HomeUrbanitiesΓαστρονομίαGourmet πλανήτης | Κιμάς ο χοσταστικός

Gourmet πλανήτης | Κιμάς ο χοσταστικός

Η πιο βολική και αγαπημένη – παγκοσμίως – τροφή κρατά τα σκήπτρα στο τραπέζι μας.

‹‹Μια φορά και έναν καιρό…››, η μυρωδιά από τηγανητούς κεφτέδες που έβγαινε από το παράθυρο μιας καλής μαγείρισσας αρκούσε για να αναστατώσει ολόκληρη τη γειτονιά! Καταγραφή ισχυρότατη στη γευστική μνήμη, η κνίσα του τηγανιού αποκάλυπτε έμπρακτα την ικανότητα της νοικοκυράς να αξιοποιεί το λιγοστό κρέας που είχε στην διάθεσή της. Στα τηγάνια εκείνης της εποχής οι κεφτέδες παντρεύονταν με μπόλικη πικάντικη σάλτσα ντομάτας για να φτουρήσουν σε συνδυασμό με αρκετό ψωμί. Ταψιά και κατσαρόλες φιλοξενούσαν μουσακά, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια και ό,τι μπορούσε να μηχανευτεί η φαντασία μιας μάλλον povera cucina.

‹‹Κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου››, έγραφαν παλιά οι ταμπέλες στα κρεοπωλεία, τηρώντας την καλή σχέση συναλλαγής και εμπιστοσύνης.

Ο κιμάς ενίοτε δέχεται προσμείξεις που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Διαλέγουμε εμείς το φρέσκο κομμάτι του κρέατος και παρακολουθούμε τον κρεοπώλη να κόβει τον κιμά. Του ζητάμε η μηχανή του κιμά να μην έχει υπολείμματα από προηγούμενο κόψιμο. Παρατηρούμε το χρώμα του μοσχαρίσιου κρέατος – το ελληνικό έχει σκούρο κόκκινο χρώμα, ενώ το εισαγωγής έχει λευκό προς το ροζ.

Το ελληνικό κρέας έχει ποιότητα και γεύση και είναι προτιμότερο, όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια , να είμαστε φειδωλοί με τα μυρωδικά, για να αφήσουμε τη γεύση του να αναμειχθεί. Για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, προσωπικά, προτιμώ μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο και καπάκι, που ζυμώνω με αλάτι, πιπέρι, μαϊστανό ή φρέσκο δυόσμο, αυγό και λίγη φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη για να γίνει πιο αφράτο.

Σήμερα, λοιπόν, και εμείς, στο Gourmet Πλανήτη, ‹‹κόπτομεν κιμά παρουσία αναγνώστου›› και φτιάχνουμε ‹‹κρεατοσφαιρίδια›› και άλλες λιχουδιές. Πήραμε όλα τα είδη του κιμά και αντιμετωπίσαμε την κρίση με χαμόγελο: Σε μια απολαυστική ‹‹κρίση κεφτεδομανίας››, μαγειρέψαμε πολλούς κεφτέδες, παραδοσιακά και διεθνή πιάτα.

Ελάτε να τα μοιραστούμε και να κλείσουμε το γεύμα μας με επιδόρπια μήλων.

Καλά φθινοπωρινά μαγειρέματα!

***

Μυρωδάτοι Κεφτέδες



Υλικά:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο 2 φορές από την κρεατομηχανή
  • 1 αβγό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. Γλυκού ρίγανη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. Σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 σφηνάκια νερό
  • 100 γρ. ψωμί
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε το ψωμί με ούζο και νερό στην ίδια αναλογία που θα προσθέσουμε στον κιμά και τον αφήνουμε για 10 λεπτά. Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και το ψωμί και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες και στη συνέχεια πλάθουμε σε μικρές μπάλες τον κιμά, τις περνάμε από το αλεύρι και τις αφήνουμε για 2 λεπτά. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές για να θωρακίσουμε τον κεφτέ και να κάνει κρούστα. Αμέσως μειώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα οι κεφτέδες. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Related stories