Το δημοτικό συμβούλιο στην χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε μια σειρά απο έργα με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου αστικού χώρου.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ότι η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των χώρων εφαρμογής των Φυτεμένων Δωμάτων, τη διάθεση περιβαλλοντικών πληροφοριών και στοιχείων στις περιοχές εφαρμογής (ποσοστά πρασίνου κ.λ.π.) την παροχή αρδευτικού ή φυτικού υλικού και την τεχνική υποστήριξη από το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε ότι σκοπός του έργου είναι η μελέτη της εφαρμογής διαφόρων τύπων Φυτεμένων Δωμάτων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσω πειραμάτων και εφαρμογής στο πεδίο, καθώς και ο υπολογισμός περιβαλλοντικών δεικτών σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, η απορρόφηση CO2 από τη βλάστηση, η συσσώρευση άνθρακα και η μείωση της αστικής απορροής. Επιπλέον σε σχέση με τα οφέλη του έργου επισήμανε, ότι τα φυτεμένα δώματα στις ταράτσες των κτιρίων της Θεσσαλονίκης μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα οικολογικό φίλτρο που θα απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, θα συγκρατεί αιωρούμενα σωματίδια και τα νερά της βροχής, θα εξοικονομεί ενέργεια, θα μεταβάλλει το μικροκλίμα και θα αυξήσει το πράσινο έως και επτά φορές.
Φορείς υλοποίησης του έργου -εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης- είναι σχολές και Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπως το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.
Εγκρήθηκαν επίσης οι εργασίες συντήρησης του ασφαλτικού τάπητα σε αυλές σχολείων και σε αθλητικά γήπεδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη του έργου που εκπονήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, είναι προϋπολογισμού δαπάνης 270.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ. Προβλέπει την συντήρηση του ασφαλτικού τάπητα και τη συντήρηση των διαγραμμίσεων των γηπέδων με αναδιαγράμμιση (επαναβαφή). Το έργο προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013.
Η εκτέλεση του έργου θα γίνει με εργολαβία και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες ενώ, επισημαίνεται ότι εφόσον δημιουργηθούν νέες ανάγκες συντήρησης ασφαλτικού τάπητα σε αυλές σχολείων και αθλητικά γήπεδα έως την έναρξη των εργασιών της εργολαβίας θα συμπεριληφθούν στο έργο.
Τέλος ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην κατασκευή Ειδικών Λωρίδων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε οδικούς άξονες του δήμου, έργο προϋπολογισμού 550.000 ευρώ.
Πρόκειται για το έργο «Εφαρμογή Ειδικών Λωρίδων Λεωφορείων (ΕΛΛ) στις οδούς Γ. Παπανδρέου (Ανθέων), Αγγελάκη, Αλ. Παπαναστασίου και στη Λεωφόρου Στρατού» που είναι ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013 του Δήμου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη η εφαρμογή των ειδικών λωρίδων έχει στόχο τη μείωση του χρόνου κίνησης των λεωφορείων, τη μείωση του μέσου χρόνου μετακίνησης των επιβατών που κάνουν χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη και κατά συνέπεια τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των αστικών λεωφορείων και των πολιτών, καθώς και την προσέλκυση νέων επιβατών.