Σλοβακία, 2015, Διεθνές Διαγωνιστικό
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρκο Σκοπ
Η νικήτρια του βραβείου FIPRESCI του Toronto International Film Festival. Ήταν η πρώτη μη ντοκιμαντεριστκή δουλειά του σκηνοθέτη Marko Skop και θα μπορούσαμε να πούμε πως φαίνεται η επιρροή και η γραμμή από προηγούμενες δουλείες του, καθώς το Eva Nova αποτελεί μία αφυπνιστική μελέτη ενός χαρακτήρα. Το έργο είναι γυρισμένο πάνω στην πρωταγωνίστρια, γεμίζοντας αρκετά καρέ με το πρόσωπο της σε ποικίλες στιγμές αλλά αποτελεί κατ'ουσίαν μία καμπάνια κατά του αλκοολισμού, καθώς μας δείχνει με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο τα εμπόδια και τις καταστροφές που προκαλεί αυτός ο εθισμός στην οικογένεια.
Σε όλη την διάρκεια της ταινίας απεικονίζεται η προσπάθεια και ο αγώνας της απεξάρτησης ενώ ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης χειρίζεται με ευαισθησία και αυτοσυγκράτηση το θέμα, και αυτό φάνηκε να τον επιβραβεύει σε ένα φεστιβάλ.
Η Eva βρίσκεται στην τρίτη φορά που προσπαθεί να κόψει το αλκοόλ και αυτό προσδίδει ένα βάρος στην προσπάθεια της, αφού θα ορισθεί αν θα είναι η τρίτη και τυχερή ή θα είναι η τρίτη και τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη της δεν είναι καθόλου εύκολος καθώς οι εχθροί κάνουν πολύ πιο αισθητή την παρουσία τους από τους συμμάχους.
Η πρωταγωνίστρια παίζει με φυσικότητα τον ρόλο της ως την πρώην πετυχημένη ηθοποιό πριν το αλκοόλ αρχίσει να την καταβάλει και που τώρα αναρρώνει από την εξάρτηση. Η ταινία θέτει ένα αρκετά πετυχημένο ζήτημα, του πως η ίδια φαίνεται όμως να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα διότι έχει ξεχάσει πως να είναι απλά ο εαυτός της. Δεν ξέρει πως να συνδυάσει το γεγονός ότι δεν είναι πλέον το πρόσωπο που ξεχωρίζει και δεν ξέρει πως απλά να χαθεί στο πλήθος. Χωρίς αλκοόλ είναι απλά και μόνο ο εαυτός της, χωρίς καμία μάσκα που θα δημιουργήσει ένα προφίλ το οποίο θα μπορεί να προβάλει και αυτό είναι ο πιο δύσκολος ρόλος που έχει παίξει ως τώρα.
Με αυτό το τρωτό της σημείο η Eva βρίσκεται πιο ευάλωτη από ποτέ όταν θα προσπαθήσει να επανορθώσει τις σχέσεις της με το γιο της τον οποίο εγκατέλειψε στο παρελθόν και την αδερφή της που τόσα χρόνια γέμιζε το κενό της. Η επάνοδος της αποκαλύπτει το πως και το πόσες ζωές κατέστρεψε το ποτό όταν μπήκε στη ζωή της. Ο γιος της δε, καταφεύγει και αυτός στο αλκοόλ στις δύσκολες καταστάσεις του ενώ η αδερφή της κρατάει μία κρύα και σκληρή στάση.
Η Eva σε αυτό το κρίσιμο σημείο ρωτάει πως γίνεται κάποιος να ξεφύγει και να προχωρήσει μπροστά, όταν ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την ανάκαμψη είναι η συγχώρεση αλλά αυτός που την χρειάζεται είναι ήδη πολύ αργά για να συγχωρεθεί.
Με την απουσία της συγχώρεσης και της κάθαρσης του χαρακτήρα ο σκηνοθέτης ενθαρρύνει το κοινό να ενστερνιστεί την άποψη πως πάντα μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και να μην συμφιλιωθεί η πρωταγωνίστρια με την καταστροφή όποιο και αν είναι το μέγεθος της.
Η ταινία έχει να δώσει αρκετά από όλες τις πλευρές. Άρτια σκηνοθετικά, έντονες ερμηνείες, βαρύ θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έντονο μήνυμα. Ενώ η Emilia Vasaryova φαίνεται να σολάρει το μεγαλύτερο μέρος, η ταινία δεν παίρνει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και μένει στο τι θέλει να πει και να παρουσιάσει. Θα επαναλάβω πως είναι μία πολύ πετυχημένη καμπάνια κατά του αλκοολισμού και θα σας ενθαρρύνω να την δείτε.
Η ταινία θα προβληθεί στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ 10/11/2015 στις 18:00 και στην αίθουσα ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ στο λιμάνι στις 11/11/2015 στις 15:30.