Εν αναμονή του Φεστιβάλ γνωρίζουμε τις ταινίες και τους δημιουργούς τους.
Στο 9ο Local Short Film Festival θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους Η Ρουτίνα (2015) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Άντζους και σενάριο της Καλλιόπης Βίλλυ Κωτούλα. Παίζουν οι Φωτεινή Δεμίρη, Ιάσονας Παπαματθαίου, Τάκης Παπαματθαίου, Γιάννης Γρανίδης.
Η Ρουτίνα διαπραγματεύεται το δύσκολο και ευαίσθητο θέμα της καθημερινής συμβίωσης με ένα αυτιστικό άτομο. Η οικογένεια του Βαγγέλη έχει διαμορφώσει την καθημερινότητά της γύρω από τις ανάγκες και τις συνήθειες του ήρωα, ο οποίος ακολουθεί κάθε μέρα μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα. Η αγάπη και η φροντίδα των μελών της οικογένειας προς τον Βαγγέλη αντιδιαστέλλεται με την επιθετικότητα και την απουσία κατανόησης για την κατάστασή του. Ο Γιάννης, που ζει στην ίδια πολυκατοικία με τον Βαγγέλη, δείχνει πως δεν μπορεί να ανεχθεί τα ηχηρά ξεσπάσματα του γείτονά του.
Μία ταινία που μιλάει για τη διαφορετικότητα και θέτει στον πυρήνα της την ανάγκη για ανεκτικότητα και αποδοχή.
Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Άντζους που τόλμησε να εντάξει αυτή τη δύσκολη θεματική στο πλαίσιο μίας ταινίας μικρού μήκους.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ζήτημα του αυτισμού και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε από σκηνοθετικής άποψης;
Δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τον αυτισμό μέχρι εκείνη την στιγμή. ¨Ηταν ένα θέμα που δεν είχα καμία προσωπική εμπειρία. Η σεναριογράφος της ταινίας μου παρουσίασε τον κόσμο αυτό και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινωνικά θέματα και το θέμα του αυτισμού έγινε πρόκληση για μένα.
Σκηνοθετικά έπρεπε να μελετήσω συμπεριφορές και να ταυτιστώ με τους ήρωες που για μένα ήταν ένας άλλος κόσμος. ¨Επρεπε να συμβουλεύομαι τακτικά την σεναριογράφο που είχε εμπειρία απο πρώτο χέρι σαν εκπαιδεύτρια σε κέντρο ημέρας. Ο κεντρικός ήρωας ο Βαγγέλης, ήταν εμπνευσμένος απο πραγματικό πρόσωπο και έπρεπε να γίνει μελέτη πάνω στην συμπεριφορά του.
Χειριστήκατε τη θεματική σας με ένα τρόπο ιδιαίτερα ευαίσθητο και με σεβασμό απέναντι στα άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους. Πώς αντέδρασε το κοινό στην προβολή της ταινίας, ποια ήταν τα σχόλια που εισπράξατε;
Χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια είχε πολύ καλή ανταπόκριση απο το κοινό. Σε όλες τις προβολές υπήρχε μια ατμόσφαιρα πολύ θετική. Σε μια συγκεκριμένη προβολή η ταινία προβλήθηκε σε πραγματικές οικογένειες αυτιστικών παιδιών και η ανταπόκριση τους στην ταινία ήταν συγκινητική.
Χρειάστηκε να κάνετε εκτεταμένη έρευνα πάνω στον αυτισμό και τη διαχείρισή του;
Έπρεπε να γίνει έρευνα για να εντοπιστεί ο τρόπος αφήγησης αλλά και για να είναι δυνατή η καθοδήγηση όλου του εγχειρήματος. Δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις την ιστορίας εάν δεν είχε προηγηθεί προηγουμένως έρευνα στις συμπεριφορές των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Ήταν απαραίτητη και βοήθησε πολύ.
Ποια η πορεία της ταινίας σε φεστιβάλ;
Η ταινία είχε πολύ καλή πορεία και στα διεθνή και στα ελληνικά φεστιβάλ.
Πώς εξασφαλίσατε τη χρηματοδότηση της ταινίας και πώς προσεγγίσατε τόσο σημαντικά ονόματα στον χώρο της υποκριτικής;
Η Ρουτίνα χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρήματα της παραγωγού – σεναριογράφου Καλλιόπης Κοτούλα. Συμφωνήσαμε να προτείνουμε τους κεντρικούς ρόλους σε ηθοποιούς που πιστέψαμε ότι θα ήταν κατάλληλοι να τους ενσαρκώσουν. Χαρήκαμε πολύ όταν δέχτηκαν όλοι που είχαμε αρχικά σκεφτεί. Ήμασταν τυχεροί σε αυτό και οι ηθοποιοί μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Μετά την ταινία ασχοληθήκατε με άλλα οπτικοακουστικά projects
Με την εταιρία που μοιραζόμαστε η Σεναριογράφος – Παραγωγός Καλλιόπη Βίλυ Κοτούλα, ο Φωτογράφος – Μοντέρ Νίκος Κακώνας και εγώ με όνομα creative icon films, έχουμε πραγματοποιήσει άλλες 2 ταινίες που είναι έτοιμες και κάνουν πορεία σε φεστιβάλ και άλλες 2 που είναι στο στάδιο της μετα-παραγωγής. Όλες στην διάθεση σας.
Ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια!
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.
6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Προβολές, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Film Lovers, Support your Local Filmmakers
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
1. ΠΕΤΑ (Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – 5')
2. Alice (Χριστίνα Τσακμακά – 6')
3. Cordelia (Στεφανία Γεωργακοπούλου, Σωτηρία Παπαντωνίου – 7')
4. Τρούφα (Απόστολος Καρούλας – 15')
5. Candy Shop (Danai Xylogianni Gkontria, Asimina Lydia Dionyopoulou, Kriss Apsenieks – 3')
6. Hurting a Pigeon (Φάνης Τοψαχαλίδης, 12')
Guest Movie: Η Ρουτίνα / The Routine.
Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer
Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ