Μιας και όλη η συνέντευξη ακριβώς όπως και οι youtuboεκπομπές του blogger Mikeius «Μπραφ» σε συνεργασία με το Comedy Lab είναι τίγκα στο μπινελίκι δεν μπορώ να μην μπω και εγώ σε αυτό το τριπάκι. Που λες φίλε αναγνώστη ο Mikeius είναι blogger με αρχ…δια και όχι αρχ…δια blogger. To blog του «Φάε Ένα Μαλάκα», του έδωσε την πρώτη ώθηση για να γίνει οριακά πρωτοπόρος σε μία εκπομπή υβρίδιο που από δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος απέναντι στα ξενέρωτα reality shows και τις επαναλήψεις με τον Χάρη Ρώμα.
Θα ήθελα να μας συστηθείς. Όταν δεν είσαι ο Mikeius πως περνάς την μέρα σου;
Τα συνηθισμένα. Πάω δουλειά, παλεύω τη σχολή (ναι, είμαι αιώνιος φοιτητής), λιώνω με την παρέα, παίζω x-box και μπαίνω μπόλικο ίντερνετ, είτε για ΜΠΡΑΦιακά ζητήματα (καλή ώρα) είτε για προσωπική χρήση.
Τα «Μπραφ» δεν διαφημίζονται, δεν προβάλλονται, δεν προαναγγέλλονται. Και πάλι χτυπάνε μερικές δεκάδες χιλιάδες hits σε λίγες μέρες προβολής. Αναμενόμενο ή ευχάριστη έκπληξη;
Αρχικά ευχάριστη έκπληξη. Μετά αναμενόμενο. Λογική εξέλιξη, επιτυχία, κρύο στην κορυφή και λοιπές μαλακίες.
Είναι κατά την γνώμη σου το τέλος των συμβατικών εκπομπών με την στήριξη της show biz κοντά;
Not even close. Απλά γίνονται λίγες εσωτερικές μεταγραφές. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και τεχνικοί του Hollywood πάνε στην TV και αντίστροφα. Τα ιντερνετικά media έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρηματοδότηση, την απήχηση και τα ταλέντα. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Με τον τόπο και τον τρόπο που επιλέγει το κοινό να δει media. Και κακά τα ψέμματα, όλοι γουστάρουμε να καθόμαστε στον καναπέ και να μας ταΐζουνε τις εκπομπές μας, παρά να είμαστε σε μια καρέκλα και να τις googlάρουμε μόνοι μας. Θα χρειαστεί να πεθάνουν τουλάχιστον 2 γενιές για να αλλάξει ριζικά το format των ψυχαγωγικών εκπομπών. Ειδικά στην Ελλάδα.
Η σχέση σου με το Comedy Lab αν κρίνω και από το επεισόδιο σου περί λογοκρισίας πρέπει να είναι κατά διαστήματα επεισοδιακή. Μπορείς να κάνεις εκπομπή με έλεγχο, ακόμη και υποτυπώδη;
Ναι. Όταν περνάω τα όρια, ο παραγωγός μου κόβει τις επίμαχες ατάκες και με κλειδώνει στο υπόγειο με δυο Βελοσιράπτορες για να μάθω να μη δαγκώνω το χέρι που με ταΐζει. Πας καλά; Την πάτησες τόσο άσχημα ρε ψαρά; Στο ίντερνετ είμαι. Προφανώς και έχω έλεγχο. Μόνο μια φορά χρειάστηκε να αλλάξω μισό δευτερόλεπτο από ένα επεισόδιο γιατί ετοιμαζόταν μήνυση και την πρόλαβα στο τσακ.
Έχω ακούσει από διάφορες πλευρές να χαρακτηρίζεσαι υπέρμαχος του καπιταλισμού και κατά βάσει Politically Correct. Τι απαντάς;
Δεν είμαι υπέρμαχος κανενός –ισμού. Απλά εκφράζω μια πιο bottom-up κοσμοθεωρία από τον μέσο ιντερνετάκια. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι υποθέτουν ότι το βασικότερο προσόν ενός μπλόγκερ είναι να «κράζει το σύστημα». Κυκλοφορούν όλοι στο facebook με φωτογραφία τη μάσκα του Guy Fawkes και νομίζουν ότι κάτι κάνουν.
Ο Guy Fawkes δεν είναι αυτός; Μπορεί να είναι και ο Σφακιανάκης, δεν ξέρω.
Έχεις την «αρρώστια» να περνάς μηνύματα μέσα από τις εκπομπές σου ή μπορεί απλά να είναι ο δικός σου τρόπος να κάνεις χαβαλέ κάποιες φορές;
Δεν περνάω μηνύματα. Λέω τη γνώμη μου. Και όποιος διαφωνεί μπορεί να σχολιάσει από κάτω. Όταν μυρίζομαι ότι φτάνει σε επίπεδα αρρώστιας, πετάω ένα επεισόδιο με κλασικό απλό χαβαλέ και ξαναβρίσκουμε ισορροπία.
Τελικά ποια η μολυσμένη παρανυχίδα της Ελλάδας του 2012;
Ο Έλληνας.
Γιατί είναι επιστήμη να είσαι μαλάκας;
Γιατί πλέον οι μαλακίες που συναντάω στο ίντερνετ είναι συνήθως «επιστημονικά αποδεδειγμένες». Με ένα googlάρισμα, μπορείς να βρεις «έρευνες» και να στηρίξεις ό,τι μαλακία σου κατέβει στο κεφάλι. Και φυσικά μπορείς να βρεις και άτομα να συμφωνήσουν αρκετά για να σε πείσουν ότι έχεις δίκιο.
Τι θα ήθελες να ευχηθείς σε όποιον δεν του αρέσει αυτή η συνέντευξη;
Να πάει πίσω την εφημερίδα και να ζητήσει επιστροφή χρημάτων. Oh, wait…