Σινέ Θεσσαλονίκη:
Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο
εκδόσεις University Studio Press
Ο Εξώστης με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει στους αναγνώστες του το βιβλίο Σινέ Θεσσαλονίκη: Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο, που κυκλοφορεί από 5 Νοεμβριου 2012 σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο, που επιμελούνται ο συνεργάτης μας, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Γκροσδάνης και η Αγγελική Μυλωνάκη, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και Δρ Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ, αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της κινηματογραφικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα μέσα από 17 κείμενα που υπογράφουν άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της δημοσιογρφίας.
Το μικρό απόσπασμα που αποκολουθεί αποτελεί προδημοσίευση της έκδοσης και παρουσιάζει το σκεπτικό με το οποίο ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό θα γίνει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Μουσείο Φωτογραφίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Νότης Φόρσος, διευθυντής αιθουσών Φεστιβάλ Κινηματογράφου και κριτικός κινηματογράφου, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Parallaxi και Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου και πρώην διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου. Καλή ανάγνωση ή αλλιώς καλή προβολή!
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την ξεχωριστή σχέση μιας πόλης με τις εικόνες της. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη αθεράπευτα κινηματογραφική και γοητευτικά κινηματογραφημένη, που αγάπησε από πολύ νωρίς τον κινηματογραφικό φακό και παραδόθηκε στη σαγήνη του, εντός και εκτός κάδρου.
Η ιστορία του κινηματογράφου υπήρξε εξαρχής άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές το 1897, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Η Τουρκία», στην Εγνατία, ένα μόλις χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου σινεμά στο Παρίσι. Εδώ δραστηριοποιήθηκαν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές στις αρχές του 20ού αιώνα, με πρωτεργάτες τους αδερφούς Μανάκια και συνεχιστές τους κινηματογραφιστές των δυνάμεων της Entente, στα ταραγμένα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κινηματογραφικός φακός παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ιστορική, πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη της πόλης μέσα από τα κινηματογραφικά επίκαιρα ελληνικών και ξένων εταιρειών, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη έδωσε συχνά έμπνευση σε αρκετές ελληνικές και ξένες ταινίες, που γυρίστηκαν ή αναφέρθηκαν στην πόλη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.
Στη Σινέ Θεσσαλονίκη των κινηματογραφικών εικόνων είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο: Μια προσπάθεια να συγκεντρώσει, για πρώτη φορά σε μία έκδοση, ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη του κινηματογράφου. Ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη του σινεμά, των σινεφίλ, των θερινών αιθουσών, των κινηματογράφων και των κινηματογραφικών περιοδικών, την πόλη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και άλλων, μικρότερων και μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ, την κινηματογραφημένη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο παρακολουθεί σημαντικές στιγμές μιας διαχρονικής κινηματογραφικής διαδρομής μνήμης και ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του σινεμά, που ξετυλίχθηκαν μπροστά και πίσω από τη μεγάλη οθόνη.
Με κίνητρο την αγάπη τους για τον κινηματογράφο και την πόλη, όλοι οι συγγραφείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκλησή μας να καταγράψουν τις δικές τους ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη των εικόνων, ιδωμένες μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο προσεγγίσεων (πολιτισμική ιστορία, κινηματογραφικές σπουδές, δημοσιογραφία, κριτική κινηματογράφου, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία κ.ά.), που καλύπτουν όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά τις πολλαπλές οπτικές του θέματος. Ευχαριστούμε όλους τους αρθρογράφους για την πολύτιμη συνεισφορά τους.