Ψάχνοντας να βρω την σωστή ακολουθία λέξεων για να ξεκινήσω αυτό το άρθρο , θυμάμαι ένα ρητό: «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Πατώντας πάνω στην λαϊκή σοφία λοιπόν, θα αναφερθώ στην συμμετοχή του τμήματος Νομικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης.
Μια ομάδα νεαρών επιστημόνων ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την συμπρωτεύουσα και εκπροσώπησαν σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης αλλα και αποσταθεροποίησης του πολιτικού- κοινωνικού σκηνικού, την Ελλάδα και την Ελληνική Τριτοβάθμια εκπαίδευση- η οποία βάλλεται από παντού.
Τα ελληνικά Μέσα δεν έδειξαν να ελκύονται από οτιδήποτε είναι «αντι-εμπορικό» , θυμηθείτε, στα ΜΜΕ επικρατεί το ρητό «good news-bad news». Grexit, Πτώχευση, Capital Controls, εκλογές, δημοψήφισμα, διαγραφές ΕΣΗΕΑ κλπ «πουλάνε» και τα μηνύματα που λαμβάνει συνειδητό και υποσυνείδητο του σύγχρονου Έλληνα είναι σε συσκευασία τρόμου , περιεχόμενο απογοήτευσης και οργής με φίογκο τον πανικό που διακατέχει όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Ειδήσεις όπως αυτή που θα περιγράψω είναι σταγόνες φωτός σε νέο-σκοταδιστικές εποχές, κι όμως, αν καταφέρουν να βρουν το δρόμο τους στα τελευταία 5 δεύτερα πριν τα «αθλητικά» και τον «καιρό» στις ειδήσεις των 8, θα πρόκειται περί θαύματος.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Επενδυτικής Διαιτησίας πραγματοποιήθηκε από 7 έως 12 Μαρτίου και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, που προσκαλεί πρώτης τάξης διεθνείς διαιτητές, οι οποίοι ενεργούν ως κριτές των διαγωνιζομένων φοιτητικών ομάδων. Πρόκειται για έναν δημόσιο διαγωνισμό ιδιαιτέρως απαιτητικό και πολύ υψηλού επιπέδου, στον οποίο συμμετέχουν γνωστά πανεπιστήμια απ' όλο τον κόσμο.
Το Α.Π.Θ έδωσε το παρόν και κατέλαβε μάλιστα, την 3η θέση στο διαγωνισμό αντιμετωπίζοντας με επιτυχία Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και αφήνοντας πίσω του το Queen Mary του Λονδίνου, το Science Po του Παρισιού, το Miami University, και το ίδιο το Goethe της Φρανκφούρτης.
Στην ομάδα συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Θάνος Φωτιάδης (23 ετών) και Χρύσα Τραμουντάνα (21 ετών) και η πρωτοετής μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βικτωρία Καλογεράτου (25 ετών). Την ομάδα συνέδραμε ο Ηλίας Ανδρεάδης, τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι στον διαγωνισμό.
Την επιμέλεια της ομάδας είχε ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ,Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο πλαίσιο των μαθημάτων του οποίου επιλέγονται και προετοιμάζονται οι φοιτητές. Σε συζήτηση που είχα λοιπόν με έναν εκ των συμμετεχόντων , Θανάση Φωτιάδη πήρα τις πληροφορίες που αξίζει όλοι μας να έχουμε και επιτέλους να δούμε το μέλλον, αισιόδοξα-όσο μπορούμε-.
Θανάση, ποιό ήταν το κλίμα με το οποίο βρεθήκατε αντιμέτωποι στην Φρανκφούρτη;
Θ.Φ:- Το κλίμα ήταν γενικά καλό. Βέβαια, άλλα πανεπιστήμια έχουν παράδοση στο επενδυτικό δίκαιο και ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι στον στενό κύκλο των 8.
Δεν αναμενόταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να είναι ένα εξ αυτών. Επομένως, η έκπληξη που δημιουργήθηκε οδήγησε σε περισσότερο έλεγχο και περισσότερη αυστηρότητα από τους διαιτητές, ήδη από τη φάση των 16 ως και τον ημιτελικό.
Ποια ήταν η θεματική στην οποία διαγωνιστήκατε;
Θ.Φ- Η θεματική είχε να κάνει με έναν πλοιοκτήτη περί τα 1900 που ισχυρίζεται ότι το πλοίο του είναι διεθνής επένδυση και παραπονιέται πως το κράτος υποδοχής (οι Η.Π.Α) τον κακομεταχειρίστηκε.
Εμείς αναλαμβάνουμε να υπερασπιστούμε και το κράτος υποδοχής και τον καπετάνιο/πλοιοκτήτη ανάλογα με την κλήρωση. Για παράδειγμα , κληρωνόμαστε με τη Sofia για να παίξουμε ως δικηγόροι του πλοιοκτήτη αλλά με το Μiami ως δικηγόροι του κράτους. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η μαγεία μιας εικονικής δίκης, η έρευνα και η επιχειρηματολογία και από τις δυο αντίπαλες πλευρές, που φυσικά σε κάνει πιο δυνατό στη νομική σκέψη.
Τι σηματοδοτεί η 3η θέση για το μέλλον του Α.Π.Θ αλλά και το δικό σας;
Θ.Φ- Η 3η θέση ελπίζω να εξάψει το ενδιαφέρον των φοιτητών που χρειάζονται, σε αυτές τις δύσκολες εποχές ιδίως, διεξόδους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για μια τυχόν σταδιοδρομία στο εξωτερικό.