HomeMind the artIrina Unruh: Η φωνή των γυναικών του...

Irina Unruh: Η φωνή των γυναικών του Κιργιστάν μέσα από τον φακό της στην Pinakotheke

Κείμενο: Ειρήνη Τερζίδου

Γεννήθηκε στο Κιργιστάν. Σε ηλικία εννέα ετών, η οικογένεια της μετανάστευσε στην Γερμανία. Το 2021, αναλαμβάνει ξανά δράση στο Κιργιστάν ως εξερευνήτρια του «National Geographic».

Η παγκοσμίου αναγνώρισης ντοκιμαντέρ φωτογράφος, σε συνεργασία με το «Goethe-Institut» και τη γκαλερί «Pinakotheke», εγκαινίασε – με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11) – την περασμένη Δευτέρα την έκθεση της με τίτλο «I am Jamilia». Κατά την ομιλία της, ομολόγησε πως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι «οι γυναίκες δεν είναι αριθμοί» και πρέπει να ενωθούμε.

Η Irina Unruh, εμβάθυνε στην παράνομη «παράδοση» του Κιργιστάν, Ala Kachuu (: άρπαξε και τρέξε), εξιστορώντας μέσω των φωτογραφιών της τις ιστορίες θυμάτων. Παρόλο την ρητή απαγόρευση της απαγωγής γυναικών- πολλές φορές και ανηλίκων- το 2013, σήμερα περίπου 13.000 με 15.000 γυναίκες απάγονται ετησίως.

Έρευνες -για την έμφυλη βία- του ΟΗΕ, καταγράφουν 50.000 γυναικοκτονίες ετησίως ανά τον κόσμο. «Η χαρούμενη πρωταγωνίστρια Jamilia του Chingiz Aitmatov δεν σχετίζεται με τη λυπητερή ιστορία της Jamilia», δήλωσε η φωτογράφος. Μέχρι να γνωρίσει την οικογενειακή φίλη, Jamilia, δεν γνώριζε ότι η απαγωγή γυναικών συνέβαινε σε τέτοιο βαθμό. Για λόγους αφύπνισης και για να τιμήσει όσες γυναίκες παντρεύτηκαν χωρίς συγκατάθεση και συχνά τους ασκήθηκε βία από τον σύντροφο, δημιουργήθηκε αυτή η έκθεση.

Το θερμό καλωσόρισμα πραγματοποίησαν η Beate Köhler του «Goethe-Institut» Θεσσαλονίκης, ο Mark Strohmenger του «German Consulate General», και ο Στέφανος Τσακίρης της «Pinakotheke». Έπειτα από μία εισαγωγή στο θέμα της έκθεσης, ευχαρίστησαν την Irina Unruh, και εστρεψαν την προσοχή του κοινού στο θέμα της βίας.

Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες εξέφρασαν περαιτέρω τις απόψεις τους σχετικά με τη βία προς τις γυναίκες. Η Ζαχαρτζή, κάνει αναφορά στη γυναικοκτονία, η οποία δεν έχει μία μόνο μορφή, είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική, θρησκευτική, οικονομική, και αμέλεια. «Η Ελλάδα δε διαφέρει από το Κιργιστάν, η βία παραμένει αόρατη».

«Αποτελεί τύχη το γεγονός ότι δεν είμαι η Jamilia», τονίζει η Ντονοπούλου. Αναφερόμενη στο περιστατικό της διάσωσης των 52 γυναικών από τη Λατινική Αμερική, τονίζει ότι το εμπόριο ανθρώπων αποτελεί συχνό φαινόμενο. «Είναι υποχρέωση μας να κάνουμε κάτι για όλες τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια».

INFO

Η Irina Unruh είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με καταγωγή από το Κιργιστάν. Το 1988, όταν ήταν 9 ετών, η οικογένεια της μετανάστευσε στη Γερμανία. Η Irina Unruh εστιάζει σε μακροπρόθεσμα έργα και η δουλειά της έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση. Εκτέθηκε διεθνώς σε μέρη όπως στη Ρώμη, στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» στις Βρυξέλλες, στην Τιφλίδα, την Τζακάρτα και τη Νέα Υόρκη. Το έργο της έχει δημοσιευτεί στα FR7 Frankfurter Rundschau, Geo, Stern, Le Monde και National Geographic, μεταξύ άλλων. Το 2021, η Irina Unruh έγινε υπότροφος του προγράμματος VII Academy Fellowship 2022. Την ίδια χρονιά, έγινε εξερευνητής του National Geographic και τεκμηριώνει τα δάση καρυδιάς στη νότια περιοχή Jalal-Abad, στα βουνά Fergana του Κιργιστάν.

Related stories

Νιόπαντρο ζευγάρι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Η υπόσχεση που έγινε viral!

Ποιος είπε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα; Ένα...

Οι σκηνοθέτες του 4ου Thessaloniki Free Short Festival στον Εξώστη

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Free Short Festival...

Με μουσικές και ζεστό κρασάκι υποδέχεται τα Χριστούγεννα η Τριανδρία

Την “Γιορτή Αγγέλων στην Τριανδρία” διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου...

Από καναπέδες μέχρι μπάζα: Πόσα πλήρωσαν οι ασυνείδητοι δημότες για τα ογκώδη τους

Σε διάστημα δέκα μηνών (Ιανουάριος - Οκτώβριος), ο δήμος...

Μετά την bora, πεσμένα δέντρα σε κάθε δρόμο της πόλης – Τι υποσχέθηκε ο Δήμος

Οι δυνατές ριπές του ανέμου κατάφεραν να ξεριζώσουν εντελώς...