τέχνες ανέκαθεν κέρδιζαν την προσοχή του, με ντοκιμαντέρ και βιογραφικές ταινίες που έριχναν φως στις προσωπικότητες πίσω από τα αριστουργήματα και συχνά υπενθύμιζαν στο κοινό την αξία τους. Πρόκειται για τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες της ιστορίας που προκαλούσαν το εκάστοτε κατεστημένο με την απαίτηση για ελεύθερη έκφραση, αισθητική και ουσία μέσα στην αιώνια αναζήτηση τους για την αλήθεια. Ήταν το δικό τους πάθος που έστρωσε τον δρόμο προς την παραγωγή του ωραίου σινεμά και το δικό τους έργο που τους χάρισε τους κανόνες και την παλέτα του κάδρου.

Άνθρωπος εναντίον κοινωνίας, φως-σκιά και ομορφιά εναντίον ασχήμιας, μία συλλογή παλαιών και νέων έργων για γνωστούς και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τόσο την μοντέρνα όσο και την κλασσική τέχνη στα βάθη των αιώνων


Lust For Life (1956)

Οι Kirk Douglas και Anthony Quinn σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ως το εξαιρετικό ζωγραφικό δίδυμο Vincent Van Gogh και Paul Gauguin. Μία ταινία που κέρδισε τους κριτικούς περιστρέφεται γύρο από την γενιά καλλιτεχνών που άλλαξε την τέχνη για πάντα αλλά και θέσπισε τον μύθο της προβληματισμένης ιδιοφυΐας.

The Agony and the Ecstasy (1965)



Ένα κλασσικό έργο με τον Rex Harrison να υποδύεται τον Πάπα Ιούλιο ΙΙ και το Charlton Heston ως έναν ιδιαίτερα άγριο Μιχαήλ Άγγελο. Το έργο χρονογραφεί την δύσκολη συνεργασία τους και την σύγκρουση πεποιθήσεων κατά την δημιουργία του κορυφαίου επιτεύγματος του καλλιτέχνη, την τοιχογραφία της Καπέλα Σιξτίνα.

My Left Foot (1989)




Το έργο που χάρισε στον Daniel Day-Lewis το Όσκαρ για την ερμηνεία του ως τον Christy Brown, ο οποίος έγινε πετυχημένος ποιητής και καλλιτέχνης, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση που του προκάλεσε ανικανότητα να έχει πλήρη έλεγχο κανενός μέλους του σώματος του, πλην του αριστερού του ποδιού.


Θεόφιλος (1987)



Το ξεχασμένο αριστούργημα του Λάκη Παπαστάθη. Ο Δημήτρης Καταλειφός σε έναν ρόλο ζωής, μία υποτιμημένη ταινία για έναν υποτιμημένο καλλιτέχνη. Πρόκειται για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, μυτιληνιό στην καταγωγή που δημιουργεί ελληνική τέχνη σε μία Ελλάδα που βρίσκεται σε πολιτισμικά μεταβατική κατάσταση, από την οθωμανική κυριαρχία στον εξευρωπαϊσμό. Συχνά φοράει την φουστανέλα των ηρώων που απεικονίζει και επιστρέφει στον μύθο και στην λαϊκή σοφία για να απεικονίσει την ιστορία.

Basquiat (1996)




Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Julian Schnabel- πρώην καλλιτέχνη και συνεργάτη του καλλιτέχνη, το έργο πραγματεύεται την ζωή και το έργο του μεταμοντέρνου γκραφιτά Jean-Michel Basquiat και την θυελλώδη άνοδο του στην δημοσιότητα. Το έργο περηφανεύεται μία πλούσια διανομή ηθοποιών και υπήρξε το ντεμπούτο του σκηνοθέτη.

Pollock (2000)




Από τις αγαπημένες δουλειές του Ed Harris ο οποίος ενσαρκώνει τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη Jackson Pollock, το έργο κέρδισε ένα Όσκαρ για την ερμηνεία της Marcia Gay Harden ως την σύζυγο του καλλιτέχνη, ανάμεσα σε άλλες πολλές υποψηφιότητες.

Frida (2002)


H Selma Hayek σε έναν από τους πιο ταιριαστούς ρόλους της καριέρας της. Μία οπτικά ισχυρή αποτύπωση της Μεξικανής σουρεαλίστριας πρωτοπόρου που αφηγείται την ζωή της ενώ ζωντανεύει τα ιδιαίτερα έργα της σε μία απόπειρα αποκρυπτογράφησης μίας από τις πιο μυστήριες ψυχολογικά, προσωπικότητες των καλών τεχνών.

American Splendor (2003)




Κατά ένα μέρος βιογραφική ταινία και κατά ένα άλλο ντοκιμαντέρ. O Paul Giamatti στον ρόλο του κομίστα και συνεργάτη του Crumb, Harvey Pekar, ο οποίος περιγράφει την ζωή γεμάτη αγανάκτηση μέσα από την σκοτεινή αλλά παράλληλα αρκετά οικεία, αυτοβιογραφική σειρά κόμικ του, από την οποία παίρνει η ταινία το όνομα της.

Factory Girl (2006)




Μούσα και μοντέλο του περίφημου Andy Warhol, η Edie Sedgwick υπήρξε από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της καλλιτεχνικής σκηνής του 60'. Η it girl της Αμερικής πρωταγωνιστεί σε ένα έργο που ρίχνει μία εναλλακτική ματιά στον κόσμο και της περιβόητης κολεκτίβας- γνωστή ως το εργοστάσιο, του γνωστού καλλιτέχνη.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)




Η Nicol Kidman σε μία φανταστική απεικόνιση της περίφημης φωτογράφου Diane Arbus. Μία παράξενη ψυχολογία, περιέργεια για το κοινωνικά αποτροπιαστικό και μία σχέση με έναν αινιγματικό μέντορα που ωθεί την καλλιτέχνιδα να στρέψει τον φακό της προς τους περιθωριοποιημένους της κοινωνίας για να καταλήξει να γίνεται μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογράφους του 20ου αιώνα.

El Greco (2007)

Μία ταινία πλούσια σε θετικά και αρνητικά στοιχεία, το έργο του Γιάννη Σμαραγδή που έκανε ντόρο όταν βγήκε στις ελληνικές αίθουσες. Μπορεί να είναι ατελής, αποτελεί όμως μία μεγάλη παραγωγή που επιδιώκει και καταφέρνει να επιστρέψει τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο στις ρίζες του στην Κρήτη. Με εξαιρετική φωτογραφία, το έργο ρίχνει φως στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Θεοτοκόπουλου και την σύγκρουση του με την Ιερά Εξέταση.

Η συνέχεια
εδώ

Related stories

Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός έγινε… κόκκινος

Μια διαφορετική εικόνα είχαν από το πρωί στα νερά...

10 + 1 Λόγοι για να απολαύσεις «από κοντά» τον Μίνω Μάτσα στο PRINCIPAL CLUB THEATER

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ο Μίνως Μάτσας έρχεται στο...

Casio Vintage – Ρολόγια που δεν Φεύγουν Ποτέ Από τη Μόδα

Τα ρολόγια Casio Vintage αποτελούν διαχρονικό σύμβολο του ρετρό...

«Χάθηκε» μέσα στην ομίχλη το κέντρο της πόλης

Ο Θερμαϊκός κόλπος έχει «χαθεί» μέσα στο πέπλο της...

Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες για την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων – Σε ποιες οδούς

Συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του έργου «Αστική...