Η επίσκεψη σε μια έκθεση είναι πάντα μια ευχάριστη πολιτιστική δραστηριότητα που γεμίζει τη μέρα αλλά και το μυαλό μας. Περπατώντας ανάμεσα στα έργα τέχνης, στους πίνακες μπορούμε να θαυμάσουμε αριστουργήματα, να είμαστε αντιμέτωποι με το παρελθόν και να θαυμάσουμε το σύγχρονο. Εμπλουτίζεις το ανθρώπινο όσο και το γνωστικό επίπεδο. Ίσως δεν γνωρίζεις λεπτομερώς τη ζωή και το καλλιτεχνικό ρεύμα του ζωγράφου αλλά μέσα από τα έργα του καταλαβαίνεις τις αρετές του, τα συναισθήματα, τις σκέψεις του. Έτσι έγινε και στην έκθεση του Λουκά Βενετούλια. Ενός δημιουργού που μέσα από τη ζωγραφική του αποτυπώνει εύστοχα την απόλυτη ομορφιά της τέχνης. Οι αγωνίες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί. Πρώτος ρόλος η αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Η δύναμή αυτής της πόλης με τα αστικά τοπία (τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τους δρόμους, τα καταστήματα, τις βιτρίνες, το λιμάνι, τις επιγραφές), η αγαπημένη του Σαντορίνη, οι ανθρώπινες φιγούρες με τα βλοσυρά πρόσωπα την περίοδο της Δικτατορίας. Προσεγγίζοντας τον κόσμο της Τέχνης τόσο ζωντανά που το αποτέλεσμα είναι ένα συναίσθημα ειδυλλιακής όρασης των έργων ζωγραφικής του.
Στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών βρίσκονται, στους δύο πρώτους ορόφους, περισσότερα από 200 έργα του Λουκά Βενετούλια που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '50 έως τη δεκαετία του '80.
Σε δύο χώρους του Τελλογλείου ξεδιπλώνεται ο κόσμος του Λουκά Βενετούλια μέσα από τις αγαπημένες του θεματικές : δρόμοι και κτήρια της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, τα καρνάγια, η σειρά Σαντορίνη η Δικτατορία αλλά και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.
Λουκάς Βενετούλιας
Ο Λουκάς Βενετούλιας πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Κατόπιν σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Σπ. Παπαλουκά, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Ιατρική. Έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα με την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο τμήμα αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου – κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο (Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν «Η βέρα -Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, 1972 – 1974 Σκηνοθεσία: Κ. Κουν, Θίασος Αλέκας Κατσέλη «Τα παιδιά είναι παιδιά/ Φιλομένα Μαρτουράνο» Έντουάρντο ντε Φίλιππο, 1964. Σκηνοθεσία: Πέλος Κατσέλης).
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου.
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2019.