HomeNewsroomΠαρακολουθώντας το Masterclass του Κώστα Γαβρά

Παρακολουθώντας το Masterclass του Κώστα Γαβρά

Η σημασία της αντίστασης μέσα από την τέχνη, η ανάγκη των νέων για πίστη σε μεγάλα όνειρα και το πως η σκληρή δουλειά υπερνικά το ταλέντο. Σημεία που έδωσαν τροφή στη σκέψη το βράδυ της Δευτέρας στην τελετή αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Μπορεί η φοιτητικη κοινότητα να μην ανταποκρίθηκε σε ένα σημαντικό γεγονός της Πανεπιστημιακής οικογένειας όμως πλήθος σινεφίλ και όχι μόνο δήλωσε την αγάπη και το σεβασμό στο πρόσωπο του νέου επίτιμου διδάκτορα. Η τελετή έφερε στο φως εικόνες και σκέψεις του δημιουργού. Ιδέες που ξεπηδούν μέσα από τις ταινίες του αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και επαφής με το κοινό. Η σεμνότητα και η συγκίνηση ενός ανθρώπου που αγαπά τις ιστορίες έδωσαν τη θέση τους στο πρωί της Τρίτης. Ένα masterclass μέσα στη Σχολή Κινηματογράφου και τη συνομιλία του Κώστα Γαβρά με τη νέα γενιά κινηματογαφιστών.

Μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο της φιλμογραφίας του, ο σκηνοθέτης μοιράστηκε με τους φοιτητές τους στόχους και τις βλέψεις του πάνω στην αφήγηση. Εξήγησε με χαρακτηριστικά παραδείγματα το πως νικήθηκαν σκηνοθετικά εμπόδια και εστίασε στη σημασία των συνεργατών στη δουλειά του. Ιδιαίτερη στιγμή του μαθήματος, οι δύο επεξηγήσεις πάνω στις σκηνές του Αμήν με το αντιθετικό σχήμα των τρένων και την αριστοτεχνική σεκάνς της καύσης. ''Η καλύτερη και πιό σκληρή βία είναι αυτή που δεν φαίνεται'' τόνισε ο δημιουργός σε ερώτηση των φοιτητών πάνω στη σκηνοθετική απόδοση της σκηνής.

Ο κ. Γαβράς διευκρίνησε τη σημασία μίας σχολής κινηματογράφου, το πως μέσα από τους δημιουργικούς δρόμους των σπουδών βρίσκει ο καθένας την ειδικότητα που του ταιριάζει. ''Δεν γίναμε όλοι σκηνοθέτες'' απάντησε στους φοιτητές και έπειτα συνέχισε να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει τους ηθοποιούς, τους ανθρώπους που θα δώσουν ψυχή στους ήρωες και τις ιστορίες που ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να εκφράσει στο κοινό. Τεχνικές για τα κάδρα, την αφήγηση και ένας ανοιχτός διάλογος έδωσε την ευκαιρία σε φοιτητές από διαφορετικές ειδικότητες του τμήματος να λάβουν γόνιμες απαντήσεις. ''Το σημαντικό όταν πας να κάνεις σινεμά είναι να γνωρίζεις αληθινά τον λόγο που το κάνεις'' θέλησε να εντυπωθεί καλά μέσα μας.

Κατά τη γνώμη μου, κίνηση Ρουά Ματ για το Τμήμα Κινηματογράφου, στιγμή μοναδική για όλους αυτούς που γεύτηκαν από κοντά την αλήθεια του κυρίου Γαβρά και το βάρος της ευθύνης στο πρόσωπο ενός σπουδαίου δημιουργού. Διότι όπως επισήμανε με χιουμοριστικό τρόπο και ο ίδιος ''τώρα που μου έδωσαν αυτό το ωραίο καπελάκι, έχω και υποχρεώσεις''. Ο Κώστας Γαβράς έστειλε το δικό του μήνυμα και βρίσκεται πλέον στο πλευρό των φοιτητών. Δεν ξέρω αν ήταν μία απλή υπόσχεση για το μέλλον. Γνωρίζω όμως πως ο ίδιος ζήτησε να κάνει αυτό το μάθημα την ώρα που κάλλιστα θα μπορούσε και αυτός να γυρίσει πλάτη στο κτήριο της Σταυρούπολης, με το μαγικό καπελάκι να κοσμεί τις αποσκευές του.

Related stories

Το κουκλίστικο χωριό με το πανέμορφο ποτάμι που θυμίζει Ολλανδία

  Ένα ελληνικό χωριό που θυμίζει τοπία της Ολλανδίας, το...

Το Φεστιβάλ Δράμας εξέδωσε ανακοίνωση προς την κινηματογραφική κοινότητα

Μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, με...

Έρχεται ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης: Να πιστέψουμε την χρονολογία παράδοσης;

Ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαφημίζεται ως «συμπληρωματικό μέσο»...

Ζωή Λάσκαρη: Η σταρ της Χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου

Στις  12.12.1944 γεννιέται η Ζωή Λάσκαρη. Εντυπωσιακή, δυναμική και...

Το καφέ της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε έμπνευση για τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει μια βαθιά και διαχρονική σχέση...