Με αφορμή την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (κωδική ονομασία Euro 2012) οι Τάσος Μελεμενίδης και Γιάννης Βασιλείου κατεβάζουν κινηματογραφική ποδοσφαιρική ενδεκάδα ικανή να κλείσει στα καρέ του κάθε πιθανό αντίπαλο –καλού κακού όμως διόρισαν δικό τους διαιτητή για το ματς-. Ως ακούραστοι μελετητές του Νίκου Αλέφαντου και εραστές της χαλκέντερης Εθνικής του Ρεχάγκελ κατεβάζουν την ομάδα με σύστημα 5-3-2. Οι εκλεκτοί τίτλοι που απαρτίζουν την βασική ενδεκάδα είναι οι κάτωθι:
(Τέρμα) Victory (1981, ΗΠΑ, Τζον Χιούστον)
Η αρχετυπική σινε-ποδοσφαιρική παιδική ανάμνηση, όπου ο Σταλλόνε αποκρούει πέναλτι και δίνει τη νίκη στην ομάδα του με 4-4. Μνημειώδης η δήλωση του Αρντίλες ότι ο αμερικανός συμπρωταγωνιστής του δε μπορούσε να αποκρούσει όχι μπάλα ποδοσφαίρου, αλλά ούτε διερχόμενο λεωφορείο. Γ.Β.
(Άμυνα πλάγια αριστερά) The Miracle of Bern (2003, Γερμανία, Ζούνκε Βόρτμαν)
Όσο μυθική είναι για τους Έλληνες είναι η κατάκτηση του Euro, άλλο τόσο ήταν για τους Γερμανούς η κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου του 1954 απέναντι στους “εξωγήινους” τότε Ούγγρους και τούτη εδώ η ιστορία φτιαγμένη σαν παραμυθάκι, το πιστοποιεί. Τ.Μ.
(Άμυνα) The Great Match (2006, Ισπανία/Γερμανία, Ζεράρντο Ολιβάρες)
Το αυτονόητο, που είναι για κάποιον η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, μετατρέπεται σε άθλο σε 3 απομονωμένες περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοι κινούν γη και ύδωρ για να δουν τον τελικό του Μουντιάλ το 2002. Τ.Μ.
(Άμυνα) Mean Machine (2001, Αγγλία/ΗΠΑ, Μπάρι Σκόλνικ)
Πειραγμένη και περισσότερο βρετανική εκδοχή του Victory, χωρίς ποδοσφαιρικές φίρμες στο καστ, αλλά με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν ηθοποιό Vinnie Jones στον βασικό ρόλο, να οδηγεί τους κρατούμενους στον θρίαμβο. Τ.Μ.
(Άμυνα) Fever Pitch (1997, Αγγλία, Ντέιβιντ Ίβανς)
Αθεράπευτα βρετανική, από το ομώνυμο βιβλίο του Χόρνμπι, η ιστορία του Πολ που είχε την ατυχία να γνωρίσει την γυναίκα των ονείρων του στη χειρότερη χρονικά στιγμή, τη χρονιά που η πολυαγαπημένη του Άρσεναλ οδεύει επιτέλους προς τον τίτλο. Άψογη απόδοση της γνήσιας αγάπης για μια ομάδα μακριά από ακρότητες και φανατισμό, με τον υπέροχο Κόλιν Φερθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τ.Μ.
(Άμυνα πλάγια δεξιά) Mike Bassett, England Manager (2001, Αγγλία, Στιβ Μπάρον)
Ο σχετικά άσημος προπονητής της Norwich αναλαμβάνει τις τύχες της Επίσημης Αγαπημένης των Βρετανών, προσλαμβάνει ως βοηθό του τον κολλητό του, έναν απατεώνα πωλητή αυτοκινήτων, και περνά στο Μουντιάλ από σπόντα σε ένα χαριτωμένο κωμικό ψευδο-ντοκιμαντέρ. Γ.Β.
(Κέντρο δεξιά) Shaolin Soccer (2001, Χονγκ Κονγκ/Κινα, Στίβεν Τσόου)
Βετεράνος ποδοσφαιριστής φτιάχνει ομάδα από γνώστες του kung fu σε ένα παλαβό φιλμ, που σύστησε στη σινεφίλ κοινότητα το ιδιότυπο σινεμά του Στίβεν Τσόου, ένα μείγμα slapstick, ευφάνταστων σκηνοθετικών τρικ και σινεφίλ αναφορών, το οποίο θα τελειοποιούσε 3 χρόνια μετά με το Kung Fu Hustle. Γ.Β.
(Κέντρο) The Arsenal Stadium Mystery (1939, Αγγλία, Θόρολντ Ντίκινσον)
Ενδιαφέρον whodunit που πρωτοτύπησε για την εποχή του, βάζοντας την κάμερα σε ποδοσφαιρικό αγώνα, στη διάρκεια του οποίου ένας παίκτης καταρρέει και η Σκότλαντ Γιαρντ μιλά για φόνο. Τ.Μ.
(Κέντρο Αριστερά) Goal (2005, Αγγλία/ΗΠΑ, Ντάνι Κάνον)
Δαπανηρή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής κινηματογραφικής εποποιίας, που πνίγηκε στο (λατινογενούς αισθητικής) μελόδραμα. Ακολουθήθηκε από δύο αφόρητες συνέχειες που στον περισσότερο κόσμο κυκλοφόρησαν απευθείας στο DVD. Γ.Β.
(Επιθεση) Η Φανέλα με το 9 (1989, Ελλάδα, Παντελής Βούλγαρης)
Χαρακτηριστικό hit των εγχώριων κινηματογραφικών 80’s, από τις πιο αδύναμες δουλειές του Παντελή Βούλγαρη, αλλά με αρετές που το αναδεικνύουν σε cult φιλμική εμπειρία, όπως η συνήθεια του βασικού ήρωα Μπιλ Σερέτη να μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο από τη στιγμή που μεγαλοπιάνεται, ακολουθώντας τα βήματα του τεράστιου Βασίλη Τσιάρτα. Γ.Β.
(Επίθεση) The Damned United (2009, Αγγλία, Τομ Χούπερ)
Η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο του Χούπερ και επισημοποίησε το αντίστοιχο του Μάικλ Σιν στην ερμηνεία αληθινών προσωπικοτήτων. Η ιστορία του Μπράιαν Κλαφ αρχικά στην Ντέρμπι Κάουντι μέχρι τις καταραμένες 44 ημέρες του στον πάγκο της Λίντς. Τ.Μ.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ L’ARBITRO (2009, Ιταλία, Πάολο Ζούκα)
Διαιτητής της Serie A κατηγορείται για στήσιμο αγώνα και υποβιβάζεται στην τοπική κατηγορία της Σαρδηνίας. Ξεκαρδιστικό φιλμάκι μικρού μήκους με Leone-ικό στυλιζάρισμα και απρόσμενες πινελιές οπερατισμού, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Vimeo. Προβλήθηκε στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας το 2009 και, όπως ήταν φυσικό, γνώρισε την αποθέωση. Γ.Β