Στο πλαίσιο της τιμητικής του βράβευσης από το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο John Waters ήρθε στην Ελλάδα, όχι μόνο ως σκηνοθέτης, αλλά και ως κωμικός, καθώς έφερε μαζί του το γνωστό one-man show με τίτλο This Filthy World. Ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας συνίσταται από performance shows, κυρίως κωμικού χαρακτήρα. Το φετινό φεστιβάλ έδωσε τη πλατφόρμα στον Waters να παρουσιάσει ένα από αυτά και την ευκαιρία σε εμάς να απολαύσουμε το προκλητικό του χιούμορ.
Το This Filthy World είναι ένα show που κοντεύει πλέον τα 15 του χρόνια, ωστόσο ο Waters διατηρείται φρέσκος και ανανεωτικός, τόσο μέσα από το περιεχόμενο όσο και από το δικό του performance. Λαμβάνοντας υπόψη του το κατά βάση ελληνικό κοινό, έδωσε στην παράσταση ένα «άρωμα Ελλάδας», αποτέλεσμα της έρευνάς του γύρω από μία χώρα, για την οποία γνωρίζει ελάχιστα, ούτε έχει επισκεφθεί στο παρελθόν.
Το περιεχόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικό, βαθιά επηρεασμένο από την αμερικανική πολιτική σκηνή και εξελίσσεται παράλληλα με αυτή. Συνεπώς, παραμένει επίκαιρο και καυστικό. Ο χαρακτήρας του αυτός έδωσε στον Waters την ευκαιρία να συγκρίνει τις Η.Π.Α. με την Ελλάδα, με γνώμονα όσα είχε ανακαλύψει τον τελευταίο καιρό, εκπλήσσοντας ευχάριστα και απροσδόκητα τους/τις θεατές. Οι έντονες αντιδράσεις του κοινού, σε μορφή γέλιων, φωνών και χειροκροτημάτων επιβεβαιώνουν τη χημεία θεατή – κωμικού και την επιτυχία του show.
Το ερώτημα «τί βρίσκεται στα άκρα της προσβολής;» είναι ένα από τα βασικότερα που συναντάμε στον πυρήνα του show και ο Waters απαντά αβίαστα και με χάρη. Ως σκηνοθέτης, είναι περίφημος για την ανατρεπτική, σοκαριστική και «βρώμικη» προσωπικότητα πολλών ταινιών του και αυτές οι ποιότητες πρωταγωνιστούν και στο This Filthy World, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του. Στην αρχή ένιωσε την ανάγκη να μας προειδοποιήσει πως θα μας οδηγήσει «πέρα από κάθε χυδαιότητα (beyond filth)», όμως για τους/τις θαυμαστές/τριές του, οι οποίοι/ες βρίσκονταν στο κοινό, τα λόγια αυτά λειτούργησαν λιγότερο ως προειδοποίηση και περισσότερο ως αντάξια των προσδοκιών μας.
Ο Waters παραμένει ζωηρός και ξεκαρδιστικός απ' αρχής μέχρι τέλους. Την ίδια στιγμή, συζητά βαρυσήμαντα θέματα, όπως τη σύγκριση της LGBTQ+ κοινότητας της Stonewall εποχής με τη σημερινή και τη σύγχρονη ανάγκη για ελεύθερη, δυνατή έκφραση και αντίδραση στις ομοφοβικές και ακροδεξιές διαθέσεις της κοινωνίας. Στη σατιρική ταυτότητα του show βρίσκουμε και τη ψυχή του.
Το This Filthy World καταλήγει μία από τις καλύτερες και πιο ψυχαγωγικές στιγμές του 60ου φεστιβάλ. Για εκείνους/ες που αναζητούν περισσότερο John Waters, την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, προβάλλεται το Female Trouble (1974) (Ολύμπιον, 20:30), μία από τις κορυφαίες ταινίες του Waters, με πρωταγωνίστρια τη θρυλική drag queen Divine.
Έπειτα, ακολουθεί η προβολή μίας ακόμη, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας ταινίας, η οποία κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα: The Lighthouse (Φρίντα Λιάππα, 8 Νοεμβρίου, 22:45) του Robert Eggers, μία ψυχολογική ταινία τρόμου με στοιχεία κωμωδίας. Πρωταγωνιστούν οι Willem Dafoe και Robert Pattinson. O Eggers πριν μερικά χρόνια έγινε γνωστός για το κορυφαίο The Witch: a New England Folktale (2015) και η καριέρα του συνεχίζει να δέχεται διθυραμβικές κριτικές.