Ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Δημήτρης Παπάζογλου καλεί τους ανθρώπους που ασχολούνται με την οπτική επικοινωνία, τους video animation designers, εικονογράφους, copywritters και ανθρώπους του ευρύτερου χώρου της επικοινωνίας και των γραφικών τεχνών να συμμετάσχουν σε ένα εξαιρετικό project.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό post στη σελίδα του στο facebook:
Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας και της εργαλειοθήκης τους, την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα των εφαρμογών επικοινωνίας και του οπτικού πολιτισμού πολύ περισσότερο δε, του σημαντικού ρόλου που δύναται να διαδραματίσει η συστρατευμένη συμβολή του κλάδου των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας πάνω σε ζητήματα και ανάγκες κοινωνικής ενημέρωσης–φύσης και περιεχομένου:
- Μετά τα €11.000.000,00 που ενέκρινε η κυβέρνηση για παραγωγή διαφημιστικού ενημερωτικού υλικού και καμπάνιας με θέμα «μένουμε σπίτι», και μετά την πρόσφατη ανάθεση ποσού ύψος €74.400,000 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) για υπηρεσίες δημιουργίας ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν την εξ' αποστάσεως διαδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.
Ενώ παράλληλα: - Την ίδια ώρα, το ιατρικό προσωπικό και οι νοσηλευτές της χώρας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έχοντας παράλληλα σοβαρές ελλείψεις τόσο σε απαραίτητο εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία.
- Την ίδια ώρα που η μόνη ουσιαστική βοήθεια προς αυτούς, προέρχεται κυρίως από δωρέες μεγάλων ιδρυμάτων και άλλα κράτη (εν είδει ελεημοσύνης του δικού μας κράτους), καθώς και από εμάς που μένουμε σπίτι, αφενός για να προστατευτούμε, αφετέρου όμως και για να μην καταρεύσουν ούτε οι γιατροί και οι νοσηλευτές αλλά ούτε και το σύστημα υγείας.
Προτείνω και σας καλώ:
Στην συστράτευση των δημιουργικών μας δυνάμεων και ως εκ τούτου στην σύνταξη μιας πολυπληθής και πολυσχιδούς δημιουργικής ομάδας (απαρτιζόμενη από επαγγελματίες που προέρχονται από όλο το φάσμα του κλάδου της επικοινωνίας, του σχεδιασμού και του ευρύτερου χωρου των γραφικών τεχνών), που θα θέσει τις υπηρεσίες της, την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τα εργαλεία της και μέρος χρόνου από την καθημερινή (κατ' οίκον) εργασία, στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, άνευ αξίωσης αμοιβής, αναφορικά με τον σχεδιασμό και την παραγωγή επικοινωνιακού υλικού πολλαπλών μορφών και εφαρμογών με θέμα τις οριζόντιες ανάγκες επικοινωνίας κοινωνικών μηνυμάτων και περιεχομένου σχετικά με τον κορονοϊο (COVID–19).
Με σκοπό και απαίτηση: τα χρήματα που απαιτούνται (και ως εκ τούτου κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να ξοδεύει) για τις συγκεκριμένες ανάγκες επικοινωνίας και ενημέρωσης, να διατείθονται εφεξής, αποκλειστικά και μόνο στην στήριξη του συστήματος υγείας των δημοσίων δομών και στην προμήθεια απαραίτητου βασικού υλικού για την μάχη των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων της πανδημίας, καθώς και στην ενίσχυση με ιατροφαρμακευτικό υλικό, υλικό προστασίας, υγειονομικό προσωπικό και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στα κέντρα φιλοξενείας μεταναστών.
_______
First Things First
Μια ενδεικτική σκέψη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελούν τα παρακάτω ενδεικτικά στάδια. (χρήζουν βελτίωσης και είμαι ανοιχτός σε τυχόν σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις).
Ενδεικτικά:
1. Πρωτίστως την σύνταξη ένος «μανιφέστου» (εν είδει περιγραφής της πρωτοβουλίας) που θα αναφέρει επαρκώς τον «καταστατικό» χαρακτήρα της συγκεκριμένης δράσης. Δύναμαι να το αναλάβω αυτό σε συνεργασία με όποιον διατείθεται.
Ακολούθως:
2. Την άμεση δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (πάνω σε κάποια έτοιμη φαντάζομαι τύπου google form) στην οποία και θα αναρτηθεί το κείμενο θέσεων προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων και όπου ακολούθως θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δηλώνει την συμμετοχή και την διάθεση του μαζί με κάποιο στοιχείο επικοινωνίας (email). (ας έρθει σε επαφή μαζί μου όποιος γνωρίζει πόσο απλά και γρήγορα μπορεί να στηθεί μια τέτοια πλατφόρμα).
3. Ακολούθως, την κατανομή των μελών που θα μαζευτούν, σε διακριτά δημιουργικά πεδία και ρόλους βάση των ειδικοτήτων και της τεχνογνωσίας που έχει ο καθένας (σχεδιαστής, εικονογράφος, video animation design, music composer κοκ).
4. Το ορισμό συγκεκριμένων μελών που θα αναλάβουν:
4.1 Ρόλο διαχείρισης και συντονισμού.
4.2 Την επαφή με τον/την υπεύθυνο απο μέρους της κυβέρνησης ώστε να μεταφέρθει αρχικά η διαθεσιμότητα των μελών της πρωτοβουλίας καθώς και το καταστατικό κείμενο που την συνοδεύει.
Ακολούθως και εφόσον υλοποιηθούν επιτυχώς τα παραπάνω πρότεινω να ζητηθεί (ως σκέψη αυτό):
4. Η αξιοποίηση (από μέρους της κυβέρνησης) του κυρίου Steve Vranakis που πρόσφατα τοποθετήθηκε από τον ΠΘ κ. Κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει ώς ο συντονιστής του έργου αλλά και ως η επαφή ανάμεσα στην ομάδα σχεδιαστών και την κυβέρνηση.
____
Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπάζογλου
Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας
O Δημήτρης Παπάζογλου γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Εργάζεται ως σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας από το 1996, καλύπτοντας ένα ευρύτερο φάσμα έργων που άπτονται του οπτικού πολιτισμού. Η μεθοδολογία του κατά την διαδικασία σχεδιασμού βασίζεται στην ανάλυση και την έρευνα, με την ίδια βαρύτητα που βασίζεται στο ένστικτο, την εμπειρία αλλά και την συναισθηματική εμπλοκή του ιδίου με το περιεχόμενο.
Μεταξύ άλλων, έχει επανασχεδιάσει και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας κατά την περίοδο 2005–2011 ενώ στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες τόσο με εταιρείες και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας όσο και του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δημητρίων, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η Chandelier NYC, η Euroleaue Basketball, η Εstablished NYC, το Chicago Design Museum, η Tate Modern / Λονδίνο, το ίδρυμα Fondazzjoni Kreattività / Βαλέτα, το European Lab / Παρίσι, oι New York Times και άλλα.
Το 2016 επιλέγεται από την Nike WHQ για την στελέχωση του τμήματος σχεδιασμού Nike Football, ενώ το 2017 αναλαμβάνει μαζί με τους Γιώργο Ματθιόπουλο (Αθήνα), Γιώργο Τριανταφυλλάκo (Θεσσαλονίκη) και Axel Peemoeller (NYC), τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έπειτα από διαδικασία ομώνυμου πανελλαδικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε με αφορμή την μετάβαση του θεσμού στις νέες του εγκαταστάσεις του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Ζει ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Portland υλοποιώντας έργα για μια ευρεία γκάμα εγχώριων αλλα και παγκόσμιων οργανισμών και εταιρείων.