…και το μυαλό μας πάει στο… Ντουμπάι !
Και όμως, δεν είναι το μόνο, δεν είναι το μεγαλύτερο, ούτε και προσφέρει τον μοναδικό τρόπο για εκμάθηση και εξάσκηση στα αθλήματα χιονοδρομίας, σε εσωτερικό χώρο!
Να πάτε όμως, αξίζει από ότι μου λένε φίλοι, μέσα στην έρημο, να κάνεις σκι, δεν το βρίσκεις αλλού!
Γιατί όμως δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η χιονοδρομία εσωτερικού χώρου; Δεν είναι τα βουνά αρκετά; Οι παγετώνες; Το βόρειο/νότιο ημισφαίριο;
Σίγουρα τα κέντρα αυτά αποτυπώνουν την ανάγκη του ανθρώπου να συναγωνιστεί με τη φύση, ίσως να τη συμπληρώσει, καλύτερα, να την αντικαταστήσει ίσως όταν «δείχνει τα δόντια της» αλλά σίγουρα έχουν και πιο χρηστικές βάσεις.
Το επιχείρημα της εγγύτητας είναι το πρώτο. Αυτό του «ασφαλούς» περιβάλλοντος, το δεύτερο. Της «διάρκειας» το τρίτο. Της συνεχής βελτίωσης και του πρωταθλητισμού το τέταρτο. Δε σταματάει η λίστα εδώ.
Χιονοδρομία εσωτερικού χώρου…πως;
Δύο είναι οι τρόποι! Με τεχνητό χιόνι ή εξομειωτές.
Για το πρώτο χρειάζονται τεράστιες επιφάνειες (μεγαλύτερη αυτή του Landgraaf στην Ολλανδία, με συνολική έκταση 35,000 τμ «χιονισμένου τοπίου!), state – of – the – art εγκαταστάσεις, σοφιστικέ αρχιτεκτονική και μηχανική (ψάξτε για ένα project under development λίγο έξω από τη Στοκχόλμη που σχεδιάζουν να αρχίσουν να κατασκευάζουν το 2013 το οποίο βάζει υποψηφιότητα για τη μεγαλύτερη εσωτερική πίστα του κόσμου!) και αρκετά υψηλά κόστη – συγκριτικά – συντήρησης. Πολλά από αυτά (ονομάζονται domes στη γλώσσα της χιονοδρομίας εσωτερικού χώρου) έχουν εκπληκτικές εγκαταστάσεις διαμονής, σίτισης και παρεμφερών αθλημάτων. Προτιμόνται από αθλητές για χρήση off season – κυρίως για «χρόνους» και όχι τόσο για βελτίωση φυσικής κατάστασης και τεχνικής μιας και οι διαθέσιμες πίστες είναι σχετικά μικρές – αλλά και από αρχάριους οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τις περιπέτειες τους στο χιόνι με «μεγαλύτερη» ασφάλεια και μακρία ίσως από καιρικά φαινόμενα στα οποία δεν είναι συνηθισμένοι.
Όσο για το δεύτερο – εξομειωτές – υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Κάποιοι χωράν άνετα στο δωμάτιο ενός σπιτιού, άλλοι έχουν περισσότερο το χαρακτήρα πολυμεσικού παιχνιδιού, ενώ κάποιοι χρειάζονται συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, μεγάλου ύψους (>5μ) και επιφάνειας. Οι τελευταίες, βασίζονται στη λειτουργία ενός κυλιόμενου τάπητα, το υλικό του οποίου προσωμοιώνει την αίσθηση του χιονιού ενώ η κίνηση επιτυγχάνεται βάση της τριβής. Προτιμόνται από αθλητές για εκγύμναση, τελειοποίηση τεχνικής και βελτίωση της αντοχής αλλά και από αρχαρίους μιας και ο καθρέφτης που βρίσκεται μπροστά σου (απαραίτητα) αλλά και η εγγύτητα του εκπαιδευτή, εξασφαλίζουν άμεσα αποτελέσματα.
Η ALPIKA Α.E (www.alpika.gr) εισάγει το concept των κλειστών κέντρων εκπαίδευσης στη χιονοδρομία με τη χρήση κυλιόμενου τάπητα, πρώτη στην Έλλαδα, μέσα από την αποκλειστική της συνεργασία με την εταιρία ARETE B.V/MAXXTRACKS από την Ολλανδία. Με στόχο το πρώτο να δημιουργηθεί στα τέλη του 2012 και πλάνο 5ετίας για πολλά περισσότερα. Απώτερος σκοπός βέβαια είναι η δημιουργία γόνιμου περιβάλλοντος για την ολοένα και περισσότερη προσέγγιση ανθρώπων στα αθλήματα χιονοδρομίας αλλά και τη βελτίωση αυτής γενικότερα στην Ελλάδα. Stay tuned!
Η αγάπη για το βουνό και την ύπαιθρο ξεκινάει πλέον και από την πόλη! Μη γελιέστε, δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα projects κλειστών χώρων «ξεφυτρώνουν» σε όλο τον κόσμο! Τα οφέλη και πλεονεκτήματα τους πολλά, κάποια από τα οποία περιγράψαμε πιο πάνω ενώ άλλα μπορείτε σίγουρα να τα φανταστείτε. Ο χώρος της υγείας και του αθλητισμού κερδίζει έδαφος ενώ τέτοιοι κλειστοί χώροι μπορούν να έχουν «τεράστια» γκάμα προσφερόμενων δραστηριοτήτων, όπως τοίχος αναρρίχησης, paddle, squash, skate park… ο κατάλογος είναι μακρύς! Δεν είναι όμως μόνο τα αθλήματα…είναι η μέσω αυτών γενικότερη καλλιέργεια φιλικών προς το περιβάλλον στάσεων, που τόσο ανάγκη τις έχει ο κόσμος μας. Πάμε βουνό…μέσω πόλης!