HomeNewsroomΔημιουργώντας Heart Safe Cities στη διασυνοριακή περιοχή

Δημιουργώντας Heart Safe Cities στη διασυνοριακή περιοχή


H 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησε περίπου 6 χρόνια να αναζητά το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία «Heart Safe Cities», ξεκινώντας από δύο Δήμους (Δήμος Καλαμαριάς και Οχρίδα), στη διασυνοριακή περιοχή, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική έξω-νοσοκομειακή διαχείριση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής, καθώς και περιστατικών που απαιτούν παροχή πρώτων βοηθειών εντός του αστικού ιστού, βελτιώνοντας την ετοιμότητα των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού για άμεση ανταπόκριση και παροχή βοήθειας σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.


Και έτσι γεννήθηκε το 2016 η ιδέα για το έργο «Heart Safe Cities», ως μία πρωτοβουλία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης με τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμαριάς, του Ινστιτούτου Πρόληψης, Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Παθήσεων «Άγιος Στέφανος Οχρίδα» και του Δημόσιου Ινστιτούτου Υγείας Οχρίδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 1.231.160,94 ευρώ και συγχρηματοδότηση κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 15% από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.


Λίγες μέρες πριν και ενώ το έργο «Heart Safe Cities» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μία ανθρώπινη ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει όσους πίστεψαν και στήριξαν την ιδέα από την αρχή.


Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, μία νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου – πιστοποιημένη για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής στο πλαίσιο του έργου Heart Safe Cities έσωσε τη ζωή ενός 72χρονου άντρα. Ο άντρας βρισκόταν έξω από το εμβολιαστικό κέντρο όταν έχασε τις αισθήσεις του, γεγονός που αντιλήφθηκε η νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας και έσπευσε για τις πρώτες βοήθειες.


Χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, εφάρμοσε στον άνθρωπο την τεχνική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση απινιδωτή και μάλιστα χρησιμοποιώντας έναν από τους 43 απινιδωτές που είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του έργου Heart Safe Cities από το Δήμο Καλαμαριάς και κατάφερε να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό του, ενώ στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί στο σημείο.

Αξίζει λοιπόν να σταθούμε για λίγο στις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Heart Safe Cities».

Η συμβολή του έργου στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καρδιολογικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και την Οχρίδα

Στη Θεσσαλονίκη τα Νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και «Ιπποκράτειο» προμηθεύτηκαν και εγκατέστησαν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 400.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων:

Για τον Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»:

  • ένα κεντρικό σταθμό με 10 μόνιτορ στη Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου
  • ένα μόνιτορ για το μαγνητικό τομογράφο
  • ένα ολοκληρωμένο σύστημα εγγραφής CD και εκτυπωτή για το ακτινολογικό εργαστήριο
  • 2 καρέκλες αιμοκάθαρσης για τη μονάδα τεχνητού νεφρού

Για το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»:

  • 9 μόνιτορ με κεντρικό σταθμό για την Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου

Για το Δημοτικό Ιατρείο Καλαμαριάς:

  • ηλεκτροκαρδιογράφο, φυγόκεντρο, παλμικό οξύμετρο, τροχήλατη συσκευή μέτρηση αρτηριακής πίεσης κ.α

Τα Κέντρα Υγείας Μαρτίου και Θέρμης, καθώς και τα Τοπικά Ιατρεία Δελφών και Καλαμαριάς προμηθεύτηκαν με τη σειρά τους νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκσυγχρονίζοντας το ηλεκτρονικό τους σύστημα προκειμένου να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Με τη σειρά του το Ινστιτούτο Πρόληψης, Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Παθήσεων «Άγιος Στέφανος Οχρίδα» και το Δημόσιο Ινστιτούτο Υγείας Οχρίδας έλαβαν σημαντικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, καθώς και εκπαιδευτικούς απινιδωτές και προπλάσματα. Για τις προσεχείς εκπαιδεύσεις πολιτών και επαγγελματιών υγείας τόσο στο πλαίσιο του έργου όσο και μετά την ολοκλήρωσή του το Ινστιτούτο Πρόληψης, Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Παθήσεων «Άγιος Στέφανος Οχρίδα» προχώρησε στη διαμόρφωση ειδικού χώρου εκπαίδευσης εντός των εγκαταστάσεών του.

Εκπαιδεύοντας τους πολίτες ενισχύεται το σύστημα αντιμετώπισης καρδιακών περιστατικών


Με στόχο την αποτελεσματικότερη έξω-νοσοκομειακή διαχείριση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής, καθώς και περιστατικών που απαιτούν παροχή πρώτων βοηθειών εντός του αστικού ιστού, το έργο «Heart Safe Cities» επένδυσε σημαντικά στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, 1.357 πολίτες του Δήμου Καλαμαριάς παρακολούθησαν τα σεμινάριά και έλαβαν τη διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης Βασικής Υποστήριξης Ζωής «Basic Life SupportBLS» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καρδιαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Παράλληλα, με την πιστοποίηση 126 Εκπαιδευτών Βασικής Υποστήριξης Ζωής και την προμήθεια σύγχρονων εκπαιδευτικών απινιδωτών και προπλασμάτων από το Δήμο Καλαμαριάς επιδιώκεται η συνέχιση των εκπαιδεύσεων και μετά το τέλος του έργου. Ενώ, η ταυτόχρονη προμήθεια και τοποθέτηση 37 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε ανοιχτά προσβάσιμα σημεία του Δήμου, αναδεικνύουν το Δήμο Καλαμαριάς σε πόλη-πρότυπο ως προς το σχεδιασμό που εφάρμοσε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πιστοποιημένη εκπαίδευση για 243 επαγγελματίες υγείας

Ταυτόχρονα με τις εκπαιδεύσεις πολιτών, πραγματοποιήθηκαν και πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις στην Ενδιάμεση Υποστήριξη της Ζωής «Intermidiary Life Support ILS» για 243 επαγγελματίες υγείας απασχολούμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το βίντεο του έργου για τις παραπάνω δράσεις του.

Related stories

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς

Ο Ντέιβιντ Λιντς: Ο Σουρεαλιστής των Ονείρων που Έφυγε Ο...

Φωτοιστορίες: Η Θεσσαλονίκη της Αναστασίας

My view: Μου αρέσουν οι λεπτομέρειες της Θεσσαλονίκης. Και...

«Queer» η νέα κινηματογραφική εβδομάδα με «Αληθινό Πόνο»

Οι ταινίες της εβδομάδας 16/01/2025 – 22/01/2025 Γράφει ο Λάζαρος...

Ποιες ήταν οι πιο πετυχημένες σειρές παγκοσμίως στην ιστορία της τηλεόρασης

Η έννοια της "πιο πετυχημένης" τηλεοπτικής σειράς μπορεί να...