HomeUrbanitiesΗ Μαριάνθη Μότα στον exostispress.gr

Η Μαριάνθη Μότα στον exostispress.gr

Ένα από τα λίγα πράγματα για σένα είναι ότι ασχολείσαι με σο σύγχρονο χορό και το χοροθέατρο, ενώ συμμετέχεις γενικά σε κάποιες παραστάσεις δρόμου. Πόσο «ξύπνια» είναι, καλλιτεχνικά, η Θεσσαλονίκη, από τότε που εν καιρό κρίσης ξεκίνησε να γίνει, ό,τι γίνεται;

 

Η Θεσσαλονίκη έχει ξυπνήσει Καλλιτεχνικά στα χρόνια της κρίσης. Όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το δουν και επιμένουν να λένε πως η Θεσσαλονίκη είναι απραγής και στείρα καλλιτεχνικά, εγώ βλέπω τα τελευταία χρόνια νέους χώρους και ομάδες να δημιουργούνται που έχουν να επιδείξουν πολύ ενδιαφέρουσες παραγωγές στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Η βιωσιμότητα τους είναι ένα θέμα βέβαια.

 

Πως γίνεται να γίνονται τόσα πολλά πράγματα, ενώ δεν δίνονται ούτε τα μισά χρήματα, κατα τη γνώμη μου, στους ανθρώπους ασχολούνται με οποιονδήποτε τομέα της τέχνης;

 

Όρεξη και Ανάγκη είναι οι 2 λέξεις που κινούν τον κόσμο. Όρεξη να βρεθείς με ανθρώπους που εκτιμάς και να μη συζητήσετε και πάλι για τις δυσκολίες. Και ανάγκη. Ανάγκη να εκφραστείς καλλιτεχνικά, με όποιον τρόπο, σε μια πραγματικότητα που τα ερεθίσματα που σου δίνει, δεν σου αφήνουν περιθώρια πέρα από το να κάνεις αυτό. Να δημιουργήσεις και να εκφραστείς καλλιτεχνικά, με ή χωρίς λεφτά.

 

 

 

 

Όλο αυτό γινόταν παλιά μέσα από ομάδες καλλιτεχνών, παρόλα αυτά, πλέον δεν υπάρχει και τόσο αυτό το ομαδικό, οι περισσότεροι είσαι «freelancers», γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

 

Χμμ, καλή ερώτηση. Θα σου πω από προσωπική μου εμπειρία. Μια ομάδα για να λειτουργήσει, πέραν πολλών άλλων, χρειάζεται χρόνο και ναι, χρήματα. Όταν τα μέλη της ομάδας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρήματα μέσα από την ομάδα κάνουν 2 και 3 άλλες δουλειές για να τα καταφέρνουν. Έτσι ο χρόνος της ομάδας μειώνεται και στο τέλος δεν μπορούν να δουλέψουν για καιρό μαζί, μια και δεν τους το επιτρέπει η καθημερινότητα και τα προγράμματα του καθένα. Ως freelancer, συνεργαζόμαστε κάθε φορά με διαφορετικές ομάδες και παραγωγές που τουλάχιστον σου δίνουν περιθώριο να διαμορφώνεις κάθε φορά ανάλογα το χρόνο σου. Πιθανά όμως άλλοι freelance καλλιτέχνες να πουν κάτι άλλο. Ίσως μια ανάγκη και πάλι για ποικιλία και πειραματισμό.

 

Νομίζω πως κάποτε αυτές οι δουλειές του ζογκλέρ και γενικά των καλλιτεχνών αυτού του είδους, ήταν καλά αμειβόμενες, ισχύει τώρα κάτι τέτοιο;

 

Τώρα οι τιμές έχουν πέσει σε όλη την υπηρεσιών διασκέδασης. Οι τέχνες του τσίρκο παρόλα αυτά έχουν μέσα το στοιχείο της μοναδικότητας. Ένα νούμερο τσίρκο, από έναν καλό καλλιτέχνη, δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν πολλοί και χρειάζεται σκληρή δουλειά. Ως τέτοιο θα έπρεπε να πληρώνεται.

 

κάποια πράγματα γενικότερα και ποστεύω πως ο χορός γενικά, δεν είναι και από τις τέχνες που έχουν ανθίσει στη Θεσσαλονίκη, εννοώ πως ούτε πολλές παραστάσεις γίνονται, σχεδόν τίποτα ή κάνω λάθος; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; 

Ξέρω πως το κοινό μπορεί να ήταν δεκτικό σε κάτι τέτοιο, από τις ελάχιστες παραστάσεις που υπήρχαν, η ανταπίκριση ήταν μεγάλη, αρά δε φταίει αυτό πιστεύω.

 

Το κοινό είναι δεκτικό πράγματι. Θα προσπαθήσω να σκεφτώ διάφορους λόγους.

 

Ένας είναι και πάλι η έλλειψη χρόνου από μεριάς καλλιτεχνών. Ξέρεις για να κάνεις μια καλή παράσταση χορού χρειάζεται όχι μόνο χρόνο για πρόβες, αλλά και έξτρα χρόνο για να προπονηθείς και να κρατηθείς σε φόρμα. Βέβαια, κάνοντας 2 δουλειές αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

 

Ένας άλλος, ίσως θα μπορούσε να είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης από μεριάς καλλιτεχνών και πάλι. Μια ρετσινιά που πρέπει να αποτινάξουμε είναι πως η Θεσσαλονίκη έχει χαμηλό χορευτικό επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που, σίγουρα, δεν ισχύει.

 

Πάντως παραστάσεις γίνονται, αλλά σε μικρά στούντιο. Ομάδες χορού δεν γεμίζουν εύκολα μεγάλα θέατρα. Εδώ θέλει λίγη ακόμα «εξάσκηση» για το κοινό της πόλης. Έτσι, ομάδες χορού παρουσιάζουν τις δουλειές τους σε μικρότερους χώρους.

 

 

 

Πέντε μέρη στη Θεσσαλονίκη που μπορούμε να απολαύσουμε αυτού του είδους την τέχνη;

 

Το στούντιο των Vis Motrix /Contact art club / το Κ.Θ.Β.Ε / Aniline Studio / και κατά καιρούς, χώροι όπως το Κόδρα, φιλοξενούν παραστάσεις χορού.

 

Λίγα λόγια για τα «παιδιά εν δράσει» και το «Variete»; Τι πρόκειται να δούμε εκείνο το διήμερο στο Block33;

 

Τα Παιδιά εν Δράσει είναι μια ομάδα νέων, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη παρέα με πολλές πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες, για παιδιά και νέους. Όλα γύρω από τις τέχνες και τη κοινωνική συνείδηση. Ενδεικτικά, θα αναφέρω φεστιβάλ Δρόμου όπως το «Ευχαριστούμε που ενοχλείτε», και το «Πάρκαρε μαζί μας», Ευρωπαϊκές Ανταλλαγές νέων όπως το «Creativity», παιδικές παραστάσεις όπως το «Ταξίδι στον Εκφοβυθό», εκδόσεις παιδικών παραμυθιών, παιδικά φεστιβάλ όπως το «Φτου και Βγαίνω», όλα έχουν την υπογραφή των Παιδιών Εν Δράσει.

 

Όπως και αυτό το Βαριετέ. Η ομάδα ασχολείται ενεργά, όλα τα χρόνια, με τις τέχνες του τσίρκο (πάντα χωρίς ζώα) και πολλά μέλη της ομάδας ασχολούνται επαγγελματικά με το τσίρκο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το εξωτερικό λοιπόν, έρχονται καλλιτέχνες συνεργάτες και φίλοι της ομάδας για το πρώτο τέτοιου είδους και επιπέδου θέαμα στην πόλη. Από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Τσεχία θα έρθουν 4 καλλιτέχνες με νούμερα τσίρκο υψηλού επιπέδου. Η αισθητική του βαριετέ προστάζει επίσης έναν σωστό οικοδεσπότη και παρουσιαστή, που θα είναι συνεργάτης της ομάδας καθώς επίσης και μουσικά διαλλείματα από δύο ταλαντούχους μουσικούς της πόλης. Από τη Θεσσαλονίκη το Βαριετέ θα φιλοξενήσει και την ομάδα εναέριου ακροβατικού χορού «AERIALISTIC», που θα παρουσιάσει τη δουλειά των μαθητών της. Όπως καταλαβαίνεις 2 βραδιές γεμάτες θέαμα και μουσική, μέσα σε ένα χώρο χώρο στο Block33, που δεν έχουμε συνηθήσει.

 

Τα επόμενα σχεδια σου;

 

Το σεμινάριο τσίρκο που οργανώνουν τα Παιδιά Εν Δράσει με τίτλο «Circlusion»-how to make a circus performance with a social message- που θα φιλοξενήσει από τις 18 έως 24 Μαΐου, καλλιτέχνες τσίρκο από Ελλάδα και Ευρώπη. Κατά τα άλλα ως freelance καλλιτέχνης και εγώ θα βρίσκομαι σε διάφορα μέρη στην πόλη και εκτός δημιουργώντας και συμμετέχοντας.

 

**Η Μαριάνθη Μότα είναι μία από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, στις 14 & 15 Μαϊου, στο International Circus Variete, μια ιδιαίτερη βραδιά σύγχρονου τσίρκο. Καλλιτέχνες τσίρκο, ζογκλέρ, ακροβάτες, ισορροπιστές και μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα πραγματικό variete με την υπογραφή των Παιδιών εν Δράσει. 

 

BLOCK 33, Πολυχώρος Πολιτισμού
26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία
T: 2310533533 || www.block33.gr || [email protected]

 

 

 

 

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...