Φωτογραφία: Jorgos Makris
Ο συγγραφέας το έργο του Τιμ Κράουτς, έκανε πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου στο Vault Theatre και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία . Κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης; Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές: ο συγγραφέας, δυο ηθοποιοί και ένας θεατής, οι οποίοι καλούνται να να υποδυθούν τον εαυτό τους. Όταν όμως αυτό το έργο φεύγει από τη γενέτειρά του και από τον ίδιο το συγγραφέα του, πόσο δύσκολο είναι να περάσει στα χέρια και στο πρόσωπο ενός άλλου; Αυτό το ερώτημα -ανάμεσα σε πολλά άλλα- καλείται να απαντήσει στον Εξώστη ο Γιώργος Στριφτάρης, ο οποίος μπαίνει στο ρόλο του Τιμ Κράουτς στην παράσταση αυτή. Στην παρακάτω συνέντευξη, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης μιλάει για την παράσταση, τα θέματα που πραγματεύεται, αλλά και την Τέχνη γενικότερα …
Ένας θεατής ο οποίος δε γνωρίζει για το έργο, τι να περιμένει από το «Συγγραφέα»;
Ο Συγγραφέας είναι μία ροκ εμπειρία, ένα βήμα πιό πέρα στη θεατρική δομή, ένα κοινωνικό πείραμα επί σκηνής χωρίς θεατρικούς κανόνες και συνθήκες έτσι όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Ο θεατής θα αισθανθεί και θα αναγνωρίσει την δύναμη ή την αδυναμία που μπορεί να κρύβει, για να διαχειριστεί την πραγματικότητά του.
Φωτογραφία: Jorgos Makris
Στην παράσταση καλείστε να μπείτε στη θέση του θεατρικού συγγραφέα, Tim Crouch. Για τι χαρακτήρα πρόκειται; Έχετε κοινά;
Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Τιμ Κράουτς για να σου απαντήσω, πέραν αυτών που ανακάλυψα μέσω της γραφής του και τον τρόπο που διαχειρίστηκε έναν Θεατρικό ήρωα δανείζοντας το όνομά του, για να παίξει με όλη αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη. Μιλώντας λοιπόν για τον ρόλο Τιμ Κράουτς, οφείλω να ομολογήσω πως πολλά απ΄ τα χαρακτηριστικά του είναι συμβατά με τα δικά μου. Αναλύει και μελετάει αυτά που συμβαίνουν γύρω του με προσοχή και ενσυναίσθηση, αλλά και με κριτική ματιά χωρίς να αθωώνει τον εαυτό του. Το πιο συγκινητικό όμως απ όλα, είναι η αγωνία του για την επίπονη σχέση του δημιουργού με το ίδιο του το έργο.
«Ο Συγγραφέας» χαρακτηρίστηκε έργο πορνογραφικό, μισογυνιστικό κι έκανε ένα μέρος των θεατών ν' αποχωρήσει από τις αίθουσες. Γιατί προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις;
Ξέρεις είναι άλλο να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη από την οπτική γωνία που έχεις συνηθίσει για να τον αντέξεις και να περιποιηθείς την εικόνα σου κι άλλο να στον στρέψει κάποιος άλλος χωρίς να θέλει να σε κολακέψει. Ακόμα κι αν αυτό το κάνει για να σε προστατέψει. Ακόμα κι αν σταθεί δίπλα σου στο ίδιο φως με σένα πιάνοντάς σου το χέρι.
Φωτογραφία: Jorgos Makris
Το έργο πραγματεύεται τον εθισμό στη βία. Εσείς που βλέπετε τη βία στη σύγχρονη κοινωνία; Είναι αναγκαία;
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και πείτε μου αν αυτός ο κόσμος δεν είναι γεμάτος βία. Η χειραγώγηση είναι το βασικό και πιο κρυφό της όπλο. Εάν υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως η βία είναι αναγκαία, παρακαλώ κρατήστε τον μακριά μου.
Εκτός από την ηθοποιία ασχολείστε με τη φωτογραφία και το casting directing. Μπορεί κανεις να πει ότι έχετε «καλλιτεχνική φλέβα». Ποια, πιστεύετε, είναι η θέση των τεχνών στην Ελλάδα του 2018; Είναι εφικτό να βιοπορίζεται κάποιος αποκλειστικά από αυτές;
Η Τέχνες από μόνες τους είναι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διάγει κανείς τον βίο του. Αν ο πρωταρχικός στόχος και ζητούμενο είναι το κέρδος, τότε έχει διαλέξει λάθος δρόμο. Ο πλούτος έχει κι άλλη μορφή απ αυτή που έχουμε εθιστεί. Φυσικά για να είμαι ρεαλιστής, κάποιος κάπως πρέπει να ζήσει και είναι θεμιτό. Ο βιοπορισμός στην Ελλάδα του 2018 είναι έτσι κι αλλιώς μία επώδυνη διαδικασία, με ό,τι και να ασχολείσαι. Το ζήτημα λοιπόν είναι καταρχάς πώς ονειρεύεσαι να ζήσεις, με ποιες προτεραιότητες. Η Τέχνη είναι τρόπος και δεν έχει αναγκη από κατάταξη ούτε απο σύγκριση. ΄Εχει την δική της ροή στην Ιστορία. Έχει την δική της ανάσα φρέσκια και ανανεωμένη κάθε φορά ανά εποχή. Για να συμπορευτείς μαζί της χρειάζεται αυταπάρνηση, προσήλωση, έρευνα,ενημέρωση αλλά και αυτοσαρκασμό διότι ακόμα και στην καλλιτεχνική φλέβα, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της θρόμβωσης.
Πέρα από την παράσταση «Ο Συγγραφέας», τι άλλο περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας αυτή τη σεζόν;
Στόχος μου είναι να ολοκληρωσω το φωτογραφική μου παραγωγή με τίτλο Άσυλο ή Asylum αν προτιμάτε. Έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια κι είναι ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να πάρει τον δρόμο της έκδοσης. Δεν μπορώ όμως να πάω κόντρα στη ζωή και στα καινούρια δεδομένα που προκύπτουν. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα.
Σας ευχαριστώ πολύ …
Εγώ σας ευχαριστώ!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει
Ο Συγγραφέας
(The Author)
του Tim Crouch
από την ομάδα ProvaT.O.
(Prova Theatre Organization)
σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη
Από 3 Οκτωβρίου
κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Απόψε, λέει, θα χρειαστεί ο καθένας μας να υποδυθεί τον εαυτό του.
Σου έχει ξανασυμβεί αυτό;
Αυτό το έργο απευθύνεται σε τολμηρούς θεατές.
Μη ρωτήσετε. Μην γκουγκλάρετε. Απλώς πηγαίνετε.
Ένα έργο το οποίο ένας δημοσιογράφος περιέγραψε ως: «αηδιαστικό, πορνογραφικό, σεξιστικό και μισογυνιστικό».
Ένα έργο για το οποίο γράφτηκαν αρκετά οργισμένα γράμματα.
Ένα έργο που απέσπασε κάποιες κριτικές πέντε αστέρων.
Ένα έργο που έχει κερδίσει το John Whiting Award και το Total Theatre Award, το 2010.
Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένα 10% του κοινού αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας θεατής λιποθύμησε.
Αλλά κι ένα έργο όπου περισσότεροι από 13.000 θεατές έμειναν να το παρακολουθήσουν μέχρι τέλους, άκουσαν και σκέφτηκαν και ένιωσαν και ασχολήθηκαν με τις δυσκολίες του.
Ένα έργο όπου έσπασε ταμεία όπου κι αν πήγε.
Ένα έργο αγενές, χωρίς τηλεοπτικούς ηθοποιούς.
Ένα έργο που προκάλεσε συζητήσεις, διαμάχες και έντονους χρονοβόρους διαπληκτισμούς.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
Ο Συγγραφέας μιλάει για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη μας ως θεατές απέναντι σε αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, όσο βίαιο, όσο σοκαριστικό κι αν είναι. Είναι μία ιστορία ελπίδας, βίας και εκμετάλλευσης. Μία θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανένα να γλιτώσει, ανοίγοντας τα μάτια των θεατών και δείχνοντάς τους αυτό που θα έπρεπε να βλέπουν ήδη, το αυτονόητο: Όλοι έχουμε επιλογή.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜ ΚΡΑΟΥΤΣ:
«
Ο Πιραντέλο της Μεγάλης Βρετανίας» Αυτό είναι το παρατσούκλι του 54χρονου Τιμ Κράουτς, ενός ηθοποιού που βαρέθηκε την ανεργία αλλά και τα τηλεοπτικά σίριαλ όπου έπαιζε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Και κάποια στιγμή, γύρω στα 40 του, ανέβασε ένα δικό του σόλο, το «Μy Arm». Αυτό ήταν. Η παράστασή του ήταν το απόλυτο γεγονός του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2003. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο!» δήλωναν σύσσωμοι θεατές και κριτικοί. Μόνος του, σε μια άδεια σκηνή, με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του, ο Κράουτς σχολίασε, όπως ο Πιραντέλο στο παρελθόν, το πόσο σκληρό μπορεί να είναι το τίμημα της τέχνης. «Καλλιτέχνης εννοιολογικός, δίχως όμως να καταντά δυσνόητος, πειραματιστής δίχως να χάνει την ουσία, ο Κράουτς επαναφέρει στο θέατρο την πίστη ότι οι λέξεις μπορούν από μόνες τους να συγκινήσουν», σημειώνει το λονδρέζικο «Time Out». Η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το 2011 όταν επισκέυφτηκε το Bios για να παρουσιάσει τα σόλα του «My Arm» και «An Oak Tree», αποδεικνύοντας πως είναι καθηλωτικός ως ηθοποιός αλλά και πρωτοποριακός ως θεατρικός συγγραφέας, ο Κράουτς έγινε σε χρόνο-ρεκόρ ένας από τους πιο περιζήτητους δημιουργούς της χώρας του. Ο ίδιος, πάντως, απαρνείται τον τίτλο του «πειραματιστή»: «Κάθε εμπλοκή μας στο θέατρο είναι αυτόματα κι ένα πείραμα, διαφορετικά γιατί διάολο το κάνουμε;»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Συγγραφέας: Tim Crouch
- Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
- Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
- Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης : Come Back Studio
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
Παραγωγή: Vault
FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/
E mail: provatoathens@gmail.com
ΠΑΙΖΟΥΝ:Γιώργος Στριφτάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Άννα Αθηνά Κολιοφώτη, Άρης Κυπριανού.
Περιέχει υλικό που μπορεί να ενοχλήσει. Συνιστάται για ηλικίες 18+.
*Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011
από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη και Πέμπτη: 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT:
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
- (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
- Email: [email protected]
- FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1/
Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.