Οκ. Ας αφήσουμε γι’ αυτή την εβδομάδα τις μουσικές προτιμήσεις του καθενός. Μπορεί να σ' αρέσει η glitchcore, μπορεί να σ' αρέσει κι ο Γιώργος Μάγκας, λίγη σημασία έχει. Ανατομικά τουλάχιστον, όλοι μας έχουμε το ίδιο ζευγάρι αυτιών, αυτό δε σημαίνει όμως ότι έχουμε μάθει όλοι να τα χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο. Ξοδεύουμε το 60% του χρόνου μας ακούγοντας αλλά συγκρατούμε μόνο το 25% αυτών που ακούμε. Από τη φύση τους τα αυτιά, αλλά κι εμείς υποσυνείδητα, έχουμε αναπτύξει διαφόρων ειδών φίλτρα, τα οποία απομονώνουν τους σημαντικούς ήχους από τους ασήμαντους. Κλείσε τα μάτια σου. Οι ηχητικές πληροφορίες σου δίνουν αμέσως να καταλάβεις πόσο μεγάλος είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεσαι. Θεωρούμε την ακοή αυτονόητη, αλλά στο σύγχρονο κόσμο η αλήθεια είναι ανησυχητική: έχουμε αρχίσει να την χάνουμε (ναι, την ακοή).
Γραπτός λόγος, ηχογραφήσεις, βίντεο. Όλα αυτά έχουν εξαλείψει την ανάγκη για προσεκτική ακρόαση. Το περιβάλλον του 21ου αιώνα είναι εξαιρετικά θορυβώδες και μέσα σ' όλη αυτή την κακοφωνία είναι δύσκολο και κουραστικό να ακούμε. Στην προσπάθεια μας να βρούμε καταφύγιο ησυχίας χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο ακουστικά, με αποτέλεσμα τα κοινά ηχητικά τοπία που κάποτε μοιραζόμασταν να έχουν εξαφανιστεί. Ο καθένας μας ζει μέσα στην προσωπική του φούσκα. Κανείς δεν ακούει κανέναν. Έχουμε γίνει ανυπόμονοι και αναίσθητοι. Δε διαβάζουμε ποίηση, προτιμούμε τα σλόγκαν και τις κοφτές ατάκες που μεταδίδουν στη στιγμή μεν, μόνο τη βασική πληροφορία δε. Ο κάθε πικραμένος ουρλιάζει για να έχει λίγη από την προσοχή μας κι έτσι οι ήσυχοι άνθρωποι και οι εσωστρεφείς απλά περνούν απαρατήρητοι. Ένας κόσμος στον οποίο κανείς δεν ακούει τον άλλο είναι τρομακτικός. Μακάρι να καταλάβουμε σύντομα ότι συνειδητή ακρόαση σημαίνει αυτομάτως περισσότερη κατανόηση.
Στην προσπάθεια μας αυτή, μπορούμε να κάνουμε μερικές απλές και καθημερινές ασκήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ακούμε.
– Η ησυχία. 3 λεπτά απόλυτης ησυχίας την ημέρα είναι ικανά για να γίνει ένα reset στα αυτιά σου. Απόλυτα αναγκαίο αν θέλεις να ακούς τους πιο λεπτομερείς ήχους.
– Ο μείκτης. Πόσα διαφορετικά κανάλια ήχου μπορείς να ακούσεις? Από πού ακούγονται? Ήχοι στο προσκήνιο, ήχοι απαλοί, στο background. Πόσα πουλάκια μπορείς να ακούσεις να κελαηδούν? Είναι κοντά στο συντριβάνι ή μήπως ο σκύλος που γαυγίζει είναι πιο κοντά? Σούπερ τρόπος για να βελτιώσεις την ποιότητα ακρόασης.
– Καθημερινοί ήχοι. Πρόσεξέ τους επιτέλους. Το ψυγείο, η ξυριστική μηχανή, το ασανσέρ. Είναι γύρω μας όλη τη μέρα κι όμως τους αγνοούμε. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
– Στάσεις ακρόασης. Το πιο σημαντικό και αυτό που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά. Προσπάθησε να αλλάζεις τη στάση ακρόασης και εντόπιζε τις διαφορές. Ακούμε κριτικά, με κατανόηση, ενεργητικά, παθητικά, απομονώνουμε ήχους. Υπάρχουν πολλές στάσεις ακρόασης.
Διασκέδασε τις εναλλαγές.
Ο ήχος είναι το πάθος μου, είναι το επάγγελμα μου, ζω για να ακούω. Δε μπορώ να περιμένω να έχει την ίδια σημασία για σένα, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας θα έπρεπε να ακούει συνειδητά για να ζει απόλυτα συνδεδεμένος και σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους γύρω του.