Με αφορμή την εκδήλωση για τον εορτασμό των 3 χρόνων παρουσίας στο διαδίκτυο της πλατφόρμας Living Postcards, μιλήσαμε με την Αννα Αποστολίδου, ιδιοκτήτρια και marketing manager της εταιρείας Eclectic Flavours (www.eonflavours.com) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η Αννα Αποστολίδου θα είναι μια απο τις 15 ομιλήτριες της επετειακής εκδήλωσης του Living Postcards την επόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στο Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα).
Πότε δημιουργήσατε την Eclectic Flavours και ποιο είναι το προφίλ των προϊόντων της εταιρείας;
Στα τέλη της Άνοιξης του 2013, δυόμιση χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Κατσάλης – σύζυγος και συνεργάτης – κι εγώ υλοποιήσαμε την ιδέα δημιουργίας μιας εταιρίας εξαγώγιμης γαστρονομίας, ιδρύοντας την Eclectic Flavours PC. Πρόκειται για μια συλλογή εκλεκτών ελληνικών τροφίμων, που επαναπροσδιορίζουν γεύσεις της πλούσιας διατροφικής μας παράδοσης, αναβιώνοντας οικοτεχνίες στη Β. Ελλάδα. Στόχος μας είναι να διασώσουμε, να αναδείξουμε και να ταξιδέψουμε παλιές συνταγές και γεύσεις μέσα από μια σύγχρονη αισθητική, με την επωνυμία ΕΟΝ (αιών).
Πως εμπνευστήκατε την ιδέα για την δημιουργία της εταιρείας σας και με ποιους τρόπους σας επηρέασε η προηγούμενη σας επαγγελματική δραστηριότητα;
Η διατροφή υπήρξε καθοριστική στη ζωή μου από νωρίς. Καθώς ασχολούμουν με τη γυμναστική σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έμαθα από πολύ νωρίς τη σημασία και την αξία της διατροφής καθώς αυτή συνδεόταν άμεσα με την απόδοση στην προπόνηση ή τον αγώνα. Ως γονείς, μάς απασχολούσε έντονα το με τι τροφές θα μεγαλώσουμε στα παιδιά μας.
Η αγάπη μας για το φαγητό, το υγιεινό, ποιοτικό, εκλεκτό και οι πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει στην πορεία, μας γέννησαν την επιθυμία να μοιραστούμε αυτή τη γνώση, δημιουργώντας ταυτόχρονα γευστικές εμπειρίες που θα αποτυπωθούν στη μνήμη κάθε ανθρώπου που θα έχει την τύχη να τις γευτεί, εντός και εκτός συνόρων.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες αξίες της ελληνικής διατροφής και κατά πόσο θεωρείτε ότι καταφέρνουν να περάσουν στους ανθρώπους έξω από την Ελλάδα;
Βασική αξία είναι η ποιότητα. Η ποιότητα που στηρίζεται στη μικρή παραγωγή.Και δεν είναι μόνο παραγωγή, αλλά δημιουργία, αφού ο καλλιεργητής είναι από πάνω με ψυχή και σώμα, από την αρχή ως το τέλος της δημιουργίας.(Δημήτρης Αποστολάκης)
Οι αξίες της ελληνικής διατροφής δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα και την ποικιλία αλλά και με τη σημασία που έδιναν στην επικοινωνία μέσω του φαγητού, στη φροντίδα της οικογένειας και των φίλων. Επιπλέον, θεωρώ σημαντική την αξία του φαγητού, όχι μόνο ως μέσο για να ικανοποιήσει την πείνα μας αλλά και ως ενέργεια – το καύσιμο – που μας δίνει ζωή.
Τελικά η φροντίδα της διατήρησης των γαστρονομικών παραδόσεων είναι ένα αμιγώς γυναικείο χαρακτηριστικό;
Η γυναίκα, παραδοσιακά στην Ελλάδα, ήταν αυτή που ασχολιόταν με το φαγητό και την κουζίνα. Ήταν η φροντίδα της, όχι μόνο για να ταΐσει την οικογένειά της, αλλά και γιατί μέσα από την κουζίνα ανέβαινε η αξία της στην οικογένεια και στον περίγυρό της. Οπότε, φρόντιζε με ιερή προσήλωση τη διαδικασία του φαγητού από τον πρωτογενή τομέα μέχρι να φτάσει το φαγητό στο τραπέζι.
Σήμερα οι άντρες έχουν πάρει μεγάλο κομμάτι της γαστρονομίας, τόσο στη διατήρηση της παράδοσης, όσο και στην εξέλιξη αυτών που βρήκαν. Η διαφορά νομίζω πως έγκειται στο ότι η γυναίκα το έκανε φυσικά, μέσα στην καθημερινότητά της και υποσυνείδητα, αναλαμβάνοντας το ρόλο της που είναι η γέννηση και διατήρηση της ζωής με κάθε τρόπο.
Ποια είναι η σημαντικότερη εμπειρία που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα από τη δραστηριότητα της εταιρείας σας εν καιρώ κρίσης;
Προσωπικά, θεωρώ πως με βοήθησε να γίνω πιο θαρραλέα, να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό. Σαν ομάδα, πιστεύω πως μάς βοήθησε να γίνουμε πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις συνεχείς αλλαγές ενός ασταθούς εξωτερικού περιβάλλοντος.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το νέο πρόσωπο της Ελλάδας και τι θέση έχουν οι γυναίκες σε αυτό;
Στο νέο πρόσωπο της Ελλάδας είναι ζωγραφισμένη η ανασφάλεια, η καχυποψία και το απρόβλεπτο, αλλά κάπου εκεί ανάμεσα στο γκρίζο, ξεπηδά και μία ιστορία, μια αφήγηση, που έρχεται να αποδείξει ότι τα πρόσωπα είναι που κάνουν τη διαφορά. Πάντα, σε περιόδους κρίσεων κάθε μορφής, κάποιοι άνθρωποι έχουν τα εργαλεία που κάνουν τη διαφορά και αυτά είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η φαντασία, η δουλειά. Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο δημιουργικές και ανθεκτικές ίσως γιατί είναι φτιαγμένες για να γεννούν όχι μόνο ζωή αλλά και ιδέες.
Η ομιλία της Αννας Αποστολίδου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στις 19:00 στο Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα), στο πλαίσιο της εκδήλωσης «3 Χρόνια Living Postcards – Μια γιορτή για τις γυναίκες».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.