HomeNewsroomDebating comes home!

Debating comes home!

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate – WUDC είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο και φέτος θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το διάστημα από τις 27/12/2015 έως τις 04/01/2016.Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες διεθνείς εκδηλώσεις καθώς δείχνει να προσελκύει χιλιάδες φοιτητές παγκοσμίως.

Σε αυτή την εκδήλωση διεθνούς ακτινοβολίας στην οποία και θα συμμετέχει πληθώρα φοιτητών από περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά ιδρύματα – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πανεπιστήμια παγκόσμιου κύρους όπως το το Cambridge, το Harvard, το Yale, το MIT -, αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ρητορικής!

Εμείς μιλήσαμε με την Μάρθα Οστιούνη, μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του Thessaloniki WUDC 2016 και δημοσιογράφο καθως και με τον Άγγελο Εμμανουηλίδη, επϊσης μέλος της Οργανωτικής επιτροπής και υπεύθυνο του website και των social media του Πρωταθλήματος, οι οποίοι μας εξήγησαν και μας ανέλυσαν «τα της διοργάνωσης».

«Η διοργάνωση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες φοιτητικές εκδηλώσεις στον κόσμο -με συμμετοχές από περισσότερα από 70 κράτη- πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με τη συμμετοχή 1500 φοιτητών. Σκοπός μας είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια πλούσια εμπειρία της χώρας και ιδιαίτερα της πόλης. Γι' αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα γεμάτο πρόγραμμα όχι μόνο με αγώνες, αλλά και με εκδρομές, ξεναγήσεις και περιηγήσεις στην πόλη καθώς επίσης και την προώθηση τοπικών επιχειρήσεων, όπως εμπορικά μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής.Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται ένα διαφορετικό πάρτι και μέσα στη διάρκεια του πρωταθλήματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα κυνήγι θησαυρού που θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας!» ανέφερε η Μάρθα Οστιούνη.



Λίγα λόγια για τη δομή των αγώνων

Όπως μας ενημέρωσε ο Άγγελος Εμμανουηλίδης, οι αγώνες θα γίνουν σύμφωνα με το Βρετανικό Κοινοβουλευτικό μοντέλο το οποίο έχει υιοθετηθεί εδώ και δεκαετίες από τα περισσότερα πανεπιστημιακά κλαμπ και τουρνουά ανά τον κόσμο. Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα θα υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ζήτημα: το τι θα υποστηρίξει κάθε ομάδα δε στηρίζεται στα πιστεύω των μελών της αλλά στην τύχη. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να κληθεί κάποιος να υποστηρίξει κάτι που δεν πιστεύει, κάτι που είναι μέρος του παιδευτικού έργου που επιτελεί η ρητορική!

Τόνισε επίσης οτι διαδικαστικά θα υπάρχουν εννιά προκριματικοί γύροι κατά τους οποίους οι ομάδες συγκεντρώνουν βαθμούς ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν ανά γύρο. Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, ανάλογα με την κατάταξή τους, οι ομάδες που βρίσκοντα ψηλότερα στη λίστα προκρίνονται στους νοκ αουτ αγώνες μέχρι και τον τελικό όπου θα αναδειχθεί και ο νικητής.

Μάλιστα όπως διευκρίνησε η Μάρθα Οστιούνη τα θέματα, αντλούνται κυρίως από την επικαιρότητα και είναι κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος ενώ ορίζονται από την έμπειρη ομάδα κριτών και ανακοινώνονται στους συμμετέχοντες μόλις είκοσι λεπτά πριν τον αγώνα!






Επιχειρηματολογώντας δημόσια!

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Debate συνιστά αδιαμφισβήτητα μία ανεπανάληπτη εμπειρία που «απαιτεί» παίχτες με οργανωμένη σκέψη και σωστά δομημένο λόγο, τον οποίο μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να παράξουν δημόσια!

« Το να παράγει κάποιος λόγο σε δημόσιο επίπεδο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Από τη στιγμή που κάποιος είναι σε θέση να σκέφτεται λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα και έχοντας δεχτεί ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια, πρέπει να προχωρεί στο να επικοινωνήσει τις ιδέες του, να τις ανταλλάξει και να τις αναδιαμορφώσει αν χρειάζεται να συμβεί κι αυτό. Το καλό είναι ότι το debate μπορεί να βοηθήσει και στα δύο επίπεδα» επισήμανε ο Άγγελος Εμμανουηλίδης.

Η Μάρθα από την άλλη τόνισε πως «Τον τελευταίο καιρό, με τη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις συνεχείς εξελίξεις έχουμε δει και ακούσει δεκάδες συζητήσεις και τοποθετήσεις, οι οποίες δε γίνονταν πάντα και με τον καλύτερο τρόπο. Συνεπώς, η ανάγκη για σωστή επιχειρηματολογία, χωρίς μάλιστα να χάνουμε τη ψυχραιμία μας, σε δημόσιο επίπεδο πάνω σε ένα ζήτημα κρίνεται ίσως πιο απαραίτητη από ποτέ.»



Debating is about experience

Τόσο η Μάρθα όσο και ο Άγγελος, έχουν συμμετάσχει σε αρκετά τουρνουά εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και όπως οι ίδιοι τόνισαν τα οφέλη απο τη συμμετοχή κάποιου σε ένα τέτοιο Debate είναι κάτι περισσότερο απο πολύτιμα.

«Καταρχάς έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και αλληλεπιδράς επί 9 ημέρες με 1500 άτομα, όχι μόνο στο πλαίσιο του αγώνα, αλλά και της διασκέδασης και το ενδιαφέρον είναι ότι απο την μέχρι στιγμής εμπειρία μου δε θα έλεγα οτι υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός αλλά αντίθετα ευγενής άμιλλα.». υπογράμμισε η Μάρθα ενώ ο Άγγελος σημείωσε ότι «Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα οι εμπειρίες αλλά και η αλληλεπίδραση με χιλιάδες debaters είναι ανεκτίμητα πράγματα. Είναι οι ολυμπιακοί αγώνες του debate και σαν γεγονός, η μεγαλύτερη μη-αθλητική φοιτητική διοργάνωση!»

Ο Άγγελος μάλιστα έχει συμμετάσχει σε πολλά τουρνουά όχι μόνο ώς ομιλητής αλλά και ως κριτής και ως προπονητής, και όπως ο ίδιος μας εξομολογήθηκε η ιδιότητα που απολαμβάνει περισσότερο είναι αυτή του debater.

Ποιές μπορεί να είναι οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας debater αλλά και τί εμπειρίες μπορεί να κερδίσει;

Ο ίδιος μας απαντά:

Ασχολούμαι με το debate και τη ρητορική από το 2001 και οι συγκινήσεις που ζει κανείς σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα είναι πάρα πολλές. Σίγουρα, για όλους στην οργανωτική επιτροπή, το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα έχουμε κάνει και ζήσει.Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας debater, νομίζω ότι άγχος ή αβεβαιότητα σχετικά με τις γνώσεις επί ενός θέματος σίγουρα υπάρχουν. Ωστόσο, όσο πιο πολύ κάποιος ασχολείται με το debate, τόσο πιο πολύ διαβάζει και ενημερώνεται σχετικά με ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος, πράγμα που σε συνδυασμό με την εμπειρία μειώνουν το άγχος σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα η Mάρθα σημείωσε:

«Σίγουρα, η εμπειρία σε κάθε τουρνουά είναι διαφορετική κι αυτό έχει να κάνει με τον συμπαίκτη, τα θέματα, ακόμα και το μέρος που παίζεις. Ως παίκτρια, έχω βελτιώσει τη στρατηγική μου, την εκφορά λόγο μου και πάνω από όλα τον τρόπο σκέψης μου σε διάφορα θέματα.»


Ρητορική Τέχνη & Debate

Τη διοργάνωση του πρωταθλήματος έχει αναλάβει η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων έχουν ληφθεί ιδιαίτερα νέες πρωτοβουλίες με στόχο να αναδειχθεί η αξία της ρητορικής, ώς ένα εργαλείο που επιτρέπει στα άτομα κάθε ηλικίας που το επιθυμούν να αποκτήσουν οργανωμένη σκέψη και λόγο αναπτύσσοντας έτσι την κριτική τους ικανότητα και διευρύνωντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Ο Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος είναι απο τους φορείς που προωθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Η Μάρθα ώς ενεργό μέλος του Ρητορικού ομίλου Θεσσαλονίκης επισημένει το σημαντικό έργο που παράγει ο όμιλος, στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της ρητορικής.

«Ο Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος πανεπιστημιακός όμιλος που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το 2004. Από το 2013 εντασσόμαστε στο Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συναντιόμαστε κάθε Κυριακή στις 18.00. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μας με συμμετέχοντες φοιτητές από τους υπόλοιπους ομίλους, ενώ μέσα στη χρονιά γίνονται και διάφορα εργαστήρια δημόσιας ομιλίας. Έχουμε ήδη κάνει ένα με την Ε' Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε και από τη νέα χρονιά, ενώ στις 20/12 με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Debate διοργανώσαμε ένα διαδραστικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!»


Οι χώροι διεξαγωγής του Πρωταθλήματος

Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει από το καθαρά διαγωνιστικό τμήμα, μέχρι ξεναγήσεις στην πόλη και ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων. Οι χώροι που φιλοξενούν όλες τις δράσεις του τουρνουά περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο Capsis, τη Δ.Ε.Θ., την Αμερικανική

Γεωργική Σχολή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


The Βig Final

Ο μεγάλος τελικός του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη! Don't miss it!

Related stories

Η Βάσω Λασκαράκη πιστεύει στο μαγικό ραβδάκι της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Nekti Δεν νομίζω ότι υπάρχει...

Γιατί διαλύθηκαν αρχικά οι Simon and Garfunkel μετά το πρώτο τους άλμπουμ

Η ιστορία του ντουέτου Simon and Garfunkel είναι γεμάτη...

Το τραγούδι των REM που αρνήθηκαν να παίξουν live

Το βράδυ της άνοιξης του 1980, η πόλη Athens...