HomeCinemaΕξώστης ΘΤο Ελληνικό Πανόραμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το Ελληνικό Πανόραμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Στο Ελληνικό Πανόραμα του φετινού φεστιβάλ συμμετέχουν 77 ταινίες και παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την ελληνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μέχρι θέματα κοινωνικά, ιστορικά ή κινηματογραφικά.

Ήταν θέμα χρόνου να δούμε ελληνικές ταινίες ντοκιμαντέρ που να εστιάζουν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και να που η ώρα αυτή ήρθε. Οι ταινίες αυτές παρουσιάζουν όσα έγιναν τον περασμένο Ιούνιο κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (155 Sold του Γιώργου Παντελεάκη), την οικονομική κρίση (Toxic Crisis του Όμηρου Ευαγγελινού), τη ματιά των Ελλήνων της διασποράς απέναντι στην κρίση (Ελλάδα, είμαι σε δύσκολη θέση! Του Σεραφείμ Ντούσια) και την αρχή των εξεγέρσεων όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008 (Παιδιά των ταραχών Του Χρηστου Γεωργίου). Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης με το Λόγο των Αποκλεισμένων παρακολουθεί ένα ενδιαφέρον project που ενωνει δύο τελείως διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων: φοιτητές του ΑΠΘ και φυλακισμένους στις φυλακές Διαβατών.

Ίσως ένα από τα πλέον αναμενόμενα ντοκιμαντέρ της χρονιάς να είναι το Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα, ένας φόρος τιμής στον έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη Νίκου Νικολαϊδη. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. το πορτραίτο του τζαζίστα Σάκη Παπαδημητρίου, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Η Αναπνοή του Σχεδιαστή. Με μουσικό θέμα επανέρχεται ο Νίκος Σκαρέντζος στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ εξετάζοντας με Ανοιχτά Μικρόφωνα την χιπ χοπ σκηνή της Ελλάδας και πως διαμορφώνεται αυτή με τις υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ο Σπύρος Στάβερης επιστρέφει στο Φεστιβάλ με ένα ντοκιμαντέρ του Πάνου Θωμαϊδη που παρουσιάζει την τέχνη αυτού του μοναδικού Κλέφτη Εικόνων. Η Αλίντα Δημητρίου ολοκληρώνει μια τριλογία για τις γυναίκες της Αντίστασης και με τα Κορίτσια της Βροχής παρουσιάζει τις γυναίκες που αντιστάθηκαν στην δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Ειδικά αφιερώματα

Στα ειδικά αφιερώματα του φεστιβάλ με ελληνικό ενδιαφέρον αξίζει να προσέξετε την ρετροσπεκτίβα στο έργο του ομογενή Άγγελου Αμπάζογλου. Στο σινεμά του Άγγελου Αμπάζογλου διασταυρώνονται πολιτισμικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου ενώ ο σκηνοθέτης ανιχνεύει μέσα από το έργο του, δεσμούς και εκλεκτικές συγγένειες που ξεπερνούν την έννοια «σύνορο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία του ταινία Mustafa’s Sweet Dreams, η οποία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

Μετά την διάκριση του J.A.C.E. στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη καθώς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει ένα ειδικό αφιέρωμα στις Συναντησείς του με αξιοσημειώτους ανθρώπους, την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη που προβάλλεται από την ΕΤ1. Ανάλογο αφιέρωμα έχει το Φεστιβάλ και για το Docville, τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ της δημόσιας τηλεόρασης που καταγράφει χωρίς να σχολιάζει τη ζωή στα ελληνικά αστικά κέντρα του 2012.

Related stories

4ο TFSF – “Η Ελπίδα σας προωθείται” του Νεκτάριου Θεοδώρου

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Free Short Festival...

Η κορυφαία make up artist Μαρία Παγωνάκη έχει το άγγιγμα του Μίδα στην ομορφιά

Συνέντευξη: Ειρήνη Τερζίδου Η Μαρία Παγωνάκη είναι το όνομα που...

120 χτύποι το λεπτό. Η ουμανιστική ταινία, ωδή της συλλογικότητας

BPM (120 Beats Per Minute) (2017) Αρχές της δεκαετίας του...